Modern & meetbaar resultaat
Fysiotherapie bij een scoliose.
Onze wervelkolom is niet recht van nature. Er is sprake van een natuurlijke kromming naar voren(lordose) en naar achteren (kyfose). Bij een scoliose is er sprake zijwaartse kromming in de rug. In de meeste gevallen gaat het om een S-vorming, in sommige gevallen betreft het een C-kromming. Omdat ons hoofd altijd een rechte positie zal innemen lijkt het alsof je recht staat. Bij een scoliose ontstaat er ook een verdraaiing van de wervels. Deze positioneren zich dan zo dat er als het ware een soort draaitrap ontstaat.
De snelle feiten:
- Een scoliose kan niet ontstaan op basis van je voorkeurshouding
- Een scoliose komt bij gemiddeld slechts 3% van de bevolking voor
Gradaties van scoliose
Een scoliose delen we in in verschillende gradaties, afhankelijk van de ernst van de vervorming. Dit helpt daarnaast ook in het bepalen van het juiste behandelbeleid. Hiervoor kan de Cobb’s angle gebruikt wordt. Er wordt onderscheidt gemaakt in verschillende gradaties;
- een hoek tot 10 graden
- een hoek van 15-20 graden
- een hoek van 20-40 graden
- een hoek van 40> graden
Oorzaak van een scoliose
In meer dan 80% van alle gevallen is er geen aanwijsbare oorzaak. We noemen dit dan een idiopathische scoliose. De behandeling hangt af van de leeftijd van de persoon. Om deze reden zijn er 3 verschillende soorten categorieën:
- Adolecente scoliose: 10-18 jaar
- Juveniele scoliose: 3-9 jaar
- Infantiele scoliose: 0-3 jaar
Congenitale scoliose: een congenitale scoliose is een aangeboren afwijking. Hierbij komt het voor dat wervels maar half zijn aangelegd of dat verschillende wervels aan elkaar vastgroeien. Vaak is er bij een congenitale scoliose sprake van afwijkingen in verschillende delen van de wervelkolom. De afwijkingen ontstaan al tijdens de zwangerschap. Waarom deze afwijkingen precies ontstaan is nog onduidelijk.
Neuromusculaire scoliose: bij sommige aandoeningen of syndromen is de aansturing van verschillende spieren verstoord. Er is hier vaak sprake van een aandoening van het zenuwstelsel zoals spina bifida of de ziekte van Duchenne.
Hoe wordt een scoliose vastgesteld?
Een scoliose en de ernst hiervan diagnosticeren wordt gedaan met een röntgenfoto. In de praktijk zien we dat er meestal nog meerdere stappen doorlopen worden voorafgaand aan dit onderzoek. Vaak komt een patiënt bij de fysiotherapeut met rugklachten. Soms zijn deze net ontstaan, in andere gevallen al langer aanwezig. Een kleinere scoliose (<20 graden) wordt niet altijd direct opgemerkt bij zorgverleners omdat deze dan simpelweg van buitenaf niet goed zichtbaar is. Dit maakt ook dat soms mensen pas relatief laat gediagnosticeerd worden, omdat wijd zittende kleding de afwijking nog meer verhuld. De fysiotherapeut kan het tijdens het lichamelijk onderzoek opvallen dat er een vervorming aanwezig is in de rug. Om dit te beoordelen wordt gevraagd in stand voorover te buigen met de rug. Er kan dan een afwijkende stand (bolling) van de rug zichtbaar worden. Dit noemen we een gibbus. Een gibbus ontstaat doordat de ribben mee gaan draaien met de scoliose en dan het schouderblad veranderd in stand.
Behandeling van een scoliose
De orthopeed zal in eerste instantie bepalen wat voor behandeling het meest geschikt is. Dit wordt gedaan aan de hand van de eerder genoemde Cobb’s angle. De mate van vervorming is dus bepalend voor het verdere beleid. De scoliose laten verdwijnen lukt helaas niet.
- Bij een scoliose tussen 10-20 graden wordt gekozen voor observatie in combinatie met fysiotherapie.
- Tussen de 20-40 graden kan een het dragen van een brace voorgeschreven worden om progressie tegen te gaan, in combinatie met een fysiotherapeutisch programma.
- Bij een scoliose van 40> graden kan operatief ingrijpen worden overwogen. Hiervoor zijn verschillende operatietechnieken voorhanden.
In het laatste geval wordt vaak een spinale fusie toegepast, waarbij verschillende wervelniveaus aan elkaar vastgemaakt worden waardoor verdere groei niet mogelijk is.
Operatief ingrijpen of conservatief behandelen
De orthopeed maakt in eerste instantie een keuze over wat voor behandeling het meest geschikt is. Dit wordt gedaan aan de hand van de eerder genoemde Cobb’s angle. De mate van vervorming is dus bepalend voor het verdere beleid. De scoliose laten verdwijnen lukt helaas niet.
- Bij een scoliose tussen 10-20 graden wordt gekozen voor observatie in combinatie met fysiotherapie.
- Tussen de 20-40 graden kan een het dragen van een brace voorgeschreven worden om progressie tegen te gaan, in combinatie met een fysiotherapeutisch programma.
- Bij een scoliose van 40> graden kan operatief ingrijpen worden overwogen. Hiervoor zijn verschillende operatietechnieken voorhanden.
In het laatste geval wordt vaak een spinale fusie toegepast, waarbij verschillende wervelniveaus aan elkaar vastgemaakt worden waardoor verdere groei niet mogelijk is.
De verschillende fases in de behandeling van klachten met een scoliose
Een succesvolle revalidatie bestaat uit verschillende fases en stappen. Een goede kracht, stabiliteit en controle van de rug is noodzakelijk om zonder klachten je dagelijkse activiteiten weer te kunnen uitvoeren.
Tijdens een acute fase:
In deze fase richten we ons met name op klachtenvermindering. Soms spelen de klachten weer wat meer op wat resulteer in pijnklachten met mogelijk een afname in bewegelijkheid van de wervelkolom. Naast mobiliserende oefeningen kan er gekozen worden voor behandelingen waar gebruik wordt gemaakt van spiertechnieken of andere technieken uit de manuele therapie.
Kracht en stabilisatie fase:
In deze fase wordt er een opbouw gemaakt in kracht. Hoe groter de belastbaarheid is ten opzichte van de dagelijkse belasting hoe minder snel klachten gaan optreden. Ook komen stabiliserende oefeningen aan bod. Daarnaast werken we tussendoor aan de algemene conditie.
Revalideren bij Fysio Fitaal
Voor fysiotherapie bij klachten van een scoliose ben je bij Fysio Fitaal aan het juiste adres. Onze specialisten begeleiden je in dit traject zo goed als mogelijk en motiveren waar dit nodig is. Fysio Fitaal werkt met specialisten op het gebied van rug revalidatie. Door de combinatie van expertise, uitgebreide faciliteiten en passie voor fysiotherapie ben je bij ons aan het juiste adres.
Afspraak maken.
"*" geeft vereiste velden aan
Blogs.
No settings found for the grid #6.