Moderne & meetbare fysiotherapie bij

Rugklachten.

Rugklachten komen steeds vaker voor. Rugklachten kunnen acuut ontstaan of geleidelijk toenemen. De meest voorkomende van deze klachten is lage rugpijn.

Lage rugpijn bevindt zich ergens tussen de onderste rib en het stuitje. In de meeste gevallen kun je de pijn duidelijk omschrijven en aanwijzen. Soms is er sprake van uitstraling dit is meestal in een been en heel soms in beide benen. De beenpijn kan scherp uitstralen tot aan de voet. Soms met tintelingen in het been. Sommige houdingen en bewegingen geven meer klachten en in sommige gevallen is het bewegen bijna niet meer mogelijk.

Trochantor major syndroom

Anatomie van de lage rug

De lage rug bestaat uit verschillende spieren, zenuwen en gewrichten. De lumbale wervelkolom bestaat uit 5 wervels. Deze wervels worden vaak afgekort als L1 tot en met L5. De lage rug heeft een natuurlijke kromming. De gewrichten in de rug noemen we facetgewrichten. De facet gewrichten in de lage rug maken maken voornamelijk het buigen en strekken mogelijk en in mindere mate het draaien. Tussen al deze wervels bevinden zich tussenwervelschijven.  Tussenwervelschijven zijn van een zachtere structuur en hebben als functie de wervels onderling soepel te laten bewegen. Naast beweging speelt de tussenwervelschijf ook een belangrijke rol in de stabiliteit en de schokdemping van de lage rug. In de lage rug bevinden zich veel spieren. Deze spieren hebben als functie de wervelkolom te bewegen en te stabiliseren tijdens de verschillende dagelijkse bewegingen. Er zijn spieren die van wervel naar wervel lopen maar ook spieren die over de gehele wervelkolom lopen. Er wordt anatomisch gezien een onderscheidt gemaakt in een lokaal spiersysteem en een globaal spiersysteem. Uit de verschillende wervels lopen zenuwen die vanuit de lage rug het been in gaan. Zenuwen hebben een aansturende functie naar de spieren toe in het been. Hier gaan prikkels vanuit het brein naar de spieren. Dit maakt bewegen mogelijk. Daarnaast hebben ze ook een sensibele functie. Dit wil zeggen dat informatie zoals pijn, temperatuur, druk en bewegingsprikkels van het been naar het brein gaan. 

Fysiotherapie Tilburg en rugpijn

Oorzaken van rugpijn

Rugpijn kan veel verschillende oorzaken hebben. In de meeste gevallen is er sprake van aspecifieke lage rugklachten. Dit wil zeggen dat de oorzaak niet direct aan te tonen is door middel van bijvoorbeeld een röntgenfoto of MRI. Meestal is de oorzaak dan te vinden in het bewegingsapparaat, dus in de spieren of gewrichten. Voorbeelden hiervan zijn termen zoals Spit en Lumbago. Dit zijn juist de klachten waar fysiotherapie veel voordeel heeft.

Soms is een hernia in de lage rug de oorzaak van de klachten. Vaak gaan ook deze klachten over met de hulp van fysiotherapie. Bij een hernia is er sprake van druk op de zenuw die vanuit de lage rug naar het been loopt. Over het algemeen is het zo dat de klachten in het been op de voorgrond staan. Je hebt dus meer pijn in je been dan pijn in je lage rug. Vaak gaat het hierbij om een scherpe duidelijke pijn die door het been gaat.

Artrose klachten van de lage rug komen vaker voor naarmate we ouder worden. We zien met name dat de tussenwervelschijven tekenen van veroudering laten zien. Ook is artrose van het wervelkanaal mogelijk. Dit noemen we een dan stenose. Artrose is niet altijd een reden voor pijnklachten in de lage rug. Wanneer de symptomen overeenkomen met het beeld op een röntgenfoto dan is de oorzaak van de pijn mogelijk wel het gevolg van artrose in de rug.

Fysiotherapie bij rugklachten

Tijdens het onderzoek wordt er gekeken naar wat de mogelijke factoren zijn die bijdragen aan je rugklachten. Aan de hand van het onderzoek en vraaggesprek wordt een duidelijk behandelplan opgesteld. Blijven bewegen is erg belangrijk om de bewegelijkheid in je rug te behouden. We vinden het erg belangrijk dat je begrijpt hoe de klachten ontstaan en waar je rekening mee kan houden om zo snel mogelijk te kunnen herstellen! Naast gericht advies kan de behandeling bestaan uit het vergroten van de beweeglijkheid van de lage rug door manuele therapie, verschillende spier technieken en het trainen van de spieren van de rug door middel van oefentherapie en fysieke training.

Afspraak maken.

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.