Fysio Fitaal in Tilburg bij

Kraakbeen revalidatie.

 

Bij Fysio Fitaal in Tilburg zijn we gespecialiseerd in de begeleiding van de revalidatie na een kraakbeen operatie. Het revalideren van een operatie door middel van fysiotherapie kan uitdagend zijn en een grote impact hebben. Fysio Fitaal maakt de revalidatie na een kraakbeen operatie inzichtelijk en behapbaar. Onze praktijk is er volledig op ingericht om goed te kunnen herstellen na operatie. Samen met jou stellen we een behandelplan op voor een duurzaam resultaat. Door onze expertise zijn we op de hoogte van allerlei protocollen en regels in de verschillende fases van revalidatie na de operatie.

Voorste kruisband revalidatie door fysiotherapeut in Tilburg
Wanneer spreken we van kraakbeenschade?

    Alleen de orthopeed of chirurg kan met behulp van beeldvormend onderzoek een beslissing vormen over of de klachten passend zijn bij kraakbeenletsel. Om een goed en betrouwbaar beeld te krijgen van de beschadiging van het kraakbeen is beeldvormend onderzoek noodzakelijk. Mocht dat niet voldoende uitkomst geven kan aanvullend nog beslist worden om door middel van een kijkoperatie (artroscopie) een beter beeld te krijgen van de ernst van de kraakbeen blessure. 

    Kraakbeen schade kan volgens het scoresysteem van de ‘International Cartilage Repair Society’ ingedeelt worden in vijf verschillende gradaties: 

    • Graad I: zachte plaats met minder weerstand dan het omliggende, gezonde kraakbeen.
    • Graad II: oppervlakkige scheuren of defecten in het kraakbeenoppervlak, minder dan de helft van de totale dikte.
    • Graad III: diepe scheuren of kloven in het kraakbeenoppervlak, meer dan de helft van de totale dikte.
    • Graad IV: scheur tot aan het subchondrale bot, aantasting van de totale dikte van het kraakbeenoppervlak.
    • Graad V: aantasting van de totale dikte van het kraakbeenoppervlak met betrokkenheid van het subchondrale bot (‘full-thickness defect’).

    Naast een MRI zijn aanvullend röntgenfoto’s noodzakelijk om een goed beeld te schetsen van de situatie. Denk hierbij aan het uitsluiten van eventuele losse botfragmenten en het vaststellen van tekenen van artrose.

    Het herstellen of verbeteren van de kwaliteit van het aangedane kraakbeenweefsel kan met verschillende operatietechnieken. Hieronder leggen wij de vier meest voorkomende technieken uit waarvan wij veel revalidaties mogen uitvoeren in onze praktijk fysiotherapie in Tilburg.

    Autocart procedure

    AutoCart is een chirurgische procedure, waarbij kraakbeenlaesies worden behandeld met uitsluitend het eigen materiaal/weefsel van de patiënt. Dit betekent dat er met een SabreTooth-scheerblad kraakbeendeeltjes van 3 of 4 mm worden verwijderd. Vervolgens worden deze verzameld in het GraftNet-apparaat en daarna overgebracht in een applicatie spuit van 1 ml. Na vermenging met wat PRP worden de deeltjes in de laesie aangebracht met behulp van een applicatie canule en vervolgens gefixeerd met een autologe trombine-oplossing geproduceerd door het trombonator apparaat. Aan het einde wordt het hele construct afgesloten met een extra laag van een PRP/Trombine-mix.

    Een autocart procedure wordt regelmatig uitgevoerd door Bergman Clinics waar wij als praktijk nauw mee samenwerken.

    Microfracture (=Icepicking)

    Microfractuur is een techniek die gebruikt wordt om kraakbeenletsel te behandelen. Bij deze operatie worden er gaatjes gemaakt in het onderliggende bot om ervoor te zorgen dat stamcellen vanuit het beenmerg het kraakbeendefect kunnen herstellen. Deze techniek wordt meestal toegepast als het defect niet eerder behandeld is en niet groter is dan 1 tot 1,5 cm2. Dit gebeurt middels een kijkoperatie.

    Afhankelijk van de locatie van het kraakbeenletsel, moeten patiënten vaak krukken gebruiken om gedurende 6 weken onbelast/zonder steunname te lopen. In sommige gevallen kunnen patiënten hun knie belasten, maar moeten ze een brace gebruiken om de knie gestrekt te houden tijdens het lopen gedurende 6 weken. 

    Hydrogel 

    Prof. Marcel Karperien en zijn collega’s van het TechMed Centre van de Universiteit Twente hebben met ondersteuning van ReumaNederland een hydrogel ontwikkelt waarbij schade aan het kraakbeen mogelijk hersteld kan worden. Middels een kijkoperatie kan het beschadigde kraakbeen opgevuld worden door een injectie met de hydrogel. Deze gel is vloeibaar waardoor het beschadigde oppervlak perfect kan worden opgevuld. Na verschillende onderzoeken waarbij de hydrogel onder andere getest is op paarden is de hydrogel nu ook voor het eerst getest bij mensen.

    De hydrogel wordt momenteel doorontwikkeld door de onderneming Hy2Care waarvan Marcel Karperien een van de oprichters is. Deze onderneming gaat, samen met de orthopeden van het UMC Utrecht, nu de eerste tests doen op enkele tientallen mensen. Mocht deze wijze van kraakbeen reparatie bij defecten kleiner dan 2cm2 succesvol blijken, kan er mogelijk onderzoek gedaan worden naar het effect van deze methode bij klachten als artrose.

     

    Fysio Fitaal begeleidt momenteel één van de eerste patiënten in Nederland met een hydrogel reparatie. 

    Autologe Chondrocyt-implantatie of –transplantatie (ACI of ACT) 

    Dit soort kraakbeentransplantaties wordt toegepast bij grotere kraakbeendefecten. De behandeling bestaat uit twee ingrepen. Bij de eerste ingreep worden er door middel van een kijkoperatie eerst 2 of 3 kleine deeltjes kraakbeen afgenomen van een relatief onbelast gedeelte van het gewricht. Vervolgens worden de kraakbeencellen in een laboratorium opgekweekt. Als er voldoende nieuwe cellen zijn kan er overgegaan worden naar de tweede operatie/ingreep.

    Bij de tweede kijkoperatie/ingreep worden de nieuwe kraakbeencellen in het kraakbeendefect geplaatst. Meestal is dit ongeveer 6 weken na de eerste operatie. 

    Het geneesmiddel wat bij deze procedure gebruikt wordt is ‘Spherox’. Spherox bestaat uit bolletjes. Deze bolletjes zijn gevormd uit kraakbeencellen die via een speciale methode zijn gekweekt. Het kraakbeendefect wordt schoongemaakt en het beschadigde weefsel wordt verwijderd. Daarna worden de bolletjes aangebracht op het schoongemaakte kraakbeen. De bolletjes hechten zich binnen ongeveer 20 minuten aan het kraakbeen. 

    de ACI procedure wordt regelmatig uitgevoerd door het ETZ Tilburg/Waalwijk waar wij als praktijk nauw mee samenwerken. Het ETZ is een van de 4 kraakbeen centra van Nederland.

    Na al deze operaties is langdurige en intensieve fysiotherapie nodig om ervoor te zorgen dat het kraakbeenherstel goed verloopt. Kraakbeen herstelt altijd heel langzaam, dus een te snelle belasting van de knie kan het effect van de operatie teniet doen. Het is ook belangrijk dat de knie op de juiste manier geoefend wordt, zodat hij niet stijf wordt en je hem weer volledig kunt gebruiken. In totaal duurt dit deze revalidatie ongeveer één jaar. 

    Consult op afstand

    Ben je op zoek naar deskundig advies met betrekking tot een aanstaande kraakbeen revalidatie maar is de afstand een belemmering? Graag delen we onze expertise en ervaring door middel van een digitaal advies gesprek. De fysiotherapeuten van Fysio Fitaal in Tilburg hebben veel ervaring in het begeleiden en revalideren van kraakbeenletsels. Graag willen we je voorzien van alle noodzakelijke informatie en advies om met succes te gaan revalideren. 

    Tijdens het digitaal consult heb je alle tijd om vragen te stellen of eventuele zorgen te delen. We luisteren aandachtig en passen ons advies aan jouw specifieke situatie. Ook is er de mogelijkheid om in samenwerking met je behandelend fysiotherapeut tot een op maat gemaakt revalidatieplan te komen. Rekening houdend met de medische voorgeschiedenis, doelen en fysieke conditie. 

    Onze aanpak is een combinatie van de bekende wetenschappelijke kennis en onze eigen praktijkervaring. Je kunt erop vertrouwen dat het advies en het revalidatie protocol gebaseerd is op de nieuwste ontwikkelingen binnen het vakgebied. 

    Hoe werkt het? 

    1. Afspraak plannen: Neem contact met ons op via het contact formulier om een afspraak te plannen voor je digitale consult. Bij voorkeur gebruiken we ZOOM. 
    2. Voorbereiding: Wanneer de afspraak gepland staat ontvang je een mail van ons waarin we zullen vragen om relevante medische informatie en documentatie ons toe te sturen, zodat we ons goed kunnen voorbereiden op ons gesprek. 
    3. Het consult Tijdens het digitaal consult gaan we de situatie met je doornemen, al je vragen die je hebt kun je stellen tijdens dit mo ment en geven we advies over welke stappen je kan doorlopen tijdens je revalidatie. 
    4. Vervolg: Na het consult ontvang je een samenvatting van het gesprek en het voorstelde behandelplan. We staan natuurlijk voor je klaar voor eventuele verdere vragen of indien gewenst fysieke begeleiding tijdens het traject. 
    5. Evaluatie: Ons advies is om de 12 weken een evaluatie moment in te plannen. Dit kan ook online, maar je bent ook welkom in onze praktijk fysiotherapie in Tilburg. We werken met een uniek test en meetsysteem vooral gebaseerd op het in kaart brengen van links-rechts verschillen en norm waarden met betrekking tot kracht en mobiliteit. 

    Mocht je dus verder weg wonen maar je wilt toch gebruik maken van onze expertise, twijfel dan niet en neem contact met ons op! Samen werken we met een doordacht plan aan je herstel, ongeacht de afstand.

    Aanvraag digitaal consult kraakbeenletsel

    "*" geeft vereiste velden aan

    Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

    de fitaal methode

    Een gefaseerde behandeling

    bij kraakbeenletsel

    Een succesvolle revalidatie bestaat uit verschillende fases en stappen. Een goede kracht, stabiliteit en controle van de knie is noodzakelijk om veilig weer je sport te kunnen uitoefenen. Zowel na een operatieve ingreep als bij een conservatief beleid. Hiervoor gebruiken we onze specialistische FITAAL methode, met als uitkomst dat jij weer op eigen kracht vooruit kan.

    Dit is hoe wij kraakbeen letsel behandelen:

    1. Fit.

    In deze fase richten we ons met name op klachtenvermindering. Er is vaak sprake van zwelling, pijn en een verminderde beweeglijkheid van de knie. Daarnaast is het belangrijk om weer een goede controle te krijgen over je quadriceps(bovenbeenspier). Na een kraakbeenletsel of operatie aan die knie zien we vaak een forse afname van kracht en massa van de quadriceps. Het is dus van cruciaal belang dat er snel weer een goede functie van de quadriceps is. Daarnaast is het belangrijk om weer tot een normaal looppatroon te komen.

    2. Forward

    In deze fase wordt er meer een opbouw gemaakt in kracht. Ook komen stabiliserende oefeningen aan bod. In de tussentijd mag er gewerkt worden aan de algemene conditie. Dit maakt dat jij met grote sprongen vooruit gaat in je mobiliteit en vitaliteit.

    3. Final

    De laatste fase wordt er samen met jou gekeken naar welke mogelijkheden er nog zijn met betrekking tot sport/hobby’s. 

    Wat vergoed de zorgverzekeraar? 

    Fysiotherapie na een operatie wordt alleen vergoed wanneer een aandoening staat op de chronische lijst van fysiotherapie. Bijvoorbeeld een operatie als gevolg van een botbreuk of na een operatie aan je knie, denk hierbij aan het herstellen van je voorste kruisband of het plaatsen van een knieprothese. Je hebt ook een verwijzing nodig van de arts. Ook betaal je altijd het eigen risico. Dit wordt echter vaak al verbruikt vanwege de kosten van de operatie. Wat verder belangrijk is om te weten:

      • De machtiging loopt maximaal tot 12 maanden na de start van de revalidatie(de eerste behandeling fysiotherapie)
      • De verzekeraar vergoed alle kosten vanaf de 21ste behandeling
      • De eerste 20 behandeling komen voor zover dat mogelijk is uit je aanvullende pakket

    Kom je er niet goed uit? Neem dan contact met ons op. We kijken graag met je mee!

    Fysio Fitaal heeft drie locaties. Ons eerste fysiopraktijk is gevestigd in Tilburg Centrum, aan de Veldhovenring 57. Onze tweede locatie is gevestigd in Tilburg Reeshof, aan de Spaubeekstreet 89 bij de Basic-Fit sportschool. Onze derde locatie is gevestigd in een gezondheidscentrum in Tilburg West, aan de Professor Verbernelaan 37-D.

    Afspraak maken.

    "*" geeft vereiste velden aan

    Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

    Veelgestelde vragen

    Blogs.

    No settings found for the grid #8.