fbpx

Jumpers knee

Een jumpers knee komt dus vaak voor bij sporten als handbal, basketbal maar ook bij andere sporten waar vaak explosief gesprongen wordt en wordt ook wel een insertie tendinopathie genoemd. Het herstellen van een jumpers knee kan lang duren zonder goede begeleiding van een fysiotherapeut.

Oorzaak:

De knie bestaat uit verschillende botstukken. De knieschijf (patella) en het scheenbeen (Tibia). Bij een jumpers knee is de pees, genaamd patella pees die van de knieschijf naar het scheenbeen loopt geïrriteerd. Deze irritatie ontstaat door herhaaldelijke grote trekkrachten. Deze worden vaak gevraagd bij sporten als handbal, basketbal en volleybal. Als de pees langdurig geïrriteerd is omdat je ongecontroleerd door blijft sporten kan de pees zelfs zo geïrriteerd raken dat er in de pees zelf bloedvaatjes gaan ontwikkelen. Het blijven sporten zonder goede begeleiding van een fysiotherapeut kan dus zorgen voor een langdurig herstel. Peesweefsel heeft vaak een langere hersteltijd dan spierweefsel heeft.

Een tendinopathie/peesprobleem ontstaat vaak geleidelijk en neemt met de tijd in ernst toe.

Het verloop van de klachten is vaak wel herkenbaar en gaat als volgt:

  • Klachten bij start van een activiteit die geleidelijk verdwijnen. Dit wordt gevolgd door een na-reactie als de activiteit afgelopen is.
  • Klachten bij start van de activiteit die geleidelijk verdwijnen maar nu tijdens de activiteit al terugkeren.
  • Klachten die niet wegtrekken na de start van een activiteit en zelfs in rust aanwezig kunnen zijn.

Symptomen:

Een jumpers knee kan verschillende soorten klachten geven. Waaronder met name pijn aan de voorkant van de knie, rond de knieschijf. Wanneer en hoe lang de pijnklachten optreden is afhankelijk van mate van irritatie van de pees. Als de pees erg geïrriteerd is kan er sprake zijn van pijn tijdens dagelijks activiteiten. Soms is er wat zwelling aanwezig.

Diagnose:

De diagnose bij een jumpers knee wordt gesteld door de combinatie van informatie. Deze komt uit het vraaggesprek en specialistische testen voor de knie. Ook kan eventueel een echo of MRI gebruikt worden om eventuele schade in beeld te brengen.

 

Behandelingen:

Voor de behandeling van een jumper knee of andere pees klachten ben je bij de fysiotherapeuten van FysioFitaal Tilburg op het juiste adres! De fysiotherapeut zal na het stellen van de diagnose starten met het geven van passend advies met betrekking tot werk, sport en andere dagelijkse bezigheden. Daarna zal de therapeut zich samen met de jou bezig houden met het herstellen van de balans tussen de belasting en belastbaarheid. Dit wordt gedaan door gebruik te maken van oefentherapie. Met één of twee keer per week naar de fysiotherapeut kom je er alleen nog niet.

Naast oefentherapie zullen huiswerkoefeningen een belangrijk onderdeel uitmaken van het herstel. Daarnaast kunnen bij hevige klachten manuele spiertechnieken worden ingezet om pijn te dempen.

Last van een jumpers knee of andere knie klachten? Maak nu een afspraak bij een van onze fysiotherapeuten en zij helpen je spoedig te herstellen.

Afspraak maken