fbpx

Knieklachten

Afspraak maken?

Hoe ontstaan knieklachten?

Knieklachten kunnen langzaam ontstaan maar ook ineens aanwezig zijn door een val of ongeluk. In onze praktijk zien we vaak sportletsel. Je kunt bijvoorbeeld je knie verdraaien op het voetbalveld of door middel van contact met je tegenstander klachten oplopen. Vaak zien we dan dat de knie zwelling geeft. Meestal duidt dit op letsel binnen het gewricht. Traplopen en simpele dingen zoals opstaan uit een stoel kan op dat moment al problemen geven. De volgende knieklachten zien we veel in onze praktijk.

Kruisband blessure

In de knie zitten twee kruisbanden. Namelijk de voorste- en de achterste kruisband. Beide kruisbanden zijn belangrijk voor de stabiliteit in de knie. Daarom kan het zo zijn wanneer een kruisband afgescheurd is je een onbetrouwbaar gevoel hebt in de knie. Je lijkt er dan doorheen te gaan. Vaak scheurt een kruisband tijdens het sporten. Je knie wordt dat binnen een korte tijd dik en steun nemen is lastig. Het scheuren van de voorste kruisband komt over het algemeen veel vaker voor dan het scheuren van de achterste kruisband.

Symptomen van een kruisbandblessure:

 • De knie wordt vrijwel meteen dik
 • De knie kan vrijwel niet meer volledig gestrekt worden of het is ontzettend lastig en pijnlijk om de knie te strekken
 • De knie is pijnlijk
 • Je hebt het gevoel dat je door de knie zakt
Kruisband blessure
Meniscus klachten

Meniscus klachten

De meniscus dient als een extra beschermlaag tussen je boven- en onderbeen en zorgt ervoor dat je de knie soepel kan bewegen. Een blessure aan de meniscus kan zich spontaan voordoen of door middel van veroudering. Net zoals we grijs haar krijgen en rimpels verouderd ons lichaam ook aan de binnenkant. Een meniscus blessure tijdens sport is meestal het gevolg van een verdraaiing van de knie. Tijdens dit verdraaien kan er mogelijk ook schade ontstaan aan de voorste kruisband. De laatste jaren wordt er steeds minder vaak gekozen voor een operatie en is een actieve revalidatie de beste keuze. Mochten de klachten toch langer blijven aanhouden of is er sprake van slotklachten waarbij de knie in een bepaalde stand schiet waar die niet meer uitgaat dan wordt er pas verder gekeken.

Symptomen van een meniscusblessure:

 • De knie is pijnlijk
 • De knie kan niet goed meer buigen en/of strekken
 • Diep hurken geeft klachten
 • Er zit vocht in de knie

Artrose van de knie

Klachten door artrose komen vaker voor naarmate we ouder worden. De kans op artrose wordt groter door bijvoorbeeld een botbreuk rondom of van het gewricht. Ook wanneer er in het verleden een deel van de meniscus is verwijderd zien we dat artrose sneller optreedt in de knie.

Symptomen van knie-artrose:

 • Startstijfheid, vooral in de ochtend
 • Pijn rondom de knie
 • Vocht in de knie

Klachten rondom de knieschijf

Aan de voorkant van de knie loopt de pees van de quadriceps. Deze spier strekt onder andere de knie en zorgt ervoor dat de knieschijf op zijn plaats blijft. Bij overbelasting kan deze pees geïrriteerd raken. De klachten zitten dan meestal net onder de knieschijf en kunnen voor een vervelend gevoel zorgen wanneer je deze spier aanspant. We zien deze klachten het meest bij sporten zoals volleybal en basketbal waar veel gesprongen wordt. Vandaar dat deze klacht ook wel een Jumpers knee genoemd wordt.

Symptomen van een Jumpers knee:

 • Pijn aan de voorkant van de knie
 • Opstart klachten
 • Pijn bij traplopen
 • Druk onder de knieschijf geeft klachten
Knie artrose

Fysiotherapie en knieklachten

Tijdens het onderzoek wordt er gekeken naar de mogelijke oorzaak van je knieklachten. Vooral bij knieklachten is het noodzakelijk dat er een goed beeld wordt geschetst van de klachten. Het vraaggesprek samen met aanvullende orthopedische testen zorgt voor een duidelijke fysiotherapeutische diagnose. Aan de hand van dit onderzoek wordt een duidelijk behandelplan opgesteld. We vinden het erg belangrijk dat je begrijpt hoe mogelijk klachten ontstaan en waar je rekening mee kan houden om zo snel mogelijk te herstellen van je klachten! Naast gericht advies kan de behandeling bestaan uit het vergroten van de beweeglijkheid door middel van manuele therapie, diverse spier technieken en het trainen van de spieren door middel van oefentherapie en krachttraining. Bij sommige knieklachten is een langere revalidatie noodzakelijk, zeker wanneer het doel is om een jouw sport weer met volle overtuiging uit te kunnen voeren.

Osgood Schlatter

Osgood-Schlatter

Knie

Osgood-Schlatter is een klacht die we vaak zien bij jonge jongens die volop in de groei zijn en fanatiek bezig zijn met sporten....

Kniepijn bij squatten

Kniepijn bij squatten – dé perfecte squat

Knie, Sportblessures

De squat is een compound (= oefening waarbij beweging plaatsvindt in meerdere gewrichten) oefening die welbekend is onder de krachtsporters. Het is een oefening die in de sportschool gebruikt...

 • 1
 • 2
 • 3

Contact opnemen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang maandelijks onze laatste blogs!

Bedankt voor je inschrijving. Je ontvangt vanaf nu maandelijks onze nieuwsbrief.