Leg extension na voorste kruisband operatie.

Het herstel na een voorste kruisband ruptuur is een lang proces dat in verschillende fases kan worden verdeeld. Deze fasering is vormgegeven op basis van kennis over herstelcapaciteit (/hersteltijd) en voorwaarden die geassocieerd worden met veilig en efficiënt bewegen. Een voorbeeld hiervan is dat we eerst willen dat iemand een kwalitatief goed looppatroon heeft en voldoende kracht/controle over de benen alvorens gestart wordt met bijvoorbeeld hardlopen.

Toch is er niet helemaal een consensus over de behandelprotocollen als het gaat om begeleiding van een VKB revalidatie. Zo zijn er artsen en fysiotherapeuten die werken met behandelprotocollen waarbij de visie is dat open keten oefeningen (oefeningen waarbij de voeten geen contactpunt hebben met de grond of tenminste een ‘vast punt’) niet uitgevoerd mogen worden in de eerste fase van de revalidatie. Deze zouden namelijk mogelijk kunnen zorgen voor laxiteit(uitrekken) van de nieuwe kruisband of er zelfs voor kunnen zorgen dat de kruisband scheurt. Deze uitspraken zijn grotendeels gebaseerd op relatief oud onderzoek (tussen 1985 en 2000) waarbij de uitkomsten ook nog eens erg twijfelachtig zijn als het gaat om betrouwbaarheid en kwaliteit. Ondanks dat na deze tijd nog vele onderzoeken uitgevoerd zijn die deze eerder getrokken conclusie toch sterk in twijfel trekken merken we dat hedendaags het imago van bijvoorbeeld  een leg extension in VKB revalidatie nog niet erg wil veranderen. 

Veelvuldig wordt in literatuur benoemd dat de belastbaarheid/kracht van de quadriceps musculatuur een hele grote voorspeller is voor het succes van de revalidatie op de lange termijn. In gesloten keten (waarbij dus wel een contactpunt is tussen de voet en een vaste ondergrond) worden verschillende oefeningen aangeboden in revalidatieprogramma’s zoals; squat, leg press, lunges of de step up. Ook wij vinden dit goede oefeningen om aan bod te laten komen in een knie revalidatie. Echter is het wel raar dat, terwijl onderzoek uitwijst dat de quadriceps een belangrijke rol spelen in het herstel, we het geïsoleerd belasten ervan als gevaarlijk zouden moeten bestempelen.. 

We zetten even een aantal feiten achter elkaar; 

 

  • Als je orthopeed klaar is met zijn reconstructieve werkzaamheden voert deze de Lachmann test uit. Dit is een test waarbij de functie van de VKB wordt getest met een gemiddelde kracht van 150N. 
  • Het blijkt dat de gemiddelde kracht bij een leg extension tussen 1-12 herhalingen neerkomt op ongeveer 158-396N. 
  • De gemiddelde kracht die nodig is om de originele VKB te laten ruptureren komt neer op z’n 2000N. Na een reconstructie zou uiteindelijk eenzelfde soort trekvastheid bereikt moeten worden. 
  • De gemiddelde kracht op de VKB tijdens een squat/lunge is 100-150N tussen 0-30 graden kniebuiging. 
  • Wat nog interessanter is, is dat de onderzoekers vonden zoals eerder genoemd vonden dat tijdens een leg extension er 248N aan belasting op de kruisband kwam, onder een hoek van 15 graden. Diezelfde meting werd uitgevoerd tijdens lopen en wat blijkt? Onder dezelfde hoek van 15 graden levert dat 355N weerstand op op de kruisband.

Natuurlijk begrijpen wij dat er een aantal belangrijke factoren nodig zijn alvorens te starten met leg extension oefeningen. Zo is het hebben van een goede motorische controle van je quadriceps van groot belang voor de uitvoering van deze oefening. Ook is het hebben van een volledige ROM in de strek richting belangrijk

Samenvattend vertelt ons dit; dat we volgens de huidige inzichten niet bang hoeven zijn om na een kruisband reconstructie de leg extension te gebruiken in je programma om de quadriceps weer sterker te maken. Wel willen we een belangrijke tip meegegeven om in de eerste fase van de revalidatie te zorgen voor een goede quadriceps controle en zorgen dat de ROM (range of motion) wordt bijgesteld aan de eventuele restricties van je patiënt. 

Afspraak maken

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.