Modern & meetbaar resultaat

Fysiotherapie bij hamstring klachten.

Fysio Fitaal staat voor moderne fysiotherapie. In onze praktijk fysiotherapie ligt de focus op orthopedische revalidatie. Dit wil zeggen dat we blessures behandelen aan pezen, spieren, botten en/of gewrichten. Soms zijn hier indirect ook zenuwen bij betrokken. We maken het behandelplan zo transparant mogelijk zodat je begrijpt waar je aan toe bent. Onze aanpak bestaat uit een combinatie van de laatste wetenschappelijke inzichten gecombineerd met jarenlange expertise op het gebied van blessure behandeling. Binnen deze kaders bieden we een exclusieve service en is er altijd ruimte voor persoonlijke voorkeur. Onze behandeling is ingericht om mensen hun autonomie over hun lichaam weer terug te geven. Fysio Fitaal Tilburg bestaat uit een team van experts met passie voor fysiotherapie en gaan altijd voor een duurzaam resultaat.

De hamstrings zijn een groep van spieren aan de achterzijde van je bovenbeen. Deze spiergroep loopt van je zitbeenknobbel naar zowel de binnen als buitenkant van je knie. De hamstrings is actief over twee gewrichten, over de heup en de knie. Doordat de functie van de hamstrings tweeledig is, is het risico op een blessure ook ook groter.

De verschillende typen hamstringblessure

Een hamstringblessure is een van de meest voorkomende non-contact blessures bij verschillende sporten. We kunnen hamstringblessures indelen in twee verschillende types. Deze indeling wordt gemaakt op basis van het ontstaansmechanisme.

Een type 1 hamstringblessure is het gevolg van blessures als gevolg van een sprint of piekbelasting van de spiergroep. Naast sprinten zijn er andere voorbeelden zoals: springen, hordelopen bij atletiek of een deadlift bij powerliften. Wanneer we kijken naar het sprinten zien we dat deze blessure vaak ontstaat in het moment wanneer de voet net op de grond gaat komen. In deze fase in het sprint patroon zijn de krachten het grootst. De spier vuurt nu maximaal maar moet ook excentrisch afremmen om een goede controle te houden over de knie en positie van de voet op de grond. 

 • 12-16% van alle blessures in het betaald voetbal zijn hamstringblessures
 •  In 75% van de gevallen gaat het om letsel aan de biceps femoris

Een type 2 hamstringblessure zijn blessures waar er veel rek op de spier komt. Dit zien we vaak bij turners of dansers. Dit gebeurt wanneer de heup maximaal moet buigen en de spier overmatig rekt. In de meeste gevallen is dit een minder pijnlijke blessure maar de hersteltijd is vaak langer omdat de blessure zich in het bovenste deel van de hamstring bevindt richting de pees. Bij dit type is er meestal sprake van letsel van de semimembranosus.

Gradaties spierblessure

Bij een spierblessure maken we gebruik van verschillende gradaties. Het is namelijk mogelijk dat er alleen sprake is van spierpijn of een lichte verrekking. Maar het kan ook zo zijn dat er sprake is van een spierscheuring of zelfs een volledige scheur. 

 • 1A Vermoeidheid van de spier wat kan resulteren in spierspanning, meestal door overbelasting of door het sporten op een andere ondergrond.
 • 1B Spierpijn, gegeneraliseerde spierpijn van de adductoren, meestal veroorzaakt door krachtige momenten van afremmen tijdens sport.
 • 2A Spierblessure als gevolg van een uitstralende pijn vanuit de lage rug 
 • 2B Een lokale neuromusculaire dysfunctie van de spier
 • 3A Kleine lokale spierscheuring minder dan 1 spierbundel 
 • 3B Gemiddeld grote spierscheuring, meerdere spierbundels betrokken bij het letsel 
 • 4A (Sub)totale spierscheuring, avulsie fractuur 
 • 4B Spierkneuzing door forse botsing met persoon of object van buitenaf

Veelvoorkomende Hamstringklachten

Proximale Hamstringklachten

Deze aandoening omvat pijn en irritatie bij het zitbot, vaak veroorzaakt door overbelasting of direct trauma. Diagnostiek en behandeling vereisen zorgvuldigheid, waarbij echografie een rol kan spelen in het beoordelen van de schade.

Zie Proximale Hamstringklachten voor meer details.

Hamstringklachten bij Hardlopers

Hardlopers kunnen last krijgen van hamstringklachten door overbelasting, met symptomen als pijn en krachtverlies. Preventie en behandeling richten zich op trainingsoptimalisatie en specifieke oefeningen.

Voor uitgebreide informatie, raadpleeg Hamstringklachten bij Hardlopers.

Quadriceps Activatie Falen

Dit fenomeen, cruciaal bij knierevalidatie, vooral na operaties zoals voorste kruisbandreconstructie, houdt in dat men moeite heeft met het actief strekken van de knie. Factoren zoals minder bewegen postoperatief en arthrogene musculaire inhibitie (AMI) dragen bij aan dit falen. Behandelmethoden omvatten neuromusculaire elektrostimulatie (NMES) en excentrische oefentherapie om de aansturing en kracht van de quadriceps te verbeteren.

Voor meer informatie, bezoek Quadriceps Activatie Falen.

Risicofactoren voor het krijgen van een hamstringblessure

Er zijn verschillende risicofactoren bekend voor het ontstaan op hamstring blessures:

 • Een eerdere blessure van de hamstring
 • Verminderde kracht van de hamstrings ten opzichte van de quadriceps
 • Een oudere leeftijd verhoogt het risico op een hamstring blessure
 • Vermoeidheid tijdens sport
 • Verminderde neuromusculaire controle 
 • Verminderde controle over het bekken/lage rug

Hoe wordt een hamstringblessure vastgesteld

Mogelijk is er een verkleuring te zien op de achterkant van het been. Daarnaast wordt het beeld bevestigd door pijn bij aanspannen, rek en palpatie van de hamstring. Aanvullende onderzoek is vaak niet nuttig bij een hamstring blessure. De gekozen behandeling zal niet of nauwelijks veranderen. Wel mag een avulsie fractuur niet gemist worden.

Avulsiefractuur

Een avulsiefractuur treedt met name op na een ongeval waar de knie geforceerd gestrekt wordt en de heup gebogen. Een voorbeeld hiervan is uitglijden met je been naar voren. Er is in alle gevallen blauwverkleuring van de achterzijde van het been. Ook is er sprake van forse drukpijn op het zitbot. Wanneer er sprake is van een avulsiefractuur is er geen spanning te voelen van de pees die aanhecht op het zitbot. In dit geval is een MRI of echografische opname noodzakelijk.

Fysieke testen bij een Hamstringblessure

Vaak is de diagnose al redelijk duidelijk wanneer er sprake van verkleuring. Om dit vermoeden te bevestigen worden verschillende fysieke testen uitgevoerd waar de herkenbare klachten worden geprovoceerd. 

Krachttest van de hamstring
De hamstring geeft kniebuiging en heupstrekking. Deze twee richtingen worden dan ook getest door de onderzoeker. De test is positief wanneer er sprake is van herkenbare pijn. 

Rek en palpatie van de spiergroep
Met de knie in een gestrekte positie wordt de heup gebogen. Wanneer er sprake is van herkenbare pijn is de test positief. Wanneer er sprake is van een graad II hamstringblessure kan dit worden waargenomen op de plek waar de scheur zit.

 

 

Knie artrose
Ruben Luijkx

De verschillende fases in de behandeling van een hamstringblessure

Een succesvolle revalidatie bestaat uit verschillende fases en stappen. Een goede kracht, coördinatie en optimale beweegpatronen zijn noodzakelijk om veilig weer je sport te kunnen uitoefenen. 

Aanpassen van de (trainings)belasting
In deze fase richten we ons met name op klachtenvermindering. Er is vaak sprake van zwelling, pijn en een verminderde beweeglijkheid van de heup en knie. Daarom is het belangrijk om weer een goede controle te krijgen over je de bewegingen in de heup en knie. Na een blessure van de hamstring zien we vaak een verandering in het looppatroon. Het is dus van belang dat er snel weer een goede functie van de spier komt. 

Kracht en coördinatie fase:
In deze fase wordt er meer een opbouw gemaakt in kracht. Hoe snel dit wordt opgebouwd ligt aan de reactie van de hamstring op de gegeven belasting. Omdat het risico op een nieuwe hamstringblessure groot is na eerder letsel is het ontzettend belangrijk om een duurzame opbouw te maken in kracht en coördinatie van de hamstring en de rest van de keten. Vaak wordt dit enorm onderschat en is de kans op een nieuwe blessure groter dan de bedoeling is. 

Sport-specifieke fase:
De laatste fase richt zich met name op maximaal kracht, sprongkracht en explosiviteit. Dit is allemaal nodig om snel van richting te kunnen veranderen binnen je sport. Er wordt ook naar een wedstrijdconditie gewerkt zodat je kan blijven presteren onder vermoeidheid. De kwaliteit van bewegen moet goed blijven onder deze omstandigheden. Een van de belangrijkste pijlers zijn high intensity runs, er wordt in de literatuur gezien dan personen na een hamstringblessure aanzienlijk minder vaak hard sprinten, als dat wel gebeurde was er een grotere kans  op een terugval/re-injury. het belang van een goede opbouw in sprints met een hoge snelheid is daarom van uiterst belang.

Sporthervatting: 
Het moment van het hervatten van sport blijft een lastige beslissing. Dit komt omdat er geen duidelijk bewezen criteria bestaan voor sporthervatting. Het te vroeg weer willen beginnen leidt vaak tot een nieuwe blessure. De sporter moet in alle gevallen pijnvrij weer kunnen sprinten, maximaal de hamstring kunnen aanspannen en sportspecifieke vaardigheden kunnen uitvoeren (schieten van een bal). Daarnaast moet eerst ook een gedoseerde opbouw gemaakt worden in training voordat (competitie) wedstrijden weer kunnen worden hervat.

Revalideren bij Fysio Fitaal

Gedurende de revalidatie kunnen er altijd kleine of grote tegenslagen op je pad komen. Zeker in bepaalde fases zal het langzamer gaan dan je vooraf had gedacht. Geduld is noodzakelijk. Onze specialisten zullen je in dit traject zo goed mogelijk begeleiden en motiveren waar dit nodig is. Fysio Fitaal werkt met specialisten op het gebied van sportrevalidatie. Door deze combinatie van expertise, uitgebreide faciliteiten en passie voor sport ben je bij ons aan het juiste adres

Team Fysio Fitaal

Afspraak maken.

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.