Modern & meetbaar resultaat

Fysiotherapie bij Meniscus letsel.

Fysio Fitaal staat voor moderne fysiotherapie. In onze praktijk fysiotherapie ligt de focus op orthopedische revalidatie. Dit wil zeggen dat we blessures behandelen aan pezen, spieren, botten en/of gewrichten. Soms zijn hier indirect ook zenuwen bij betrokken. We maken het behandelplan zo transparant mogelijk zodat je begrijpt waar je aan toe bent. Onze aanpak bestaat uit een combinatie van de laatste wetenschappelijke inzichten gecombineerd met jarenlange expertise op het gebied van blessure behandeling. Binnen deze kaders bieden we een exclusieve service en is er altijd ruimte voor persoonlijke voorkeur. Onze behandeling is ingericht om mensen hun autonomie over hun lichaam weer terug te geven. Fysio Fitaal Tilburg bestaat uit een team van experts met passie voor fysiotherapie en gaan altijd voor een duurzaam resultaat.

De knie heeft een mediale(binnenste) meniscus en een laterale(buitenste) meniscus. De meniscus ziet eruit als twee half vormige maantjes die op het onderbeen zitten. Wanneer de knie een snelle en krachtige draaibeweging moet maken tijdens sport kan een meniscus blessure ontstaan. Omdat binnenmeniscus vast zit aan het kapsel van de knie raakt deze veel sneller beschadigt. Wanneer de knie in een kwetsbare positie komt is de binnenste meniscus veel minder flexibel en komen er hierdoor veel grotere krachten vrij op de binnenste meniscus. Naast deze acute vorm van meniscus letsel kan de blessure zich ook geleidelijk aan ontwikkelen. Kleine beschadigingen kunnen op de lange termijn ook klachten veroorzaken. Ook is de meniscus net als andere structuren in ons lichaam onderhevig aan natuurlijke veroudering waardoor op termijn klachten mogelijk kunnen ontstaan

Trochantor major syndroom
Symptomen bij een meniscus blessure:
    • Pijn zit vaak aan de zijkant van de knie(binnen of buiten).
    • Hurken, traplopen en lang staan zijn vaak pijnlijk.
    • Vaak geeft de knie zwelling na belasting.
    • Soms treden er slotklachten op, de knie kan dan opeens niet meer goed gebogen of gestrekt worden.
    • Al deze symptomen kunnen direct optreden na het blessure moment of geleidelijk toenemen.
Hoe kan een meniscusblessure vastgesteld worden

Wanneer je knie dik is de volgende dag na het sporten of na een blessure moment kan het zijn dat de meniscus is aangedaan. Vaak kun je niet meer goed buigen en strekken. Ook kan het zijn dat je een instabiel gevoel ervaart en dat de knie soms op slot schiet. De diagnose wordt pas officieel na een MRI of zelfs kijkoperatie. Zit je knie echt op slot en krijg je de knie niet meer uit deze stand dan moet je sneller geopereerd worden om deze beperking op te heffen.

Fysieke testen van de mensicus

Vaak is de diagnose al redelijk duidelijk wanneer er sprake is van de eerder genoemde symptomen. Om dit vermoeden te bevestigen worden verschillende fysieke testen uitgevoerd waar de herkenbare klachten worden geprovoceerd.

McMurray 
Vanuit een maximaal gebogen positie wordt de knie naar buiten gedraaid door middel van de voet. De ruimte tussen de gewrichtsspleet wordt zo klein mogelijk, hierdoor treden er klachten op van de meniscus die irritatie geeft tussen twee botdelen. De test met de voet naar buiten gedraaid is beschreven voor de binnenste meniscus. Deze test wordt ook uitgevoerd met de voet naar binnen gedraaid voor de buitenste meniscus.

Joint line tenderness
Met de knie in een gebogen positie van 90 graden wordt de gewrichtsspleet zowel aan de binnenkant als aan de buitenkant gepalpeerd door de onderzoeker. De test is positief wanneer de herkenbare klachten worden uitgelokt. De uitkomst van deze test moet altijd gecombineerd worden met de andere testresultaten. Een herkenbare pijn bij alleen deze test kan geen uitsluitsel geven over meniscusklachten.

Operatief ingrijpen of conservatief behandelen

    Over het algemeen wordt een een conservatief beleid ingezet wanneer er geen sprake is van uitgebreide slotklachten. Treedt er geen structurele verbetering op binnen 3-6 maanden kan chirurgie worden overwogen. 

    Operatief ingrijpen bij een meniscus blessure wordt in bijna alle gevallen gedaan door middel van een kijkoperatie(artroscopie). Wanneer mogelijk zal de meniscus worden gehecht om zoveel mogelijk te kunnen behouden van de oorspronkelijk functies van de meniscus. Het hechten van de meniscus leidt namelijk tot betere lange termijn uitkomsten. Hoe verder de scheur naar de buitenrand zit van de meniscus hoe gunstiger het herstel. Dit komt omdat de randen van de meniscus het beste doorbloed zijn. Dus ook meer kans op herstel. De meniscus wordt schematisch ingedeeld in verschillende zones:

    • Red-red zone, goede bloedvoorziening
    • Red-white zone, intermédiaire bloedvoorziening
    • White-white zone, weinig bloedvoorziening

    Ondanks dat het hechten van de meniscus dus wel voor betere behoudt zorgt van de meniscus heeft deze ingreep wel een grotere kans op een heroperatie. 16.5% van de mensen wordt binnen 4 jaar opnieuw geopereerd. Dit ten opzichte van 1,4% bij een meniscectomie. Bij een meniscectomie verwijderen ze het deel van de scheur in de meniscus. De keuze van hechten of knippen hangt af van het type scheur maar ook de plaats van de scheur de kans op herstel moet hierin groot genoeg zijn. Dit heeft vooral weer te maken met de verschillende zones in de meniscus.

    Knie artrose
    Kevin van Geel
    De verschillende fases in de behandeling van de meniscus

    Een succesvolle revalidatie bestaat uit verschillende fases en stappen. Een goede kracht, stabiliteit en controle van de knie is noodzakelijk om veilig weer je sport te kunnen uitoefenen. Zowel na een operatieve ingreep als bij een conservatief beleid.

    Acute fase:
    In deze fase richten we ons met name op klachtenvermindering. Er is vaak sprake van zwelling, pijn en een verminderde beweeglijkheid van de knie. Daarnaast is het belangrijk om weer een goede controle te krijgen over je quadriceps(bovenbeenspier). Na een blessure van de meniscus of na de operatie aan die knie zien we vaak een afname van kracht en massa van de quadriceps. Het is dus van belang dat er snel weer een goede functie van de knie is. Daarnaast is het belangrijk om weer tot een normaal looppatroon te komen.

    Kracht en stabilisatie fase:
    In deze fase wordt er meer een opbouw gemaakt in kracht. Ook komen stabiliserende oefeningen aan bod. Hoe snel dit wordt opgebouwd ligt aan de reactie van de knie op de gegeven belasting. Dit wordt altijd persoonlijk afgestemd op de huidige status van de knie. 

    Sport-specifieke fase:
    De laatste fase richt zich met name op maximaal kracht, sprongkracht en explosiviteit. Dit is allemaal nodig om snel van richting te kunnen veranderen binnen je sport. Er wordt ook naar een wedstrijdconditie gewerkt zodat je kan blijven presteren onder vermoeidheid. De kwaliteit van bewegen moet goed blijven onder deze omstandigheden.

    Revalideren bij Fysio Fitaal

    Gedurende de revalidatie zullen er altijd kleine en soms ook grote tegenslagen op je pad komen. Zeker in bepaalde fases zal het langzamer gaan dan je vooraf had gedacht. Geduld is noodzakelijk. Onze specialisten zullen je in dit traject zo goed mogelijk begeleiden en motiveren waar dit nodig is. Fysio Fitaal werkt met specialisten op het gebied van knie- en sportrevalidatie. Door deze combinatie van expertise, uitgebreide faciliteiten en passie voor sport ben je bij ons aan het juiste adres.

    Fysio Fitaal

    Afspraak maken.

    "*" geeft vereiste velden aan

    Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

    Blogs.

    No settings found for the grid #5.