Modern & meetbaar resultaat

Fysiotherapie bij heup klachten.

Heupklachten kunnen op iedere leeftijd voorkomen. De oorzaak van pijnklachten van uit de heup kan erg verschillend zijn. Denk aan liesklachten na sporten zoals voetballen of hardlopen of aan slijtage van het heupgewricht. Om uiteindelijk de pijn te kunnen verlichten is het belangrijk om te weten waar de bron van de pijn is gelegen. Soms is niet duidelijk of de pijn vanuit het heupgewricht komt of dat deze door een andere structuur veroorzaakt wordt ergens anders in het lichaam, zoals de rug, het bekken of de knie.

De heup vormt de verbinding tussen het bovenbeen en het bekken. Het bovenbeen(femur) vormt samen met de kom van het bekken(acetabulum) het heupgewricht. Tussen deze botdelen zit kraakbeen dat er voor zorgt dat de heup soepel kan bewegen. Het heupgewricht is een kogelgewricht. Dit betekent dat de heup van nature veel bewegingsvrijheid heeft. De heup wordt passief gestabiliseerd door middel van gewrichtsbanden(ligamenten). Het labrum zorgt in de heup voor extra stabiliteit. Het labrum is een grote, kraakbeenachtige ring die de heup goed afsluit. Het labrum van de heup gaat over in het kraakbeen gedeelte van de kom van de heup. In de heup zitten veel verschillende spieren en pezen. Deze spieren hebben als functie de heup te bewegen en te stabiliseren tijdens de verschillende dagelijkse bewegingen. Er zijn kleinere spieren die dichter bij het gewricht zitten maar ook grotere spieren die een krachtigere functie hebben. Er wordt anatomisch gezien een onderscheidt gemaakt in een lokaal spiersysteem en een globaal spiersysteem. 

Fysiotherapie Tilburg heupklachten

Oorzaken van heupklachten

Vaak zien we klachten aan de heup als gevolg van te veel belasting tijdens sport. Liesklachten bij sporters is hier een goed voorbeeld van. Vaak gaat het om een spier- peesblessure van een van de spieren die aanhechten in de lies. Minder vaak gaat het om een scheurtje in de spieren dit gebeurd vaak tijdens een explosieve beweging en is direct merkbaar. Lees hier verder over liesklachten.

Heupartrose is in de meeste gevallen leeftijdsgebonden en komt het meest voor bij mensen ouder dan vijftig jaar. De klachten bestaan vaak uit stijfheid en kenmerkt zich meestal met een diepe pijn in de lies. Soms is er ook sprake van bilpijn. De diagnose heupartrose wordt gemaakt door een arts. Hierbij wordt een röntgenfoto gemaakt om te kijken hoe de conditie is van het kraakbeen in de heup. Lees hier verder over heup artrose.

Een slijmbeurs ontsteking van de heup is ook een veelvoorkomende oorzaak van heupklachten. Bij een slijmbeurs ontsteking in de heup merk je dat er sprake is van pijn aan de buitenzijde van de heup. Erop liggen is lastig en geeft vaak direct klachten. De pijn kan soms uitstralen naar de bil of zelfs naar de lage rug. Een typisch kenmerk van een slijmbeurs ontsteking in de heup is nachtelijke pijn.

Het labrum kan net als de meniscus in de knie geblesseerd of beschadigd raken. Dit geeft ook vaak liespijn en wordt omschreven als een diepe pijn in de heup.

Veelvoorkomende heupklachten

Naast liesklachten, heupartroses of een slijmbeurs ontsteking, zijn er andere klachten die veelal voorkomen. Hierbij kan er, onder andere, gedacht worden aan:

Piriformis Syndroom

Piriformis Syndroom komt vaker voor bij vrouwen dan mannen, vooral in de leeftijdscategorie van 30-40 jaar, en veroorzaakt doffe pijn in het bovenste, diepe deel van de bilspier. Dit syndroom kan krachtverlies en stijfheid veroorzaken, met pijn die kan uitstralen naar de rug en het been. Behandeling omvat oefentherapie en gedeeltelijke rust, gericht op het verminderen van pijn en het vergroten van spierlengte.

Voor meer informatie, zie Piriformis Syndroom.

FAI (Femoroacetabular Impingement)

FAI (Femoroacetabular Impingement) wordt gekenmerkt door pijn en bewegingsbeperkingen in de heup, veroorzaakt door abnormale contact tussen de heupkop en -kom. Dit kan leiden tot schade aan het kraakbeen of het labrum. De aandoening wordt ingedeeld in Cam, Pincer, of een combinatie van beide, afhankelijk van de specifieke botafwijkingen. Behandeling varieert van fysiotherapie tot mogelijk chirurgische ingrepen, gebaseerd op de ernst van de symptomen.

Voor meer informatie, bezoek FAI Impingement.

Iliotibiale Band Syndroom

Iliotibiale Band Syndroom is een aandoening die wordt gekenmerkt door pijn aan de zijkant van de knie, vaak veroorzaakt door overbelasting bij activiteiten zoals hardlopen of fietsen. De behandeling omvat oefentherapie gericht op het herstellen van de balans tussen belasting en belastbaarheid van de pees, met aanvullende huiswerkoefeningen voor ondersteuning van het herstelproces.

Voor meer details, zie Iliotibiale Band Syndroom.

Trochanter Major Pijnsyndroom

Deze aandoening veroorzaakt pijn en stijfheid rond het heupgewricht, specifiek bij het botuitsteeksel aan de buitenzijde van het dijbeen. Het is vaak het resultaat van irritatie van de slijmbeurs en/of omliggende spieren door overbelasting, verzwakking, of stijfheid. Behandeling omvat een combinatie van educatie, oefentherapie, en indien nodig, hands-on behandelingen gericht op herstel en preventie van verdere klachten.

Voor meer details, bezoek Trochanter Major Pijnsyndroom.

 Fysiotherapie en heupklachten

Bij heupklachten is het belangrijk dat er ook onderzoek wordt gedaan van de lage rug samen met het bekken en de knie. De oorzaak van pijn in de heup kan mogelijk ergens anders vandaan komen. Tijdens het onderzoek wordt er gezocht naar de oorzaak van je heupklachten. Aan de hand van het onderzoek wordt een duidelijk behandelplan opgesteld. We vinden het erg belangrijk dat je begrijpt hoe mogelijke klachten ontstaan en waar je rekening mee kan houden om zo snel mogelijk te herstellen van je klachten!

Naast gericht advies kan de behandeling bestaan uit het vergroten van de beweeglijkheid van de heup door manuele therapie, dry needling, diverse spier technieken en het trainen van de spieren van de heup en lage rug door middel van oefentherapie.

Afspraak maken.

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.