meniscopexie (meniscushechting) .
Bij het oplopen van een voorste kruisband letsel zien we regelmatig ook schade aan de meniscus (schokdemper in de knie). In sommige gevallen is dit al duidelijk voordat de operatie begint door bijvoorbeeld herkenbare symptomen of door middel van de bevestiging aan de hand van de gemaakte MRI. Tijdens de voorste kruisband operatie wordt ook altijd gecontroleerd hoe de rest van de knie eraan toe is. Zo weten we zeker dat er niets gemist wordt waardoor je later nogmaals onder het mes zou moeten. Als het gaat om de meniscus kennen we twee technieken die gebruikt kunnen worden als operatief ingrijpen nodig is; knippen of hechten.
Bij een meniscectomie (knippen) kiest de orthopedisch chirurg ervoor het beschadigde deel meniscus te verwijderen door middel van shaver. Hierbij worden de flarden die aan de meniscus zitten verwijderd. Bij een meniscopexie worden deze gehecht. De keuze die gemaakt wordt is van verschillende factoren afhankelijk. Als het enigszins kan gaat de voorkeur wel uit naar het hechten van de meniscus. Dit omdat we weten dat patiënten waarbij we een deel van de meniscus verwijderd is, op latere leeftijd een grotere kans hebben op het eerder ontwikkelen van artrose gerelateerde klachten. Voornamelijk in de eerste fase van revalideren zijn er verschillen tussen de geknipte en de gehechte meniscus. Zo mag een patiënt waarbij de meniscus geknipt is direct belast mobiliseren (lopen) en mag op geleide van pijn de volledige beweeglijkheid van de knie gebruiken. Weinig verschil met de reguliere voorste kruisband revalidatie na operatie dus.
Een patiënt waarbij de meniscus gehecht wordt moet er rekening mee houden dat het protocol er de eerste 6 weken anders uit ziet. De grootste verschillen zien we hier in het lopen/belasten van de knie en het bewegen van de knie.
Met een hechting mag je namelijk niet:
- De eerste 6 weken verder buigen dan 90 graden.
- Belast lopen, dit gaat middels de volgende opbouw:
week 1-2: aantippend mobiliseren (lopen) met elleboogkrukken.
week 3-6: 50% belast mobiliseren (lopen) met elleboogkrukken.
week 6+: opbouwen naar 100% belast mobiliseren (lopen) en gebruik elleboogkrukken afbouwen op geleide van pijn en op basis van kwalitatief goed looppatroon.
Gelukkig is er genoeg om aan te werken in de eerste fase van jouw revalidatie! Zo kunnen we ervoor zorgen dat je ondanks de bovenstaande ‘restricties’ toch vooruitgang kunt boeken. Heb je vragen over je meniscushechting en het beleid wat hierbij hoort? Stel ze gerust!
Bij Fysio Fitaal Tilburg helpen we jou zo spoedig mogelijk weer terug op het veld, de baan of in de sportschool! Samen met onze fysiotherapeuten werk je stapsgewijs naar een pijnvrije en gezonde situatie om weer met vol enthousiasme het sporten op te pakken.
Herken jij jezelf in deze klachten en ben jij op zoek naar professionele sport fysiotherapie in Tilburg? Stuur dan een e-mail naar info@fysiofitaal.nl of maak gebruik van het contactformulier hieronder.
Afspraak maken
"*" geeft vereiste velden aan