Modern & meetbaar resultaat
Fysiotherapie bij knie klachten.
Tijdens het onderzoek wordt er gekeken naar de mogelijke oorzaak van je knieklachten. Vooral bij knieklachten is het noodzakelijk dat er een goed beeld wordt geschetst van de klachten. Het vraaggesprek samen met aanvullende orthopedische testen zorgt voor een duidelijke fysiotherapeutische diagnose. Aan de hand van dit onderzoek wordt een behandelplan opgesteld. We vinden het erg belangrijk dat je begrijpt hoe mogelijk de klachten ontstaan en waar je rekening mee kan houden om zo snel mogelijk te herstellen van je klachten! Naast gericht advies kan de behandeling bestaan uit het vergroten van de beweeglijkheid door middel van manuele therapie, diverse spier technieken en het trainen van de spieren door middel van oefentherapie en krachttraining. Bij sommige knieklachten is een langere revalidatie noodzakelijk, zeker wanneer het doel is om een jouw sport weer met volle overtuiging uit te kunnen voeren.
Hoe ontstaan knieklachten?
Knieklachten kunnen langzaam ontstaan maar ook ineens aanwezig zijn door een val of ongeluk. In onze praktijk zien we vaak sportletsel. Je kunt bijvoorbeeld je knie verdraaien op het voetbalveld of door middel van contact met je tegenstander klachten oplopen. Vaak zien we dan dat de knie zwelling geeft. Meestal duidt dit op letsel binnen het gewricht. Traplopen en simpele dingen zoals opstaan uit een stoel kan op dat moment al problemen geven. De volgende knieklachten zien we veel in onze praktijk. Wanneer de klachten langzaam verergeren in de tijd spreken we vaak van een overbelasting blessure. In dit geval zijn het vaak de pezen of spieren die de klachten veroorzaken in de knie. Artrose in de knie komt vaker voor naarmate we ouder worden. Kraakbeen wordt dan van mindere kwaliteit en kan mogelijk pijn veroorzaken. Artrose in de knie wil niet zeggen dat er altijd pijnprovocatie is. Maar wanneer symptomen overeenkomen met beeld op bijvoorbeeld een röntgenfoto dan is de pijn mogelijk wel als gevolg van de artrose.
Anatomie van de knie
Een gewricht is een plaats in het lichaam waar twee botdelen samenkomen. Bij de knie is dit het femur(bovenbeen) en het tibia(onderbeen). Tussen deze botdelen bevindt zich kraakbeen wat een heel glad oppervlak heeft zodat het soepel kan bewegen. Om het kniegewricht goed te kunnen sturen bevinden zich verschillende soorten banden in en rondom de knie. Aan de binnen en buitenkant bevinden zich de collaterale banden. Tussen het femur en het tibia zit de binnenste- en buitenste meniscus deze fungeert als een schokdemper tussen deze twee botdelen. In de knie bevindt zich de voorste- en achterste kruisband. De voorste kruisband zorgt voor passieve stabiliteit. Banden, botten, kapsels en de stand van gewrichten zorgen voor passieve stabiliteit je hebt hier geen controle over. Actieve stabiliteit wordt aangestuurd door spieren en pezen. Hier heb je dus wel controle over. De actieve en passieve stabiliteit samen bepalen hoe stabiel een gewricht is.
Oorzaken van knieklachten
Knieklachten kunnen veel verschillende oorzaken hebben. Bepaalde knieklachten komen vaker voor dan andere. Hieronder een aantal veelvoorkomende klachten aan de knie.
Meniscus klachten: De knie heeft een mediale(binnenste) meniscus en een laterale(buitenste) meniscus. De meniscus ziet eruit als twee half vormige maantjes die op het onderbeen zitten. Wanneer de knie een snelle en krachtige draaibeweging moet maken tijdens sport kan een meniscus blessure ontstaan. Omdat binnenmeniscus vast zit aan het kapsel van de knie raakt deze veel sneller beschadigt. Wanneer de knie in een kwetsbare positie komt is de binnenste meniscus veel minder flexibel en komen er hierdoor veel grotere krachten vrij op de binnenste meniscus. Naast deze acute vorm van meniscus letsel kan de blessure zich ook geleidelijk aan ontwikkelen. Kleine beschadigingen kunnen op de lange termijn ook klachten veroorzaken. Lees hier verder over meniscus klachten.
Voorste kruisbandblessure: Een blessure aan je voorste kruisband(VKB) is een van de meest voorkomende blessures in het kniegewricht. Jaarlijks vinden er ruim 860.000 knieblessures plaats tijdens het sporten in Nederland. Bij een groot gedeelte hiervan gaat het om een blessure aan de voorste kruisband. De VKB is erg belangrijk voor de stabiliteit van je knie tijdens sport. Wanneer je voorste kruisband gescheurd is zien we een afname in de stabiliteit van het onderbeen ten opzichte van het bovenbeen. Deze blessure treedt meestal zonder een tegenstander in de buurt waar je explosief moet afremmen. Ook bij bewegingen waar je snel moet draaien, kappen of springen loop je een hoger risico dat je geblesseerd raakt aan je voorste kruisband. Om weer terug te kunnen keren op je oude sportniveau is het belangrijk dat je weet wat je opties zijn. Lees hier verder over een voorste kruisbandblessure.
Artrose: ongeveer 600.000 Nederlanders hebben artrose in de knie. Bij vrouwen komt dit vaker voor dan bij mannen. Elk jaar krijgen ongeveer 21.000 mannen en 33.000 vrouwen klachten van artrose in het kniegewricht. De kans op artrose neemt toe met de leeftijd. Net zoals grijs haar en rimpels in het lichaam aan de binnenkant ook onderhevig aan slijtage. Een natuurlijk proces en niets om je zorgen over te maken. Komen de klachten echter overeen met het beeld op een röntgenfoto of MRI dan zijn de klachten waarschijnlijk wel toe te schrijven aan artrose. Lees hier verder over knieartrose.
Spier- en pees gerelateerde klachten van de knie: aan de voorkant van de knie loopt de pees van de quadriceps. Deze spier strekt onder andere de knie en zorgt ervoor dat de knieschijf op zijn plaats blijft. Bij overbelasting kan deze pees geïrriteerd raken. De klachten zitten dan meestal net onder de knieschijf en kunnen voor een vervelend gevoel zorgen wanneer je deze spier aanspant. We zien deze klachten het meest bij sporten zoals volleybal en basketbal waar veel gesprongen wordt. Vandaar dat deze klacht ook wel een Jumpers knee genoemd wordt. Symptomen van een Jumpers knee zijn vaak:
- Pijn aan de voorkant van de knie
- Opstart klachten
- Pijn bij traplopen
- Druk onder de knieschijf geeft klachten
Afspraak maken.
"*" geeft vereiste velden aan