Fysiotherapie & rugklachten

Het zal wel aan de leeftijd liggen.

Veel lichamelijke ongemakken nemen toe met de leeftijd. We horen het vaak genoeg in onze praktijk. “Het zal wel liggen aan de ouderdom”. Echter bij rugpijn is dit niet helemaal het geval. Vanaf een bepaalde leeftijd is ons lichaam zonder uitzondering onderhevig aan slijtage. Net als we rimpels krijgen en grijze haren is ons lichaam ook aan de binnenkant het verouderen. Rond de leeftijd van 40 jaar is het vrijwel onmogelijk om geen tekenen van veroudering, dus slijtage van de wervelkolom te zien op een röntgenfoto.

Tussenwervelschijven nemen af in volume, het laagje kraakbeen van de kleinere gewrichtjes in de rug worden dunner en de ruimte waar de zenuwen uittreden wordt kleiner en kan leiden tot irritatie van de zenuw. Hoe langer iemand leeft, hoe uitgebreider alle tekenen van veroudering op een röntgenfoto. Hier is helaas geen ontsnappen aan.

Fysio Fitaal in Tilburg fysiotherapie bij lage rugklachten
Wat is lage rugpijn dan? 

De exacte reden van lage rugpijn is in de meeste gevallen niet te verklaren vanuit een structuur of bepaalde anatomie. Slechts een heel klein deel van rugpijn heeft een duidelijke oorzaak en de rest – ruim 80 tot wel 90% kan simpelweg niet verklaard worden. Dit wil niet zeggen dat het niet bestaat maar er bestaat geen manier om dit te bevestigen door middel van bijvoorbeeld een röntgenfoto, MRI of ander beeldvormend onderzoek. De tegenhanger van deze a-specifieke klachten zijn specifieke lage rugklachten. Hier onder een voorbeeld van deze specifieke vormen van lage rugpijn: 

Fysio Fitaal in Tilburg fysiotherapie bij lage rugklachten
Hernia

De meest bekende vorm van specifieke lage rugpijn is een hernia. Dit is een uitstulping van de tussenwervelschijf, we noemen dit in de medische wereld een hernia nucleus pulposi. Bijkomende klachten van een hernia kan beenpijn zijn. Hiervan is sprake wanneer de uitstulping voldoende druk geeft op de wortel van de zenuw die in het been gaat. Deze klachten bestaan vaak uit tintelingen, pijn en uitval van spierkracht. 

Spinale stenose

Dit is een vernauwing van het wervelkanaal waardoor en ook druk ontstaat op het ruggenmerg en/ of de zenuwwortel. Dit kan leiden tot lage rugpijn, gevoelloosheid in de benen en in ernstige gevallen tot verlies van het evenwicht. 

Spondylolisthesis

Er is sprake van spondylolisthesis wanneer de wervel verschuift en uit positie raakt. Dit geeft vaak druk op de zenuw en veroorzaakt lage rugpijn.

Scoliose

Een scoliose is een abnormale kromming van de wervelkolom. Nogmaals let goed op abnormaal want er is altijd wel sprake van enige afwijking, ook bij mensen zonder rugklachten. 

Bechterew

Bechterew is een chronische aandoening die vooral de gewrichten laag in de wervelkolom aantast. Dit leidt tot pijn en stijfheid in de onderrug en kan in ernstige gevallen de wervelkolom doen verstijven. Dit noemen we ook een bamboo spine, wervels groeien(vergroeien) letterlijk aan elkaar. De exacte oorzaak in niet bekend maar genetische factoren lijken een grote rol te spelen. Wanneer vroeg ontdekt kan en nog voldoende resultaat worden behaald om het proces aanzienlijk te vertragen.

Dit zijn enkele voorbeelden van specifieke lage rugpijn. Het percentage specifieke rugklachten wat acute medische zorg behoeft is maar 1-2% van alle gevallen.

Jong vs. oud

Het wordt over het algemeen aangenomen dat hoe ouder mensen worden hoe meer lichamelijke ongemakken er bestaat. Gedeeltelijk de waarheid maar niet helemaal het geval bij lage rugpijn. Jongere mensen, dertigers of zelfs mensen in hun twintiger jaren krijgen vaak te maken met fikse rugklachten. Zelfs in grote getallen en met veel impact op bijvoorbeeld de maatschappelijke kosten zoals ziekteverzuim en kosten voor de gezondheidszorg. 

Wanneer we nog uitgebreider gaan kijken naar leeftijd zien we dat de meeste rugklachten zich voordoen bij mensen in de dertig en veertig. Bij vijftigers en zestigers zien we een hele duidelijke afname van het aantal mensen met rugklachten. Juist het tegenovergestelde van wat je zou verwachten wanneer klachten zouden worden veroorzaakt door slijtage en ouder worden.

Fysio Fitaal in Tilburg bij lage rugklachten

De gemiddelde dertiger kan er dus een stuk slechter aan toe dan de gemiddelde zestiger! Niet alleen te verklaren door slijtage dus. En hoewel ze niet immuun zijn hebben mensen in of na hun zestiger jaren relatief weinig last van lage rugpijn.  Nu is het wel zo dat de kans op hele nare vormen van rugpijn wel toenemen met de leeftijd. Rugpijn als gevolg van een tumor, botbreuken of aorta-aneurysma´s komen bijna niet voor jongere mensen en veel vaker bij ouderen. Er bestaat dus weinig relatie tussen pijn en slijtage in algemene zin. Dit is niet heel bekend maar ook geen complete verrassing. We weten inmiddels wel dat rugklachten een samenhang is van veel verschillende factoren, met een ingewikkeld woord: multifactorieel

Ruben Luijkx

Eigenaar Fysio Fitaal
Fysiotherapeut, MSC. Manueletherapie

Met een stevige basis in wetenschappelijke kennis, combineert Ruben de nieuwste inzichten met zijn praktijkervaring om zo te zorgen voor het beste resultaat. Als eigenaar van Fysio Fitaal heeft Ruben een omgeving gecreëerd waar de patiënt centraal staat en waar gewerkt wordt met innovatieve technieken en een data-gedreven aanpak. Of je nu een topsporter bent die terug wil keren naar het veld of iemand die herstelt van een knie-operatie, Ruben zal je begeleiden naar een volledig herstel, met aandacht voor jouw individuele behoeften en doelen.

Afspraak maken

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.