Iliotibiale band syndroom

Omdat de iliotibiale band bestaat uit peesweefsel kan herstel lang duren. Voor een een goede revalidatie ga onder begeleiding van een fysiotherapeut.

Oorzaak

De iliotibiale band is een band gemaakt van peesweefsel. De ITB loopt van de zijkant van de heup/ het bovenbeen naar de buitenzijde van de knie. In de meeste gevallen zorgt irritatie van de iliotibiale band voor pijn aan de zijkant van de knie. Irritatie aan deze band ontstaat vaak door overbelasting. Deze vorm van overbelasting komt voor bij hardlopers maar zeker ook bij wielrenners. Omdat de iliotibiale band gemaakt is van peesweefsel is het herstel anders dan bij spierletsel. Zonder goede begeleiding kan het herstel van peesweefsel lang duren.

Een peesprobleem ontstaat vaak geleidelijk en neemt met de tijd in ernst toe. Het verloop van de klachten is vaak wel herkenbaar en gaat als volgt:

  • Klachten bij start van een activiteit die geleidelijk verdwijnen. Dit wordt gevolgd door een na-reactie als de activiteit afgelopen is.
  • Klachten bij start van de activiteit die geleidelijk verdwijnen maar nu tijdens de activiteit al terugkeren.
  • Klachten die niet wegtrekken na de start van een activiteit en zelfs in rust aanwezig kunnen zijn.
fysio fitaal fysiotherapie

Symptomen

Zoals eerder beschreven zorgt irritatie van de iliotibiale band voor pijnklachten aan de zijkant van de knie. Er is vaak pijn bij een lichte buiging van de knie. Deze pijn wordt vaak omschreven als stekend. Daarnaast kan er tijdens het strekken en buigen van de knie er een klikkend/knappend gevoel of geluid ervaren worden. In sommige gevallen kan de knie wat gezwollen zijn. Soms is er een stijf gevoel aanwezig zijn aan de zijkant van het bovenbeen/de heup.

Diagnose

Om de diagnose iliotibiaal bandsyndroom vast te stellen vindt er tijdens de eerste behandeling een vraaggesprek plaats. Aan de hand van een aantal vragen en testen weet de fysiotherapeut of er bij jou sprake is van een illiotibiaal band syndroom of een andere aandoening. De fysiotherapeut zal uitleggen wat er aan de hand is en hoe deze aandoening het beste behandeld kan worden.

Behandeling

Voor de behandeling van het ilotiobiale band syndroom of andere pees klachten ben je bij de fysiotherapeuten van FysioFitaal Tilburg op het juiste adres! De fysiotherapeut zal na diagnose starten met het geven van passend advies met betrekking tot werk, sport en andere dagelijkse bezigheden. Daarna zal de therapeut zich samen met de jou bezig houden met het herstellen van de balans tussen de belasting en belastbaarheid. Dit wordt gedaan door gebruik te maken van oefentherapie. Met één of twee keer per week naar de fysiotherapeut kom je er alleen nog niet. Naast oefentherapie zullen huiswerkoefeningen een belangrijk onderdeel uitmaken van het herstel. Daarnaast kan er bij hevige klachten besloten worden om spiertechnieken in te zetten die de pijn kunnen dempen.

Heb jij last van een klachten aan je knie of andere klachten waar je maar niet vanaf komt? Maak nu een afspraak bij een van onze fysiotherapeuten.

Afspraak maken

Ruben Luijkx

Eigenaar Fysio Fitaal
Fysiotherapeut, MSC. Manueletherapie

Met een stevige basis in wetenschappelijke kennis, combineert Ruben de nieuwste inzichten met zijn praktijkervaring om zo te zorgen voor het beste resultaat. Als eigenaar van Fysio Fitaal heeft Ruben een omgeving gecreëerd waar de patiënt centraal staat en waar gewerkt wordt met innovatieve technieken en een data-gedreven aanpak. Of je nu een topsporter bent die terug wil keren naar het veld of iemand die herstelt van een knie-operatie, Ruben zal je begeleiden naar een volledig herstel, met aandacht voor jouw individuele behoeften en doelen.