Hoofdpijn klachten

Trainen met knie pijn

Hoofdpijn komt voor in verschillende vormen. De meest bekende vorm van hoofdpijn is migraine deze vorm is episodisch en vaak aan een kant van het hoofd. Fysiotherapie is nuttig bij bepaalde vormen van hoofdpijn. De vormen van hoofdpijn waar fysiotherapie een verschil kan maken zijn Spierspanningshoofdpijn en Cervicogene hoofdpijn (hoofdpijn vanuit de nek). Er bestaan veel overeenkomsten in de symptomen bij de verschillende soorten hoofdpijn. Daarom is uitgebreid onderzoek nodig om tot een juiste conclusie te komen voor het uiteindelijke behandelplan.

Primaire of secundaire hoofdpijn

Allereerst wordt er vaak onderscheid gemaakt tussen primaire en secundaire hoofdpijnvormen.

 Primaire hoofdpijn

We spreken over primaire hoofdpijn als de hoofdpijn geen symptoom is maar de aandoening zelf. Migraine of clusterhoofdpijn zijn voorbeelden van primaire hoofdpijnvormen.

Secundaire hoofdpijn

Bij secundaire hoofdpijn is de hoofdpijn vaak een symptoom van een andere klacht. Dit is het geval bij:

Spanningshoofdpijn: Bij deze vorm van hoofdpijn voelt het alsof er een strakke band om het hoofd zit. Deze pijn duurt maximaal 14 dagen en trekt ietwat weg als er ontspannen wordt.

Cervicogene hoofdpijn: Deze vorm ontstaat door spanning in de nek.  Pijn wordt erger als de nek bewogen wordt, neemt af als de nek minder beweegt. Pijn begint achterop het hoofd en trekt naar voren, meestal aan een kant van het hoofd. De pijn wisselt niet van kant. Vaak ontstaat deze pijn bij een periode van stress of na lang werken achter een computer.

Spanningshoofdpijn en cervicogene hoofdpijn zijn beide voorbeelden van secundaire hoofdpijn. Ook is er mogelijk sprake van medicatie afhankelijke hoofdpijn. Dit is een vorm van hoofdpijnklachten die ontstaat als gevolg van overmatig gebruik van medicatie in de vorm van paracetamol of triptanen. Schommelingen in de inname van cafeïne vaak in de vorm van koffie kan mogelijk ook een bron van hoofdpijn zijn.

Hoe maak je onderheid?

Om te kijken welke vorm van hoofdpijn iemand heeft kan er onderscheid worden gemaakt op basis van de locatie. Verschillende vormen van hoofdpijn geven een ander uitstralingsgebied van de pijn. Ook de manier waarop de klachten ontstaan en de duur van de klachten geven een indicatie voor welke soort hoofdpijn het eventueel zou kunnen zijn. Daarom is het verhaal van de cliënt erg belangrijk bij hoofdpijnklachten

Kruisband blessure

Fysiotherapeutisch onderzoek bij hoofdpijn

Wanneer  je met hoofdpijn bij de fysiotherapeut langskomt zal er in het begin veel vragen gesteld worden over de klachten en symptomen die opspelen bij de hoofdpijn. Dit heeft als doel om eventuele andere oorzaken dan spanning of nekpijn uit te sluiten. Ook worden er een aantal standaard vragen gesteld om eventuele ernstige oorzaken van de hoofdpijn uit te kunnen sluiten.

Vervolgens wordt er op basis van het verhaal een onderzoek gestart, vaak is zit een onderzoek van de nek en spieren rondom de nek en schouders. Dit door de nek te bewegen in bepaalde richtingen en de spieren te testen. Mochten de klachten op te roepen zijn of minder te worden is dit een reden om de desbetreffende structuur te behandelen. 

Fysieke testen bij hoofdpijnklachten

Er zijn een aantal beschreven testen om inzicht te krijgen in mogelijke factoren die bijdragen aan klachten van hoofdpijn:

Flexie rotatie test: 

De flexie rotatie test is een test van de hoog cervicale wervelkolom. De patiënt ligt in ruglig de onderzoek brengt het hoofd in een maximaal gebogen positie. Hierna wordt het hoofd naar beide kanten toe gedraaid. Normaal gesproken is dit meer dan 30 graden. Is dit niet het geval dan is dit mogelijk een oorzaak voor cervicogene hoofdpijnklachten. 

Craniocervicale flexie test(CCFT): 

Dit is een test die de kracht van de diepe flexoren in de nek in kaart brengt. Dit is een test voor zowel de coördinatie als het uithoudingsvermogen van deze spiergroep in de nek. De patiënt ligt in ruglig met een handdoek of kussentje onder de schedelrand. Voor een ideale testpositie moet de gehoorgang in lijn zijn met het sleutelbeen van de persoon die onderzocht wordt. In deze positie kan zowel de coördinatie als het uithoudingsvermogen getest worden van de diepe flexoren van de nek. 

 

Symptomen van spierspanningshoofdpijn

  • Matige zeurende pijn
  • Meestal aan beide kanten van het hoofd
  • Een bandgevoel naar de voorkant van het hoofd 

 

Symptomen van cervicogene hoofdpijn 

  • Hoofdpijn bevindt zich aan een kant
  • Mogelijk klachten tot de schouder
  • Vaak in combinatie met andere vormen van hoofdpijn
Knie artrose
Kevin van Geel

Hoofdpijn in relatie met nekklachten

De behandeling van hoofdpijn

De behandeling van de hoofdpijnklachten zal aangepast worden op welke vorm het is. De aanpak is vaak verschillend en vraagt een andere invalshoek.

Spanningshoofdpijn: Bij spanningshoofdpijn wordt er gefocust om te ontspannen, de therapie bestaat vaak uit ontspanningsmassage en matig intensief bewegen dit bijvoorbeeld door wandelen en rustig te trainen, vaak trekt deze hoofdpijn dan weg.

Cervicogene hoofdpijn: Doordat deze hoofdpijn vorm in de nek ontstaat bestaat deze behandeling uit het mobiliseren van de nek, massage van de nek en lichte training van de kleine nekspieren. Ook het geven van houdingsadviezen is onderdeel van deze therapie.

Bij de andere vormen van hoofdpijn kan mogelijk een samenwerking worden gezocht met het ziekenhuis of huisarts.

Afspraak maken.