Kinetec; mobiliseren na operatie .

Als je geopereerd bent aan je knie wil je natuurlijk zo spoedig mogelijk herstellen. Een belangrijk onderdeel hiervan is dat je weer mobiel moet worden. Dit betekent dat we steun moeten mogen en kunnen nemen op het been en dat we controle hebben over wat het been doet. Om dit voor elkaar te krijgen is het van belang om na een operatie aan de knie direct te starten met fysiotherapie.

Zoals je wellicht wel weet (of hebt meegemaakt) wordt een knie dik nadat deze geopereerd is. We zeggen hierbij dan ook vaak dat er vocht (hydrops) in de knie aanwezig is. In werkelijkheid is het een reactie van het slijmvlies van de knie waardoor overtollig vocht opgehoopt raakt in de knie. Het voelt misschien vervelend dat de knie dik is omdat dit een drukkend gevoel kan geven, of het gevoel dat je beperkt bent in bewegen. Echter, het dik worden van de knie heeft een enorm nuttige functie. De aanwezigheid van vocht in de knie en de na een operatie bijbehorende warmte trekt namelijk bepaalde cellen aan welke van belang zijn tijdens het proces van bindweefsel herstel. Daarbij worden ook cellen aangetrokken die verantwoordelijk zijn voor het opruimen van weefsel zoals dat van de wond. Het is dus helemaal niet erg dat de knie dik wordt na een operatie. Wel willen we ervoor zorgen dat deze zwelling het liefst binnen niet al te lange tijd weer afneemt en stabiel blijft. Dit omdat dit betekent dat we de knie in een rustige toestand hebben weten te brengen. Een waarin we goed kunnen revalideren.

Het afdrijven van vocht in de knie doen we door het goed gedoseerd afwisselen van bewegen en rust. We adviseren je dan ook altijd om na de operatie echt veel te rusten en je been omhoog te leggen. Daarbij willen we graag dat je verschillende oefeningen uitvoert. Deze hebben als doel het verlies van spiermassa te verminderen, helpend te zijn in het afdrijven van vocht en het stimuleren van de bloedcirculatie in het been. Het idee hierachter is dat tijdens bewegen de pompfunctie van de bloed- en lymfevaten wordt geactiveerd waardoor we de afvoer van overbodig vocht dus kunnen stimuleren. Het afvoeren van vocht zorgt voor minder druk rondom het gewricht waardoor het makkelijker kan bewegen. Dit is weer helpend in het goed kunnen uitvoeren van oefeningen waardoor je sneller beweeglijkheid over het gewricht kunt herwinnen. Het beter kunnen bewegen voorkomt weer dat het gewricht gaat verstijven. 

fysio fitaal fysiotherapie
fysio fitaal fysiotherapie

Los van of we wel of niet geopereerd zijn is ons lichaam gemaakt om zo efficiënt mogelijk te kunnen functioneren. Dit wil zeggen met zo min mogelijk weerstand en zo energiezuinig mogelijk. Dit maakt dat het lichaam gebruik maakt van wat we noemen het ‘use it or lose it’ principe. Een principe waarin we zien dat weefsel waarvan geen functie meer wordt gevraagd wordt opgeruimd. Denk maar aan het afnemen van de spiermassa in een been dat je niet meer kunt belasten, of het verstijven van een gewricht dat minder gebruikt wordt in bewegen. Hoe langer iemand onderhevig is aan inactiviteit en dus afname van functie, hoe meer werk er verzet moet worden om dit weer ongedaan te maken. Om de afname in functie te beperken coachen wij je intensief en vanaf het eerste moment na je operatie! 

We zorgen er samen voor dat spierkracht en spiermassa zoveel mogelijk op orde blijft en teruggewonnen wordt, en besteden aandacht aan een goede bewegingsvrijheid voor het gewricht. Het laatste kunnen we doen door middel van een apparaat dat bekend staat als Kinetic, Artromot of CPM (continuous passive motion). Dit is een apparaat dat gemotoriseerd het been (heup/knie) kan mobiliseren. Het is een methode die erg veilig is omdat er weinig druk komt op de knie en we tot op de graad nauwkeurig kunnen instellen hoe ver we willen mobiliseren. Daarnaast kunnen veel mensen in de artromot beter ontspannen en is de snelheid in bewegen ook meer constant dan wanneer met de hand gemobiliseerd wordt.

We noemen het mobiliseren in de Artromot een vorm van onbelast mobiliseren (er is dus geen druk in of op het gewricht). De Artromot geeft ons de mogelijkheid direct na de operatie op een goed gedoseerde en verantwoorde manier te beginnen met het verbeteren van de beweeglijkheid. Daarnaast geeft het de therapeut de ruimte om met allerlei andere belangrijke zaken bezig te zijn zoals uitleg over het revalidatieproces. 

 

Voor meer vragen of fysiotherapie na een operatie mail naar info@fysiofitaal.nl of bel 013-3020191 wij maken graag een afspraak.

Afspraak maken

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.