Modern & meetbaar resultaat

Fysiotherapie bij hernia klachten.

Een hernia is een uitstulping van de tussenwervelschijf. Tussen twee wervels in bevindt zich een tussenwervelschijf ook wel discus genoemd. De tussenwervelschijf heeft aan de buitenkant een kraakbeenachtige ring met in het midden een zachte kern ook wel de nucleus genoemd. Deze kern heeft als functie om de dagelijkse schokbelasting te absorberen. Wanneer we ouder worden kan het volume van deze kern minder worden. Het lichaam kan dan minder goed deze schokbelasting weerstaan. De kraakbeenachtige ring wordt dan ook minder van kwaliteit. Hierdoor kan het zo zijn dat de kern naar buiten komt en druk geeft op een zenuw. Dit noemen we een hernia. De zenuw loopt vanuit de rug naar het been toe. Vandaar dat een hernia voor klachten in het been kan zorgen. 

Trochantor major syndroom
Fysiotherapie Tilburg heupklachten
Welke klachten horen er bij een hernia?

Veelvoorkomende klachten zijn: pijn, tintelingen, doof gevoel van de huid of zelfs uitval van spieren. Een van de meest bekende symptomen is dat de pijn in het been op de voorgrond staat. Je hebt dus over het algemeen meer beenpijn dan rugpijn. Statistisch gezien hebben over het algemeen mannen vaker last van een hernia dan vrouwen. De gemiddelde leeftijd ligt tussen de 30 en 50 jaar.

De klachten kunnen verschillend ontstaan. Het kan zo zijn dat de pijn er inschiet tijdens wanneer je iets van de grond moet rapen. Het kan ook geleidelijk erger worden in een paar dagen. De meest voorkomende klacht is lage rugpijn met uitstraling naar het been toe. Bij een hernia is er vaak meer sprake van beenpijn dan lage rugpijn. De plaats waar de kern uitstulpt is bepalend voor waar het uitstraalt. Dit ligt dus aan het niveau van de uitstulping. Ieder zenuw heeft zijn eigen spier- en uitstralingsgebied. Wanneer de zenuw bekneld raakt door de uitstulping kan het de verzorging van een gebied verstoren. Naast pijn kan er sprake zijn van tintelingen of een doof gevoel van de huid. In sommige gevallen kan het zo zijn dat spieren niet meer goed aangestuurd kunnen worden hier spreken we dan van motorische uitval. De klachten nemen meestal toe bij hoesten, niezen of persen. Wanneer dit gebeurd is er sprake van een drukverhoging in de buik die weer de druk op de uitstulping vergroot. Lang staan of zitten is vaak niet prettig en het advies is dan ook om regelmatig van houding te wisselen.

Hoe lang duurt het herstel?

De prognose van een hernia is gunstig. Het deel wat uitstulpt en voor de klachten zorgt zal langzaam weer verdwijnen. Over het algemeen herstellen mensen sneller van hun beenpijn. Daarna nemen de klachten in de lage rug ook af. Het is belangrijk om in beweging te blijven tijdens deze klachten. Een hernia duurt gemiddeld een aantal maanden. Het actief werken aan je herstel kan dit proces versnellen.

Wat kunnen wij voor je betekenen?

Het belangrijkste is dat je weet hoe je het beste met deze klachten kunt omgaan. Een goed begin is het halve werk. Informatie op internet is vaak achterhaald en zorgt onnodig voor paniek. Samen kijken we met gericht advies hoe je weer op een verantwoorde manier in beweging kunt blijven. Wanneer de rug minder goed beweegt kan manuele therapie een oplossing bieden om de bewegelijkheid in de rug weer te herstellen. Bewegen zorgt voor een pijndempend effect en houdt de spieren op conditie tijdens het herstel van een hernia. De juiste oefeningen zijn belangrijk om op een natuurlijke wijze te herstellen en een operatie te voorkomen. Meer dan 80% herstelt op een natuurlijke manier een operatie is dan niet noodzakelijk. Bij ernstige klachten met bijpassende symptomen is het alsnog mogelijk om operatief in te grijpen. Ook na een operatie na speelt fysiotherapie een belangrijke rol in het herstel.

 

Fabels bij een hernia:
  • Bedrust is noodzakelijk
  • Bij iedereen met rugpijn moet een foto of MRI gemaakt worden
  • Bij een hernia is er altijd een operatie noodzakelijk
  • Na een hernia blijft mijn rug altijd een zwakke plek
fysio fitaal fysiotherapie
Tussenwervelschijf bij een hernia
Wat kun je zelf doen?

Omdat een hernia serieuze pijn kan geven is vaak de automatische reactie om weinig te doen en vooral rust te pakken. Nu dit zeker belangrijk in de eerste 10 tot 14 dagen. Na deze fase is het juist van belang om niet stil te gaan zitten of liggen. Zorg vooral dat je regelmatig afwisselt van houding. Niet te lang zitten, staan of liggen. Begin met kleine stukjes te wandelen en bouw dit langzaam op. Mocht het nodig zijn kies een route waar je tussendoor even kan gaan zitten. Wanneer je thuis bent is het juist goed om ook even te gaan liggen. Door het liggen worden weer andere delen van de tussenwervelschijf belast dan met het zitten of staan. Maar zeker niet te lang of te vaak. Probeer niet te vaak voorover te buigen en pas op met tillen. Vraag aan je fysiotherapeut gepaste oefeningen en bouw dit op geleide van de pijn rustig op. Overleg indien nodig met je huisarts over de juiste pijnstillers of ontstekingsremmers.

Adviezen bij een hernia:
  • Zorg voor voldoende afwisseling in liggen, staan, zitten en wandelen
  • Weet dat het overgrote deel van mensen met een hernia op een natuurlijke wijze hersteld. Raak niet onnodig in paniek en vertrouw op het herstelvermogen van je lichaam
  • Pijnstilling kan enorm helpen om weer in beweging te komen(overleg met je huisarts)
  • Kijk samen met je fysiotherapeut naar oefeningen die passen bij de herstelfase waarin je zit
  • Hoe groter de hernia hoe sneller het herstel!
  • De beenpijn vaak als gevolg van je hernia neemt vaak sneller af dan de rugpijn zelf

Om een grondiger begrip van herniaklachten en specifieke behandelingsopties te verkrijgen, bezoek onze gedetailleerde pagina over Hernia Nuclei Pulposi. Deze sectie biedt essentiële informatie voor iedereen die dieper in wil gaan op de symptomen, oorzaken, en behandelmethoden voor hernia, een cruciale bron voor effectieve pijnverlichting en herstel. Plaats deze verwijzing ideaal onder een relevante sectie zoals ‘Meer Over Herniaklachten’ of aan het einde van de algemene informatie, zodat lezers die meer willen weten, gemakkelijk toegang hebben.

Afspraak maken.

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.