Fysiotherapie &

Meniscus blessure: oorzaken, symptomen en herstel.

Een meniscusblessure is één van de meest voorkomende knieproblemen binnen de Fysiotherapie. Of je nu een fanatieke sporter bent of een keer een verkeerde beweging gemaakt hebt, een meniscusblessure kan je dagelijks leven flink verstoren. In deze blog nemen we je mee en vertellen we je alles over de oorzaken, symptomen, behandeling van meniscus klachten en hoe wij bij Fysio Fitaal in Tilburg je na een meniscusoperatie kunnen helpen bij een effectief en duurzaam herstel.

voorste kruisband fysiotherapie tilburg

Wat is de Meniscus?

De meniscus is een kraakbeenachtige ring in je knie die fungeert als schokdemper. Elke knie heeft twee menisci(menisci is meervoud van meniscus): één aan de binnenkant van je knie (de mediale meniscus) en één aan de buitenkant van je knie( de laterale meniscus). Ze helpen bij het stabiliseren van de knie en zorgen ervoor dat je soepel kunt bewegen. Wanneer er een scheur of beschadiging in de meniscus ontstaat, geeft dit vaak pijn bij bewegen en kan zelfs voor slotklachten zorgen in de knie. 

meniscus blessure Fysio Fitaal in Tilburg (1)

Oorzaken van een Meniscusblessure

Er zijn verschillende oorzaken voor een meniscusblessure. Hieronder vind je de meest voorkomende:

  1. Plotselinge draaibewegingen: komt vaak voor tijdens sporten zoals voetbal, tennis of basketbal, waarbij je knie verdraait terwijl je voet stevig op de grond blijft staan.
  2. Leeftijd: Naarmate we ouder worden, verliest het kraakbeen in de meniscus zijn flexibiliteit en sterkte. Dit maakt het gevoeliger voor scheuren, zelfs bij simpele bewegingen zoals hurken of uitglijden.
  3. Trauma: Een harde klap of ook erger, een auto-ongeluk kan ook leiden tot een meniscusscheur.
  4. Overbelasting: Langdurige overbelasting, vaak in dezelfde hoek, kan zorgen voor meniscus klachten.

Symptomen van een Meniscusblessure

De symptomen van een meniscusblessure kunnen variëren, afhankelijk van de ernst van de scheur. De meest voorkomende symptomen zijn:

  • Pijn in de knie: Vooral aan de zijkanten van de knie, waar de gewrichtsspleet zich bevindt. In de medische wereld noemen we dit ook wel de Joint Line. 
  • Zwelling: Dit kan direct na het letsel optreden of enkele uren later.
  • Beperkte bewegingsvrijheid: Je kunt moeite hebben met het volledig buigen of strekken van je knie.
  • Slotklachten: Soms kan de meniscus vast komen te zitten tussen de gewrichten, wat een blokkade veroorzaakt in de beweging van de knie.
  • Krakende geluiden: Bij het bewegen van de knie kan een krakend geluid horen, wat duidt op een beschadigde meniscus. Soms wordt dit ook meer omschreven als een knoep of een harde klik. 

Hoe wordt een meniscusblessure gediagnosticeerd?

Als je denkt dat je een meniscusblessure hebt, is het belangrijk om zo snel mogelijk een arts of fysiotherapeut te raadplegen. Een lichamelijk onderzoek kan vaak al veel duidelijkheid geven. Daarnaast kan een MRI-scan helpen om de mate van beschadiging te beoordelen en het juiste behandelplan op te stellen. Veelvoorkomende scheuren zijn onder andere een bucket handle scheur, flap tear en een radiale scheur van de meniscus. Sportgerelateerde meniscusblessures komen vaakvoor in combinatie met andere knieletsel, zoals een voorste kruisband blessure

meniscus blessure test Fysio Fitaal in Tilburg
Snel handelen bij slotklachten

Wanneer je last hebt van slotklachten, waarbij de knie zich echt in een slot positie bevindt, is snel handelen cruciaal. Dit kan wijzen op een ernstige meniscusscheur waarbij een deel van de meniscus tussen de gewrichtsoppervlakken letterlijk vastzit. Wanneer dit het geval is dan maak dan snel een afspraak bij Fysio Fitaal in Tilburg. 

Waarom snel handelen belangrijk is:

  • Voorkomen van blijvende schade: een meniscus die klem zit heeft op zichzelf al een verminderd vermogen om natuurlijk te herstellen. 
  • Behoud van de meniscus: Hoe sneller een juiste diagnose wordt gesteld, hoe groter de kans dat de meniscus behouden kan blijven. Dit voorkomt dat er delen van de meniscus moeten worden verwijderd tijdens een operatie.
De doorbloeding van de meniscus: 1/3, 2/3 en 3/3 verdeling

De meniscus is verdeeld in drie zones. De doorbloeding van deze  drie zones speelt een belangrijke rol in het herstel van een meniscusblessure. De buitenste 1/3 van de meniscus, ook wel de rode zone genoemd, heeft de beste doorbloeding. Dit betekent dat scheuren in dit deel van de meniscus een grotere kans hebben om zonder ingrijpen te herstellen, omdat het lichaam hier meer voedingsstoffen en zuurstof kan aanvoeren. De middelste 1/3, de rode-witte zone, heeft een beperkte doorbloeding. Scheuren in deze zone kunnen soms genezen, maar dit hangt af van de ernst van de beschadiging. De binnenste 1/3, de witte zone, heeft vrijwel geen doorbloeding. Dit deel van de meniscus geneest over het algemeen niet vanzelf, en scheuren in deze zone vereisen vaak een operatie, zoals het verwijderen of repareren van het beschadigde weefsel.

meniscus blod supply fysio fitaal
fysio fitaal fysiotherapie
Behandeling van een Meniscusblessure

De behandeling van een meniscusblessure hangt af van de ernst van de scheur. Er zijn twee opties:

  1. Conservatieve behandeling: Kleine scheuren kunnen vaak zonder operatie worden behandeld, nogmaals, dit is ook sterk afhankelijk van de locatie van de beschadiging in de meniscus. Dit wil zeggen in welk deel de scheur zich bevindt. Oefentherapie kan helpen bij het verminderen van zwelling en pijn in een vroege fase. Fysiotherapie speelt hierbij een cruciale rol in het herstellen van de mobiliteit en het versterken van de omliggende spieren.
  2. Meniscusoperatie: Bij ernstige scheuren is een operatie soms onvermijdelijk. Dit wordt meestal uitgevoerd via een artroscopie, een minimaal invasieve ingreep waarbij de chirurg kleine gaatjes in de knie maakt om de meniscus te repareren ofwel te hechten of te verwijderen. De herstelperiode na een operatie kan variëren, afhankelijk van hoe complex de ingreep is geweest. 
Hoelang duurt het herstel bij een meniscusblessure?

De hersteltijd van een meniscusblessure verschilt per persoon en hangt af van de behandeling. Hier zijn enkele vuistregels:

  • Conservatieve behandeling: Bij rust en fysiotherapie kan het 12 weken duren voordat je knie weer volledig hersteld is.
  • Na een operatie: Het herstel na een meniscusoperatie kan 3 tot 6 maanden duren, afhankelijk van het type ingreep en je eigen herstelvermogen.

Het is belangrijk om de voorgeschreven oefeningen van je fysiotherapeut serieus te nemen, zodat je niet te vroeg weer aan zware activiteiten begint. Dit kan namelijk leiden nieuwe klachten. 

voorste kruisband fysiotherapie tilburg
Fysiotherapie na een meniscusoperatie

Fysiotherapie speelt een cruciale rol in het herstel na een meniscusoperatie. Tijdens de fysiotherapie ligt de focus op het herstellen van kracht, stabiliteit en flexibiliteit in de knie. Het behandelplan bestaat vaak uit:

  1. Even wennen aan belasting: oefeningen gericht op het versterken van de quadriceps en hamstrings helpen bij het ondersteunen van de knie. Dit voorkomt toekomstige blessures.
  2. Goede strekking van de knie: Door manuele therapie en het actief verbeteren van de strekking van de knie willen we dat de knie zo snel als mogelijk weer een normale strekking heeft. Deze strekking is van cruciaal belang voor een normaal looppatroon.
  3. Coördinatietraining : oefeningen gericht op het coördinatief goed bewegen tijdens sport zijn essentieel om de knie weer stabiel te maken en het risico op opnieuw letsel te verkleinen.
  4. Krachttraining: Tijdens de revalidatie zal je fysiotherapeut langzaam de intensiteit van je oefeningen verhogen. Dit gebeurt in stapjes, zodat je knie weer aan zware activiteiten kan wennen zonder te overbelasten.
Revalideren bij Fysio Fitaal in Tilburg

Het doel van fysiotherapie na een meniscusoperatie is om je knie zo snel en veilig mogelijk weer volledig functioneel te krijgen. Zonder goede revalidatie kan je knie stijf blijven en loop je het risico dat de blessure terugkomt. Daarnaast kan fysiotherapie helpen bij het verminderen van pijn en het verbeteren van je looppatroon.

Een meniscusblessure kan je flink beperken in je dagelijkse activiteiten, maar met de juiste behandeling en fysiotherapie is herstel goed mogelijk. Of het nu gaat om een conservatieve aanpak of dat je toch een operatie moet ondergaan, het is belangrijk om geduldig te zijn en het proces de tijd te geven. 

Heb je te maken met een meniscusblessure en wil je meer weten over fysiotherapie na de operatie? Zorg ervoor dat je contact opneemt met Fysio Fitaal in Tilburg.

fysio fitaal fysiotherapie
Ruben Luijkx

Eigenaar Fysio Fitaal
Fysiotherapeut, MSC. Manueletherapie

Met een stevige basis in wetenschappelijke kennis, combineert Ruben de nieuwste inzichten met zijn praktijkervaring om zo te zorgen voor het beste resultaat. Als eigenaar van Fysio Fitaal heeft Ruben een omgeving gecreëerd waar de patiënt centraal staat en waar gewerkt wordt met innovatieve technieken en een data-gedreven aanpak. Of je nu een topsporter bent die terug wil keren naar het veld of iemand die herstelt van een knie-operatie, Ruben zal je begeleiden naar een volledig herstel, met aandacht voor jouw individuele behoeften en doelen.

Afspraak maken

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Ruben Luijkx

Eigenaar Fysio Fitaal
Fysiotherapeut, MSC. Manueletherapie

Met een stevige basis in wetenschappelijke kennis, combineert Ruben de nieuwste inzichten met zijn praktijkervaring om zo te zorgen voor het beste resultaat. Als eigenaar van Fysio Fitaal heeft Ruben een omgeving gecreëerd waar de patiënt centraal staat en waar gewerkt wordt met innovatieve technieken en een data-gedreven aanpak. Of je nu een topsporter bent die terug wil keren naar het veld of iemand die herstelt van een knie-operatie, Ruben zal je begeleiden naar een volledig herstel, met aandacht voor jouw individuele behoeften en doelen.