Modern & meetbaar resultaat

Fysiotherapie bij lies klachten.

Fysio Fitaal staat voor moderne fysiotherapie. In onze praktijk fysiotherapie ligt de focus op orthopedische revalidatie. Dit wil zeggen dat we blessures behandelen aan pezen, spieren, botten en/of gewrichten. Soms zijn hier indirect ook zenuwen bij betrokken. We maken het behandelplan zo transparant mogelijk zodat je begrijpt waar je aan toe bent. Onze aanpak bestaat uit een combinatie van de laatste wetenschappelijke inzichten gecombineerd met jarenlange expertise op het gebied van blessure behandeling. Binnen deze kaders bieden we een exclusieve service en is er altijd ruimte voor persoonlijke voorkeur. Onze behandeling is ingericht om mensen hun autonomie over hun lichaam weer terug te geven. Fysio Fitaal Tilburg bestaat uit een team van experts met passie voor fysiotherapie en gaan altijd voor een duurzaam resultaat.

 • In ongeveer 33% van alle gevallen is er sprake van een acute blessure
 • Het moment van de blessure is dan duidelijk en gebeurd vaak tijdens explosieve bewegingen tijdens sport
 • In 66% van de gevallen nemen de klachten geleidelijk toe tot een moment waarop de sport niet meer voldoende uitgevoerd kan worden

Liespijn komt vaak voor bij sporters. Met name bij sporten waar veel veranderingen in snelheid en richting voorkomen. Denk aan sprinten, draaien, afremmen en springen. In dit geval gaat het vaak om een spierblessure. Dit is dan ook de meest voorkomende oorzaak van liesklachten bij volwassenen. De spieren in de lies noemen we de adductoren en zijn verantwoordelijk voor de kracht in de heup naar binnen toe. De adductoren zijn erg belangrijk tijdens verschillende soorten sporten zoals: voetbal, sprinten, rugby en hockey. Naast de adductoren kunnen andere spieren van de heup en spieren in de buikregio de reden zijn van de klachten. Behalve spierblessures kan liespijn ook het gevolg zijn van problemen aan het heupgewricht.

Gradaties van een spierblessure in de lies

Bij een spierblessure maken we gebruik van verschillende gradaties. Het is namelijk mogelijk dat er alleen sprake is van spierpijn of een lichte verrekking. Maar het kan ook zo zijn dat er sprake is van een spierscheuring of zelfs een volledige scheur. 

 

 • 1A Vermoeidheid van de spier wat kan resulteren in spierspanning, meestal door overbelasting of door het sporten op een andere ondergrond.
 • 1B Spierpijn, gegeneraliseerde spierpijn van de adductoren, meestal veroorzaakt door krachtige momenten van afremmen tijdens sport.
 • 2A Spierblessure als gevolg van een uitstralende pijn vanuit de lage rug 
 • 2B Een lokale neuromusculaire dysfunctie van de spier
 • 3A Kleine lokale spierscheuring minder dan 1 spierbundel 
 • 3B Gemiddeld grote spierscheuring, meerdere spierbundels betrokken bij het letsel 
 • 4A (Sub)totale spierscheuring, avulsie fractuur 
 • 4B Spierkneuzing door forse botsing met persoon of object van buitenaf
Kruisband blessure

Peesklachten in de lies

Liesklachten kunnen ook veroorzaakt worden door een peesblessure. We noemen dit een tendinopathie van de adductoren. Voorheen werd het ook wel een peesontsteking genoemd. Een acute peesontsteking noemen we een tendinitis. Itis is een achtervoegsel in de medische wereld wat aangeeft welk deel ontstoken is. Tendo is pees in het latijn. Dus ontsteking van de pees. De irritatie is ontstaan door overbelasting en niet door andere aandoening in het lichaam. Je hebt bij deze vorm van een ontsteking dus ook geen koorts. Soms gaat dit samen met een blessure van de onderste buikspieren. Vaak beginnen de klachten met wat stijfheid voor en na het sporten. Daarna is de pijn vaak continu aanwezig bij sport. Prestaties worden vaak minder en uiteindelijk is het uitvoeren van je sport is niet meer mogelijk. Soms kan er sprake zijn van zwelling. Wetenschappelijk onderzoek geeft aan dat na de ontstekingsfase excentrisch trainen noodzakelijk is om de kwaliteit van het peesweefsel weer goed op te bouwen. Met excentrisch trainen wordt bedoeld dat je kracht levert terwijl de spier verlengt. Op deze manier wordt de pees geprikkeld om sterkere nieuwe vezels aan te maken in de juiste trekbelasting van de pees. Zo kunnen de krachten op het bot weer goed worden overgebracht.

Risicofactoren voor het ontstaan van een liesblessure

 • Een eerdere blessure van de liesregio

 • Verminderde kracht van de adductoren, goede revalidatie is daarom cruciaal
 • Verminderde heup mobiliteit
 • Verminderde controle van het bekken/lage rug
 • Topsport
 • Vermoeidheid
 • Matige voorbereiding op competitie

 

Liespijn als gevolg van klachten in het heupgewricht

Mogelijk wordt de liespijn veroorzaakt uit een structuur in de heup. In dit geval gaat het dus niet om een spier in de heup die gevoelig is. Het kapsel van de heup, het labrum of extra botgroei op de kop of de kom van de heup kan de pijn veroorzaken. 

Femoro Acetabulair Impingement(FAI)

FAI ontstaan wanneer er extra botgroei plaatsvindt op de kop of op de kom van het heupgewricht. Extra botgroei op de kop van de heup noemen we het CAM-type. Extra botgroei op het acetabulum(kom) noemen we het PINCER-type. Ook kan er sprake zijn van beide, dit is het mixed-type. Op de lange termijn kan dit problemen veroorzaken aan het kraakbeen van de heup en/of het labrum.

Hoe wordt een liesblessure vastgesteld

Een spierblessure in de lies wordt vaak bevestigd door pijn bij aanspannen, rek en palpatie van de geblesseerde structuur. Mogelijk kun je wat vocht of schade zien op een echografisch beeld maar in de meeste gevallen is aanvullend onderzoek niet nodig bij een spierblessure. Bij klachten die veroorzaakt worden vanuit de heup zien we vaak een bewegingsbeperking in dat gewricht. Ook zijn de klachten vaak al langer aanwezig en zijn langzaam erger geworden in de tijd. Mocht de bron van de pijn uit het heupgewricht komen is aanvullend onderzoek vaak wel geïndiceerd. Eerst moeten de lichamelijke testen dan wel een verdenking geven op een probleem vanuit de heup. 

Knie artrose

Fysieke testen bij liesklachten

Er kunnen verschillende testen worden uitgevoerd bij verdenking van een blessure in de liesregio. We maken hierin een onderscheid tussen spierblessures en problemen vanuit het gewricht. 

Spierkracht testen heup

De adductoren brengen het been naar binnen toe. In een gebogen en gestrekte positie van de knie kan de heup op spierkracht worden getest naar binnen toe. 

Rek en palpatie van de spiergroep

Met de knie in een gestrekte en gebogen positie wordt het been naar buiten gebracht. Wanneer er sprake is van herkenbare pijn is de test positief. Palpatie van de adductoren kan ook een herkenbare pijn geven. 

Faber test

Faber staat voor Flexie ABductie en Externe Rotatie. Wanneer er sprake is van pijn bij de combinatie van deze drie bewegingen in de heup kan er een uitspraak worden gedaan over mogelijke klachten in de heup, lage rug of bekken. Afhankelijk van waar de klachten optreden.

Fadir test

Fadir staat voor Flexie, ADuctie en Interne Rotatie. Wanneer er sprake is van pijn bij de combinatie van deze drie bewegingen in de heup kan er een uitspraak worden gedaan over de betrokkenheid van het gewricht in relatie met de ervaren klachten.

Kevin van Geel

De verschillende fases in de behandeling van een liesblessure

Een succesvolle revalidatie bestaat uit verschillende fases en stappen. Een goede kracht, stabiliteit en controle is noodzakelijk om veilig weer je sport te kunnen uitoefenen. 

Aanpassen van de (trainings)belasting

In deze fase richten we ons met name op klachtenvermindering. Er is vaak sprake van pijn en een verminderde beweeglijkheid van de heup. Daarom is het belangrijk om weer een goede controle te krijgen over je de bewegingen in de heup. Dit wordt bereikt door oefeningen van de spieren en mogelijk ondersteunende behandelingen. Bij spierblessures mag je wat hinder ervaren bij oefenen. Een pijnscore van 3 op een schaal van 0-10 is acceptabel. Ook zo de reactie op de oefeningen daarna. 

Kracht en coördinatie fase

In deze fase wordt er meer een opbouw gemaakt in kracht. Hoe snel dit wordt opgebouwd ligt aan de reactie op de gegeven belasting. Omdat het risico op een nieuwe blessure groter is na eerder letsel is het ontzettend belangrijk om een duurzame opbouw te maken in kracht en coördinatie. Vaak wordt dit enorm onderschat en is de kans op een nieuwe blessure groter dan de bedoeling is. 

Sport-specifieke fase

De laatste fase richt zich met name op maximaal kracht, sprongkracht en explosiviteit. Dit is allemaal nodig om snel van richting te kunnen veranderen binnen je sport. Er wordt ook naar een wedstrijdconditie gewerkt zodat je kan blijven presteren onder vermoeidheid. De kwaliteit van bewegen moet goed blijven onder deze omstandigheden daar gaat dan ook veel aandacht naar uit.

Sporthervatting

Het moment van het hervatten van sport blijft een lastige beslissing. Dit komt omdat er een bewezen criteria bestaan voor sporthervatting. Het te vroeg weer willen beginnen leidt vaak tot een nieuwe blessure. De sporter moet in alle gevallen pijnvrij weer kunnen sprinten, maximaal de beenspieren kunnen aanspannen en sportspecifieke vaardigheden kunnen uitvoeren bijvoorbeeld het schieten van een bal. Daarnaast moet ook het beweegpatroon voldoende zijn verbeterd om zo weer een gedoseerde opbouw te maken in training voordat (competitie) wedstrijden weer kunnen worden hervat. 

Revalideren bij Fysio Fitaal

In bepaalde fases zal het wellicht langzamer gaan dan je vooraf had gedacht. Onze specialisten zullen je in dit traject zo goed mogelijk begeleiden en motiveren waar dit nodig is. Fysio Fitaal werkt met specialisten op het gebied van sportrevalidatie. Door deze combinatie van expertise, uitgebreide faciliteiten en passie voor sport ben je bij ons aan het juiste adres.

Team Fysio Fitaal

Afspraak maken.

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.