Modern & meetbaar resultaat
Fysiotherapie bij een achillespees blessure.
De snelle feiten:
- De gemiddelde leeftijd van een achillesblessure ligt vaak boven de 30 jaar
- Mannen hebben vaker last van een achillesblessure dan vrouwen
De kuitspieren bestaan uit de m. gastrocnemius en m. soleus. Deze spieren van de kuit bevinden zich aan de achterzijde van het onderbeen. Deze spiergroep loopt van het hielbot naar de binnen- en buitenkant van de knie en het kopje van het kuitbeen. De m. gastrocnemius is bi-articulair. Dit betekent dat de spier over meerdere gewrichten loopt, namelijk over de enkel(bovenste spronggewricht) en de knie.
De verschillende soorten achillespeesblessures
We onderscheiden twee soorten achillespeesblessures. Een soort waarbij schade aan het weefsel ontstaat zoals bij een (gedeeltelijke) ruptuur en een soort waarbij er meer sprake is van overbelasting. Een ruptuur ontstaat over het algemeen na een explosieve beweging met veel kracht. Dit wil zeggen een moment waarin in ieder geval veel van de pees gevraagd wordt terwijl deze verlengt wordt. Dit hoeft niet altijd te gebeuren tijdens een ongeluk met bijvoorbeeld een sportwedstrijd. Je kunt ook pech hebben en deze blessure oplopen tijdens bijvoorbeeld de afzet bij hardlopen. Kenmerkend is het onvermogen tot lopen samen met het onvermogen op de tenen te kunnen staan. De pees met het gebied erom heen is pijnlijk. Vaak is een duidelijke knap hoorbaar op het moment van ontstaan of het gevoel dat je wordt aangetikt van achteren.
Een overbelasting (tendinopathie = aandoening aan de pees) ontstaat geleidelijk. De reden hiervoor is dat je te vaak en te veel van de pees vraagt zonder dat deze goed kan herstellen. Als dit langdurig gebeurt verandert de structuur in de pees. Zo wordt gezien dat vascularisatie plaatsvindt en dat de structuur van het weefsel wat veranderd, Met name de ingroei van vrije zenuwuiteinde zorgt voor een toename van pijn. Ook zien we meer van een bepaald soort bindweefsel in de pees. Het gaat hier om collageen type 3. Dit type bindweefsel is minder sterk en om die reden wat kwetsbaarder. Bij langdurige overbelasting wordt dus daadwerkelijk de kwaliteit van de pees minder.
Diagnose van een achillespeesblessure
Vaak is er op het eerste gezicht niet zoveel te zien aan de achillespees. Na verder onderzoek en palpatie kan in het geval van een ruptuur een duidelijke onderbreking van de pees gezien of gevoeld worden. In het geval van een tendinopathie wordt soms een verdikking en wat roodheid van de pees waargenomen. Daarnaast wordt het beeld bevestigd door pijn bij aanspannen en rek van de achillespees. Aanvullend onderzoek is vaak niet nuttig bij een achillespeesblessure. De gekozen behandeling zal niet of nauwelijks veranderen. Tenzij er een volledige scheur is van de achillespees dan moet in overleg met de specialist een keuze gemaakt worden om te opereren of niet.
Fysieke testen van de achillespees
Vaak is de diagnose al redelijk duidelijk te stellen op basis van het intakegesprek. Om dit vermoeden te bevestigen worden verschillende fysieke testen uitgevoerd waar de herkenbare klachten worden geprovoceerd.
Aanspannen van de achillespees
De achillespees wordt vooral aangespannen als we op de tenen komen staan. Deze beweging noemen we plantairflexie. Afhankelijk van het type klacht kan herkenbare pijn optreden of onvermogen zijn tot op de tenen komen staan.
Rek en specifiek testen van de achillespees
Met de knie in een gestrekte positie wordt de enkel gebogen. Wanneer er sprake is van herkenbare pijn is de test positief. Specifiek is bijvoorbeeld de Thompson test. Hierbij ligt de patiënt plat op de buik met de voeten vrij. De therapeut knijpt rustig in de kuitspieren waarbij, wanneer de achillespees intact is, de voet zou moeten bewegen. Als dit niet gebeurt is duidelijk dat er sprake is van een ruptuur
Risicofactoren op het verkrijgen van een achillespeesblessure
Er zijn verschillende risicofactoren bekend voor het ontstaan op achillespeesblessures:
- Een eerdere blessure van de achillespees
- Aanwezigheid van een reumatische aandoening
- Ongetraindheid
- Vermoeidheid tijdens sport
- Verminderde neuromusculaire controle
- Mannen tussen de 30-40 jaar
De verschillende fases in de behandeling van een achillespeesblessure
Een succesvolle revalidatie bestaat uit verschillende fases en stappen. Een goede kracht, stabiliteit en controle is noodzakelijk om veilig weer je sport te kunnen uitoefenen. Zowel na een operatieve ingreep als bij een conservatief beleid.
Bij een (partiële) ruptuur van de achillespees vinden er verschillende fases van weefselherstel plaats. Direct na het ontstaan start de ontstekingsfase. Hierbij gaat het lichaam aan de slag om in het aangedane gebied beschadigd weefsel op te ruimen en ruimte te maken voor nieuw. Deze fase kenmerkt zich door pijn, zwelling, blauw verkleuring, warmte en onvermogen tot belasten. In deze fase is het van belang om vooral rust te houden. De fysiotherapeut adviseert vooral over het beleid en de verwachtingen van het herstel. Daarnaast kunnen wat oefeningen meegegeven worden om de bewegelijkheid van het enkelgewricht te herstellen.
De ontstekingsfase neemt gemiddeld zo’n 7-9 dagen in beslag en loopt over in de proliferatiefase. In deze fase wordt nieuw bindweefsel aangemaakt. Dit weefsel is nog niet sterk genoeg en mag dus nog niet zwaar belast worden. Tijdens de overgang van ontstekingsfase naar proliferatiefase ga je merken dat klachten als blauwverkleuring, pijn e.d. af zullen nemen. Ook neemt de mogelijkheid om meer te gaan bewegen toe.
In de remodelleringsfase wordt het nieuw aangemaakte bindweefsel zoals de naam al zegt in model gebracht. Zo wordt het collageen weefsel (in de proliferatie aangelegd als type 3) omgevormd naar type 1. Het verschil is dat type 1 collageen weefsel veel sterker is dan type 3 weefsel. Onder druk en trekkrachten die in de remodellering van de pees gevraagd worden zorgt het lichaam ervoor dat trekvastigheid van de vezels sterker worden om zo veel mogelijk krachten op te kunnen vangen. Dit maakt dat in deze fase van herstel de belastbaarheid toeneemt maar ook echt opgebouwd moet worden. Dit doen we in verschillende fases van basis kracht naar sportspecifieke training.
Revalideren bij Fysio Fitaal
Een achillespeesblessure kan vervelend zijn. Onze specialisten zullen je in dit traject zo goed mogelijk begeleiden en motiveren waar dit nodig is. Fysio Fitaal werkt met specialisten op het gebied van sportrevalidatie. Door de combinatie van expertise, uitgebreide faciliteiten en passie voor sport ben je bij ons aan het juiste adres.
Afspraak maken.
"*" geeft vereiste velden aan
Blogs.
No settings found for the grid #5.