Fysiotherapie bij

Knie artrose.

De snelle feiten:
 • Ongeveer 600.000 Nederlanders hebben artrose in de knie.
 • Vrouwen hebben vaker artrose in de knie dan mannen.
 • Roken en overgewicht vergroten de kans op het ontwikkelen van knie artrose
 • Elk jaar krijgen ongeveer 21.000 mannen en 33.000 vrouwen knieartrose
 • Knie artrose neemt toe met de leeftijd 
 • Per jaar worden er 24.000 mensen geopereerd aan een nieuwe knie
Trochantor major syndroom
Fysio Fitaal & Vief leven

Met Vief Leven willen we mensen met klachten van artrose voorzien van kracht en kennis om zo weer grip te krijgen op hun eigen gezondheid en vrijheid in het leven.

Wij richten ons volledig op de behandeling van knie- en heup artrose in Tilburg samen met de revalidatie na operatie van een knie- of heup prothese. Vief leven gelooft in een betere aanpak in de Fysiotherapeutische behandeling van artrose gerelateerde klachten. Met onze unieke methode willen wij mensen voorzien in kracht en kennis om op deze manier weer grip te krijgen op je situatie.

Bekijk hier de website van vief leven.

fysio fitaal fysiotherapie
Oorzaken van artrose

Hoe artrose zich precies vormt is niet helemaal duidelijk. Wel weten we dat artrose toeneemt met de leeftijd. We maken hierin onderscheid in verschillende vormen van artrose. Artrose kan ontstaan als gevolg van natuurlijke veroudering. We noemen dit dan degeneratieve artrose. Ook kan er artrose ontstaan als gevolg van een ongeluk. Dit noemen we posttraumatische artrose. Het gewricht is dan bijvoorbeeld door een val beschadigt. Ook kan er zich artrose vormen als gevolg van reumatoïde artritis(RA). Bij degeneratieve artrose en artrose als gevolg van RA is er vaak sprake van artrose in meerdere gewrichten. Normaal gesproken is kraakbeen een gladde structuur. Tijdens veroudering of beschadiging neemt de kwaliteit van het bindweefsel af. Naarmate we ouder worden kan kraakbeen zich niet goed herstellen zoals bijvoorbeeld een spier kan. De reden hiervoor is dat kraakbeen slecht is doorbloedt. De mate van artrose is niet altijd bepalend voor de mate van klachten. Het kan zijn dat mensen relatief weinig klachten ervaren met een fors artrose beeld van de knie. Er kan ook sprake zijn van veel klachten en pijn met weinig artrose in de knie.  De mate van pijn hangt af met veel verschillende factoren zoals bijvoorbeeld; kracht van de spieren rondom de knie, mate van lichamelijke activiteit, fysiek zwaar werk. Kraakbeen zelf heeft weinig tot geen pijnsensoren. Kraakbeen op zich kan dus niet pijn doen. Door de artrose is er sprake van een inflammatie proces wat leidt tot irritatie van het kapsel, gewrichtsvloeistof(synovium) en spieren en pezen rondom de knie.

Anatomie en functie van kraakbeen in de knie

Een gewricht is een plaats in het lichaam waar twee botdelen samenkomen. Bij de knie is dit het femur(bovenbeen) en het tibia(onderbeen). Tussen deze botdelen bevindt zich kraakbeen wat een heel glad oppervlak heeft zodat het soepel kan bewegen. Om het kniegewricht goed te kunnen sturen bevinden zich verschillende soorten banden in en rondom de knie. Aan de binnen en buitenkant bevinden zich de collaterale banden. Tussen het femur en het tibia zit de binnenste- en buitenste meniscus deze fungeert als een schokdemper tussen deze twee botdelen. In de knie bevindt zich de voorste- en achterste kruisband. We maken onderscheidt in verschillende soorten kraakbeen: hyaliene-, elastisch- en vezelig kraakbeen. Hyaline kraakbeen komt het meest voor in ons lichaam en bevindt zich ook op het uiteinde van onze botten. De functie van het kraakbeen is met name om het gewricht soepel te laten bewegen en fungeert als schokdemper samen met de meniscus in de knie. Artrose in de knie wordt in de medische wereld ook wel gonartrose genoemd.

Symptomen bij knie artrose

Artrose in de knie kan leiden tot verschillende symptomen:

 • Opstart klachten met name in de ochtend zijn een veel voorkomend symptoom bij knie artrose. Ook na langer zitten en weer opstarten kan de knie klachten geven.
 • Traplopen en lang wandelen geeft vaak een reactie in de knie.
 • Een beperking in mobiliteit. Met name richting het strekken. Buigen gaat meestal wat makkelijker.
 • Artrose in knie heeft een wisselend beloop. Klachten kunnen spontaan verergeren en ook weer kalmeren.
 • Zwelling in de knie, met name na fysieke belasting. Dit noemen we een synovitis.

 

Fysieke testen bij knie artrose

De volgende lichamelijke testen kunnen worden uitgevoerd bij artrose gerelateerde klachten

Pijn bij palpatie gewrichtsspleet
De onderzoeker palpeert de hele gewrichtsspleet af. De test is positief wanneer er pijn wordt gevoeld bij druk op de gewrichtsspleet. Vaak is er ook een verdikking voelbaar van de benige structuren van de knie.

Bewegingsfunctie onderzoek van de knie
Tijdens dit onderzoek wordt de bewegelijkheid in de knie getest. De maximale strekking en de maximale buiging van het knie gewricht worden getest. Vaak zien we bij mensen met artrose een afname in de mobiliteit van het gewricht. Ook zijn er vaak crepitaties voelbaar of hoorbaar.

Operatief ingrijpen of conservatief behandelen

Operatief ingrijpen: een nieuwe knie
Artrose in de knie betekent niet dat je meteen geopereerd moet worden. Maar wanneer de klachten alleen maar toenemen en de behandelingen niet meer het gewenste effect hebben kan een knieprothese of te wel een nieuwe knie een oplossing bieden. Deze keuze is echter erg persoonsafhankelijk. Het ligt echt aan de ervaren pijn en ervaren beperking in het dagelijks leven. Samen met een orthopedisch chirurg kan dan de keuze gemaakt worden om de knie te vervangen.

Conservatief behandelen: advies, oefentherapie en aanpassingen in het dagelijks leven
Met een conservatief beleid wordt er vooral de aandacht gelegd in hoe je aanpassingen kunt maken in het dagelijks leven. Een voorbeeld hiervan is meer te gaan fietsen. Fietsen is een onbelaste beweging. Hierbij is er weinig druk in het kniegewricht maar ben je toch op een verantwoorde manier aan het bewegen. Er wordt een gestructureerd oefenprogramma opgesteld waar de spieren en ander bindweefsel om de knie worden getraind. Medicatie kan mogelijk er voor zorgen dat de irritatie in het gewricht minder wordt. Mocht dit niet voldoende zijn kan in overleg met de arts een corticosteroïden injectie geplaatst worden voor een lokaal pijndempend effect. 

Knie artrose
Kevin van Geel
De verschillende gradaties van knie artrose

Er wordt onderscheid gemaakt in vier gradaties bij slijtage aan de knie, oplopend in ernst:

Graad I: Het kraakbeen is zacht geworden en de verende eigenschappen zijn verminderd. Soms is er een enkele osteofyt(botuitsteeksel) zichtbaar aan de randen van het kniegewricht. Deze graad I beschadiging is vaak niet waar te nemen op een röntgenfoto.

Graad II: Er bevinden zich scheurtjes en onregelmatigheden in het oppervlak van het kraakbeen. Echter, deze schade zit vaak oppervlakkig en reikt nog niet door tot het bot. De kraakbeenlaag is ook nog niet dunner geworden door de slijtagebeschadigingen. Soms zijn er duidelijke osteofyten zichtbaar op röntgenfoto’s. Ook graad II beschadigingen zijn niet altijd waar te nemen op een röntgenfoto.

Graad III: De eerdergenoemde scheuren hebben diepe groeven of gaten in het kraakbeen achtergelaten. Deze schade reikt dieper richting het bot, maar het bot ligt vaak nog niet bloot. Wel is er soms een versmalde gewrichtsspleet te zien op de röntgenfoto. Ook zijn de randen van de botuiteinden vaak aangedaan.

Graad IV: Het kraakbeen is bij een graad IV beschadiging (bijna) geheel verdwenen en het onderliggende bot ligt bloot. De gewrichtsspleet is versmald en soms bijna helemaal verdwenen. Ook hebben zich vaak grote botuitsteeksels gevormd en zijn de uiteinden van de botdelen misvormd.

Revalideren bij Fysio Fitaal

Klachten van artrose in de knie kan erg vervelend zijn. Artrose kunnen we natuurlijk niet wegnemen. Wel kunnen we je leren om zelf op een verantwoorde manier met je klachten om te gaan. De therapeuten van Fysio Fitaal zijn gespecialiseerd in het behandelen en revalideren van artrose gerelateerde klachten. Onze specialisten zullen je in de traject zo goed mogelijk begeleiden en motiveren waar nodig. Door de combinatie van onze uitgebreide expertise op het gebied van orthopedische revalidatie samen met een uitgebreide faciliteit ben je bij Fysio Fitaal aan het juiste adres!

Afspraak maken.

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Veelgestelde vragen