Modern & meetbaar resultaat

Fysiotherapie bij schouderklachten.

Schouderklachten komen regelmatig voor. Soms zijn schouderklachten ook een terugkerende blessure. Mogelijke oorzaken van schouderpijn zijn zwaar fysiek werk of sport. De klachten worden vaak uitgelokt door de arm omhoog te bewegen. Het kan zo zijn dat er sprake is van uitstraling richting de bovenarm of naar de schouderbladen toe. Slapen op de geblesseerde schouder is vaak lastig. Vooral in de eerste periode na het ontstaan van schouderpijn is het lastig om je dagelijkse activiteiten uit te voeren. Boodschappen doen, zwaar tillen of sporten waar je veel gebruik maakt van je armen is vaak moeilijk en pijnlijk.

Het schoudergewricht bestaat uit de humerus(bovemarm bot), scapula(schouderblad) en het clavicula(sleutelbeen). Het gewricht tussen de bovenarm en het schouderblad noemen we het glenohumerale gewricht. Het sleutelbeen met het schouderblad is het acromioclaviculaire gewricht. Een ander gewricht van het schoudergebied is het scapulothoracale gewricht. Dit is het gewricht tussen het schouderblad en de ribben. Deze gewrichten maken het mogelijk dat de schouder in veel verschillende richtingen kan bewegen. In de schouder zitten veel verschillende spieren en pezen. Deze spieren hebben als functie de schouder te bewegen en te stabiliseren tijdens de verschillende dagelijkse bewegingen. Er zijn kleinere spieren die dichter bij het gewricht zitten maar ook grotere spieren die een krachtigere functie hebben. Er wordt anatomisch gezien een onderscheidt gemaakt in een lokaal spiersysteem en een globaal spiersysteem. Functioneel echter hebben ze grotendeels dezelfde functie. 

 

Fysiotherapie bij Schouderklachten

Oorzaken schouderklachten

We kunnen schouderklachten in 3 typen onderverdelen:

  1. Onder het dak van het schouderblad kunnen bepaalde anatomische structuren geïrriteerd raken. Dit voel je meestal wanneer je de arm zijwaarts omhoog beweegt. Je moet hier denken aan een slijmbeursontsteking of een peesontsteking van een van de schouderspieren. Maar ook klachten als gevolg van een val of veroudering van peesweefsel.
  2. Klachten die te maken hebben met structuren tussen de kop en kom van de schouder. Een van de meest bekende klachten is hierbij is bijvoorbeeld een frozen shoulder of artrose van het schoudergewricht.
  3. Ook is het mogelijk dat er sprake is van schouderpijn als gevolg van nekklachten. Het kan zijn dat klachten die je voelt in de schouder een andere oorzaak hebben. Meestal is dan een zenuw van de nek verantwoordelijk voor deze pijn. Andere kleine gewrichtjes rondom de schouder kunnen ook de oorzaak zijn van schouderklachten. Het gewricht met het sleutelbeen of het gewricht met borstbeen kunnen verantwoordelijk zijn voor schouderpijn.

Veelvoorkomende Schouderklachten

Frozen Shoulder

Deze aandoening, ook bekend als adhesive capsulitis, veroorzaakt pijn en beperkte bewegingsvrijheid in de schouder, wat dagelijkse activiteiten kan bemoeilijken. Het treft vooral vrouwen en mensen tussen de 40-59 jaar, met een hoger risico voor personen met diabetes of auto-immuunziekten. Een frozen shoulder kan vanzelf overgaan, met een duur variërend van 4 maanden tot 3 jaar, en doorloopt drie fasen: bevriezing, bevroren, en ontdooiing. Behandeling kan bestaan uit pijnverlichting en oefeningen om mobiliteit te herstellen.

Voor meer informatie, bezoek onze pagina over Frozen Shoulder.

Deltoideus Tendinopathie

Deze aandoening kenmerkt zich door pijn en stijfheid in de schouder, veroorzaakt door over- of onderbelasting van het peesweefsel. Het leidt vaak tot bewegingsbeperkingen en kan zowel jongeren als ouderen treffen. De diagnose wordt gesteld op basis van symptomen, lichamelijk onderzoek, en eventueel aanvullende beeldvorming zoals echo of MRI. Behandeling focust op het herstellen van de balans tussen belasting en belastbaarheid van de pees, met een combinatie van oefentherapie en passende adviezen voor dagelijkse activiteiten.

Voor meer details, zie Deltoideus Tendinopathie.

Schouderluxatie

Deze aandoening treedt op wanneer de schouderkop uit de kom verschuift, vaak door een val of directe impact, wat leidt tot acute pijn en bewegingsbeperking. Diagnose vindt plaats via röntgenonderzoek, en de initiële behandeling omvat het terugplaatsen van de schouderkop. Revalidatie is cruciaal om de schouderstabiliteit te herstellen en toekomstige luxaties te voorkomen, waarbij fysiotherapie een sleutelrol speelt in het versterken van de spieren rondom de schouder.

Voor meer informatie, bezoek onze pagina over Schouderluxatie.

bicepspeesruptuur

Een bicepspeesruptuur treedt op bij overmatige belasting van de biceps, vaak bij oudere mannen of door sportblessures. Dit kan regelmatig leiden tot pijn in de buurt van de schouder. Symptomen omvatten een hoorbare knap, scherpe pijn, en een zichtbare bolling bij de arm. Behandeling varieert van fysiotherapie tot chirurgie, afhankelijk van activiteitsniveau en de ernst van de ruptuur. Fysiotherapie richt zich op herstel van beweeglijkheid en kracht.

Voor meer details, bezoek Bicepspeesruptuur.

Subacromiaal Pijnsyndroom (SAPS)

Dit wordt gekenmerkt door pijn bij het heffen van de arm of bij het liggen op de schouder. De oorzaak is vaak irritatie van de pezen of de slijmbeurs in de schouder. Behandeling via fysiotherapie richt zich op pijnvermindering en verbetering van beweeglijkheid en spierkracht.

Voor meer informatie, zie Subacromiaal Pijnsyndroom (SAPS).

Rotator Cuff Ruptuur

Dit betreft een (gedeeltelijke) scheur in een van de vier schouderspieren, vaak veroorzaakt door veroudering of acute blessures tijdens sporten. Symptomen zijn pijn, krachtverlies en bewegingsbeperking. De behandeling varieert van fysiotherapie tot chirurgie, gericht op pijnverlichting en herstel van functie, met een herstelperiode van vier tot zes maanden.

Voor meer informatie, bezoek Rotator Cuff Ruptuur.

Musculus Pectoralis Minor

Klachten aan deze spier, vaak gezien bij krachtsporters, omvatten pijn in de borst en voorkant van de schouder. Behandeling richt zich op relatieve rust, oefentherapie, en indien nodig, het aanpassen van houding en versterken van de spier.

Voor meer informatie, bezoek De Musculus Pectoralis Minor.

AC-instabiliteit

Dit betreft letsels aan het AC ligament, veelal veroorzaakt door een harde klap of val, resulterend in oprekking of scheuring. Afhankelijk van de ernst, geclassificeerd als Tossy 1 tot 3, varieert de behandeling van rust en fysiotherapie tot mogelijk chirurgisch ingrijpen. Symptomen omvatten pijn, zwelling, en een zichtbaar hoger staand sleutelbeen bij ernstige gevallen.

Voor diepgaande informatie, zie AC Instabiliteit.

Fysiotherapie bij schouderklachten

Tijdens het onderzoek wordt er gekeken naar de mogelijke oorzaak van je schouderpijn. Aan de hand van het onderzoek wordt een duidelijk behandelplan opgesteld. Blijven bewegen met schouderklachten is erg belangrijk om de bewegelijkheid in de schouder te behouden. Naast gericht advies kan de behandeling bestaan uit: herstellen van de beweeglijkheid door manuele therapie, dry needling, diverse spier technieken en het trainen van de spieren van de bovenrug en schouder door middel van oefentherapie.

Afspraak maken.

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Blogs.

No settings found for the grid #8.