Fysiotherapie &

Injectie met corticosteroïden.

Fysiotherapie speelt een belangrijke rol als onderdeel van de revalidatie en behandeling van verschillende blessures. Het doel van Fysiotherapie is vooral om bewegingsfunctie te herstellen. Hierdoor nemen pijnklachten vaak al af. Een vraag die wij regelmatig horen in onze praktijk is of een injectie met corticosteroïden effectief zijn als ondersteuning voor het herstel van de desbetreffende blessure. Corticosteroïden zijn medicijnen die de ontstekingsverschijnselen in het lichaam kunnen verminderen en kan in sommige gevallen een aanvulling zijn op de behandeling fysiotherapie. 

Fysio Fitaal in Tilburg fysiotherapie en corticosteroïden
Wat zijn corticosteroïden? 

Corticosteroïden zijn synthetische medicijnen die bepaalde hormonen nabootsen geproduceerd door de bijnieren. Een mens heeft 2 bijnieren die bovenop de nieren liggen. De functie van de bijnieren is met name om hormonen te produceren. Deze hormonen hebben invloed op stress en zorgen voor een goede bloeddruk in ons lichaam. Ook spelen de bijnieren een rol in het produceren van geslachtshormonen. 

Corticosteroïden kunnen worden voorgeschreven voor verschillende klachten. Klachten die wij als fysiotherapeuten zien zoals spier, pees en gewrichtsklachten of een slijmbeursontsteking. Maar denk ook aan aandoeningen zoals astma, huidaandoeningen en meer systemische ziekten zoals reuma. Corticosteroïden hebben een ontstekingsremmende werking. Het medicijn helpt dus om pijn en ontstekingen in het lichaam te verminderen. In relatie met fysiotherapie zien we dat wanneer de klachten over een lange periode niet afnemen in de tijd deze vorm van medicatie kan bijdragen om het herstelproces te versnellen. Wanneer dit het juiste moment is hangt af van hoelang een blessure al aanwezig is. Lees hier meer over hersteltijd van blessures. 

Fysio Fitaal in Tilburg fysiotherapie en corticosteroiden
De werking van corticosteroïden

Corticosteroïden dragen op de volgende manieren bij aan het herstel van blessures:

Verminderen van de ontstekingsreactie
Een ontstekingsreactie kenmerkt zich met name door pijn en zwelling. Wanneer de gevoeligheid van de blessure lang aanhoudt heeft dit te veel invloed op de revalidatie. Een voorbeeld hierin is artrose klachten of een peesontsteking. We weten dat spierkrachttraining effectief is in het behandelen van dit soort klachten. Maar wanneer de pijn het bewegen in de weg staat kan een tijdelijke oplossing zoals een injectie met corticosteroïden uitkomst bieden. Doordat de klachten afnemen kan er een start worden gemaakt met de juiste manier van therapie. Zo kan er weer gewerkt worden aan het herstellen van functie zoals spierkracht, bewegelijkheid en coördinatie zonder dat de klachten op een vervelende manier worden uitgelokt. 

Overwegingen en voorzorgsmaatregelen
Corticosteroïden kunnen dus zeker een voordeel bieden wanneer het natuurlijke herstelproces afwijkt. Maar zoals bij ieder medicijn kan er sprake zijn van eventuele bijwerkingen. Hier met worden gezegd dat bijwerkingen bij corticosteroïden met name voorkomen bij langdurig gebruik. Bij een spier, pees of gewrichtsblessure worden de corticosteroïden vaak eenmalig, hooguit twee keer over een langere periode toegediend. 

De meest voorkomende bijwerkingen bij langdurig gebruik: 

Wanneer er lang gebruik wordt gemaakt van corticosteroïden is het belangrijk dat je zorgvuldig gecontroleerd wordt door een medisch arts over het gezondheidsrisico. Nogmaals in de meeste gevallen is dan sprake van een chronische aandoening zoals bijvoorbeeld reuma of copd. Het gebruik van corticosteroïden wordt bepaald op basis van een specifieke aandoening en de mate van klachten, niet iedereen heeft per definitie baat bij het gebruik hiervan. 

Conclusie

Corticosteroïden kunnen een waardevolle aanvulling zijn op fysiotherapie in de gevallen waar pijn en de ontstekingsreactie het herstel dusdanig in de weg staan. Het is altijd zo dat het gebruik van corticosteroïden, ook op de korte termijn zorgvuldig moet worden overwogen en altijd in overleg gaat met een medisch specialist of arts. Wanneer goed begeleid bij langdurig gebruik kunnen de mogelijke effecten van eventuele bijwerkingen goed worden overzien. Ook is het belangrijk om te beseffen dat sommige blessures simpelweg tijd kosten. Het succes van fysiotherapie is mede afhankelijk van verschillende individuele factoren en de deskundigheid van de fysiotherapeut.

Fysio Fitaal in Tilburg fysiotherapie en corticosteroiden
fysio fitaal fysiotherapie
Ruben Luijkx

Eigenaar Fysio Fitaal
Fysiotherapeut, MSC. Manueletherapie

Met een stevige basis in wetenschappelijke kennis, combineert Ruben de nieuwste inzichten met zijn praktijkervaring om zo te zorgen voor het beste resultaat. Als eigenaar van Fysio Fitaal heeft Ruben een omgeving gecreëerd waar de patiënt centraal staat en waar gewerkt wordt met innovatieve technieken en een data-gedreven aanpak. Of je nu een topsporter bent die terug wil keren naar het veld of iemand die herstelt van een knie-operatie, Ruben zal je begeleiden naar een volledig herstel, met aandacht voor jouw individuele behoeften en doelen.

Afspraak maken

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.