fbpx

Heupklachten

Afspraak maken?

Hoe ontstaan heupklachten?

Heupklachten kunnen op iedere leeftijd voorkomen. De oorzaak van pijnklachten van uit de heup kan erg verschillend zijn. Denk aan liesklachten na sporten zoals voetballen of hardlopen of aan slijtage van het heupgewricht. Om uiteindelijk de pijn te kunnen verlichten is het belangrijk om te weten waar de bron van de pijn is gelegen. Soms is niet duidelijk of de pijn vanuit het heupgewricht komt of dat deze door een andere structuur veroorzaakt wordt ergens anders in het lichaam, zoals de rug, het bekken of de knie.

Oorzaken van heupklachten

Vaak zien we klachten aan de heup als gevolg van te veel belasting tijdens sport. Liesklachten bij sporters is hier een goed voorbeeld van. Vaak gaat het om een spier- peesblessure van een van de spieren die aanhechten in de lies. Minder vaak gaat het om een scheurtje in de spieren dit gebeurd vaak tijdens een explosieve beweging en is direct merkbaar.

Heupartrose is in de meeste gevallen leeftijdsgebonden en komt het meest voor bij mensen ouder dan vijftig jaar. De klachten bestaan vaak uit stijfheid en kenmerkt zich meestal met een diepe pijn in de lies. Soms is er ook sprake van bilpijn. De diagnose heupartrose wordt gemaakt door een arts. Hierbij wordt een röntgenfoto gemaakt om te kijken hoe de conditie is van het kraakbeen in de heup.

Een slijmbeurs ontsteking van de heup is ook een veelvoorkomende oorzaak van heupklachten. Bij een slijmbeurs ontsteking in de heup merk je dat er sprake is van pijn aan de buitenzijde van de heup. Erop liggen is lastig en geeft vaak direct klachten. De pijn kan soms uitstralen naar de bil of zelfs naar de lage rug. Een typisch kenmerk van een slijmbeurs ontsteking in de heup is nachtelijke pijn.

Heupklachten
Fysiotherapie Tilburg heupklachten

Fysiotherapie en heupklachten

Bij heupklachten is het belangrijk dat er ook onderzoek wordt gedaan van de lage rug samen met het bekken en de knie. De oorzaak van pijn in de heup kan mogelijk ergens anders vandaan komen. Tijdens het onderzoek wordt er gezocht naar de oorzaak van je heupklachten. Aan de hand van het onderzoek wordt een duidelijk behandelplan opgesteld. We vinden het erg belangrijk dat je begrijpt hoe mogelijke klachten ontstaan en waar je rekening mee kan houden om zo snel mogelijk te herstellen van je klachten!

Naast gericht advies kan de behandeling bestaan uit het vergroten van de beweeglijkheid van de heup door manuele therapie, dry needling, diverse spier technieken en het trainen van de spieren van de heup en lage rug door middel van oefentherapie.

Herstel bij liesklachten

Omgaan met liespijn

Algemeen, Heup, Sportblessures

Liespijn kan verschillende oorzaken hebben. Dit komt doordat verschillende structuren allemaal pijn in de lies kunnen veroorzaken. Sommige structuren zorgen voor een lokale pijn andere zijn het...

  • 1
  • 2

Contact opnemen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang maandelijks onze laatste blogs!

Bedankt voor je inschrijving. Je ontvangt vanaf nu maandelijks onze nieuwsbrief.