Modern & meetbaar resultaat

Fysiotherapie bij een tenniselleboog.

Tenniselleboog is een overbelastingssyndroom van de extensoren in de pols, dat wil zeggen dat de klachten meestal geleidelijk ontstaan en verergeren. Vaak ontstaan deze klachten bij veel eenzijdige activiteiten (herhalende bewegingen). Ook het vaak moeten tillen van kinderen of boodschappentassen kunnen ertoe leiden dat deze klachten ontstaan.  Meestal ontstaan deze klachten bij mensen tussen de 40-50 jaar in de dominante arm. Dat wil zeggen als wanneer je rechtshandig bent de klachten waarschijnlijk ook rechts voorkomen. Werk waarin veel dezelfde bewegingen met de onderarm gemaakt worden is een risicofactor voor het ontstaan van een tennis elleboog.

Trochantor major syndroom
Typen Tenniselleboog

Er bestaan verschillende typen van epicondalgia lateralis:

  • Irritatie van de pees van de aangedane spier
  • Irritatie van de aanhechting op het bot, in 90% van alle gevallen gaat het hierom
  • Irritatie van het botvlies waar de pees op aanhecht

 

Hoe wordt een tenniselleboog vastgesteld

Een tenniselleboog wordt vaak bevestigd door pijn bij aanspannen, rek en palpatie van de betreffende spier(en). Mogelijk kun je wat vocht of schade zien op een echografisch beeld maar in de meeste gevallen is aanvullend onderzoek niet nodig bij een spierblessure. Dit omdat het ingezette beleid niet zal verschillen. Vaak zien we dat de klachten al langer aanwezig zijn en langzaam erger geworden in de tijd.

    Voorste kruisband

    Rek en palpatie van de spiergroep
    Met de elleboog in gestrekte positie wordt de onderarm gedraaid en de pols met de vingers volledig gebogen. Wanneer er sprake is van een herkenbare pijn is de test positief. Palpatie van de extensoren kan ook een herkenbare pijn geven.

    Cozen’s test
    Bij de Cozen’s test wordt de patiënt gevraagd de arm in gestrekte positie op tafel te leggen. Vervolgens wordt met gebalde vuist gevraagd kracht te leveren naar dorsaalflexie/extensie en radiaaldeviatie. Het optreden van herkenbare pijn in de aanhechtingsregio (lateraal epicondyl) van de extensoren maakt de test positief.

    Maudsley’s test
    Bij de Maudley’s test zien we een vergelijkbare uitvoering als bij de Cozen’s test. De beginpositie is hetzelfde, op de positie van de hand na. Bij de Maudsley’s test blijven namelijk de vingers gestrekt en vraagt de therapeut je om deze tegen weerstand omhoog te bewegen. Het gaat hierbij om de 2e en 3e vinger. Dit omdat de aanhechtingspunten van de extensor carpi radialis longus en extensor carpi radialis brevis hier zitten. Herkenbare pijnklachten rondom de laterale epicondyl maakt de test positief.

    Fysiotherapie bij een tenniselleboog

    De behandeling zal bestaan uit verschillende onderdelen; het rekken van de spieren, een eventuele frictiemassage op de pijnlijke pezen en oefeningen voor de aangedane spieren. In het begin zullen de behandelingen gericht zijn op het rekken en de oefeningen nog niet zo zwaar naarmate we verder zijn in het traject zullen de oefeningen verzwaren. Excentrisch trainen is de manier om de klachten te verminderen. Dit zal echter langzaam onder begeleiding moeten worden opgebouwd. Oefeningen die je voor thuis mee zal krijgen helpen bij het verminderen van klachten.

    Afspraak maken.

    "*" geeft vereiste velden aan

    Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

    Blogs.

    No settings found for the grid #11.