Fysiotherapie bij kraakbeenschade.

Alles wat je moet weten over revalidatie bij kraakbeenklachten

Een blessure aan het kraakbeen kan het dagelijks leven flink beïnvloeden. Ook is het bijna zeker dat je sportprestaties hieronder lijden. Erg vervelend dus! Kraakbeenschade heeft vaak een gespecialiseerde aanpak nodig. In deze blog leggen we je uit hoe Fysio Fitaal Tilburg je helpt bij de revalidatie van kraakbeenschade en wat sportfysiotherapie voor je kan betekenen. 

fabella knie fysiotherapie

Wat is kraakbeen nou eigenlijk?

Kraakbeen is een glad, soepel weefsel dat met name bedoeld is om schokbelasting op te vangen. Ook helpt het om botten soepel te laten bewegen. Kraakbeen bestaat voornamelijk uit collageenvezels, proteoglycanen en water. Collageen zorgt voor stevigheid en structuur, terwijl proteoglycanen vocht vasthouden, wat kraakbeen zo elastisch en soepel maakt.

fabella fysio

Kraakbeen heeft geen eigen bloedtoevoer. En de voedingsstoffen en zuurstof bereiken het kraakbeen door de synoviale vloeistof in het gewricht. Omdat kraakbeen dus geen eigen bloedvaten heeft, is kraakbeen kwetsbaar voor schade en kan het niet goed uit zichzelf herstellen. Om deze reden is de revalidatie van kraakbeen klachten lastig en is gespecialiseerde fysiotherapie noodzakelijk voor een duurzaam resultaat.  

Wanneer je een blessure krijgt aan het kraakbeen geeft dit vaak stijfheid, pijn en mogelijk ook een verminderde beweeglijkheid van het gewricht. Normale dagelijkse dingen als traplopen, lang staan en lang lopen kunnen dan klachten geven. Ook geeft dit beperkingen in je sportieve activiteiten. De knie kan in sommige gevallen ook zwelling geven als reactie op training en beweging. 

Sporters lopen vaker risico op kraakbeenschade. Dit komt omdat sporten zoals voetbal, hardlopen en bijvoorbeeld basketbal veel druk op de gewrichten leggen.  Tijdens deze activiteiten wordt het kraakbeen in de gewrichten vaak zwaar belast, wat bij een plotselinge beweging kan leiden tot beschadigingen. Deze schade ontstaat door herhaalde impact of als gevolg van een abrupte beweging die schade veroorzaakt. Sporters merken vaak dat hun mobiliteit en kracht afneemt door deze blessure, wat hun prestaties kan belemmeren.

Hoewel kraakbeenschade en artrose beide klachten zijn van het kraakbeen, zijn het andere aandoeningen. Kraakbeenschade ontstaat vaak door een plotselinge blessure of overbelasting en is in sommige gevallen herstelbaar met een operatie of de juiste revalidatie. Artrose is een degeneratieve gewrichtsaandoening waarbij het kraakbeen geleidelijk minder wordt van kwaliteit en voor klachten zorgt vaak als gevolg van veroudering of langdurige belasting. 

Hoe wordt kraakbeenletsel gediagnosticeerd?

Alleen een orthopeed of chirurg kan met zekerheid vaststellen of er sprake is van significant  kraakbeenletsel. Dit gebeurt in de meeste gevallen door een MRI scan. In sommige gevallen kan een echo in onze praktijk ook een indicatie geven voor schade aan het kraakbeen. Deze echobeelden zijn een eerste indicatie, maar voor een volledige en nauwkeurige diagnose is een MRI noodzakelijk. 

Kraakbeenschade wordt ingedeeld in vijf gradaties volgens de International Cartilage Repair Society (ICRS):

  • Graad I: Een zachte plek met minder weerstand dan het omliggende gezonde kraakbeen.
  • Graad II: Oppervlakkige scheuren of kleine defecten die minder dan de helft van de totale kraakbeendikte aantasten.
  • Graad III: Diepere scheuren of kloven die meer dan de helft van de totale kraakbeendikte aantasten.
  • Graad IV: Een scheur tot aan het subchondrale bot, waarbij de volledige dikte van het kraakbeenoppervlak is aangetast.
  • Graad V: Aantasting van de totale kraakbeendikte met betrokkenheid van het subchondrale bot, ook wel een ‘full-thickness defect’ genoemd.

Soms worden, naast MRI’s, ook röntgenfoto’s gemaakt om losse botfragmenten uit te sluiten en tekenen van artrose op te sporen. Dit volledige overzicht zorgt ervoor dat een effectief en passend behandelplan voor kraakbeenrevalidatie kan worden opgesteld.

Kraakbeen behandeling, operatief of fysiotherapie

In sommige gevallen kunnen kraakbeen klachten herstellen met alleen fysiotherapie. Een voorbeeld hiervan is retropatellaire chondropathie, dit is een aandoening waarbij het kraakbeen aan de achterkant van de knieschijf is geïrriteerd. Het doel van de fysiotherapie is dan om de  de omliggende spieren te versterken, de belasting op het kraakbeen te verminderen en de functie van de knie te verbeteren. 

Bij meer ernstige kraakbeendefecten, waar een duidelijke scheur of verlies van kraakbeen is opgetreden, is een operatieve ingreep echter vaak noodzakelijk. Er bestaan dan verschillende chirurgische opties om het beschadigde kraakbeen te repareren of te vervangen. Na de operatie is fysiotherapie wel onmisbaar om het herstel te ondersteunen en de knie weer krachtig en stabiel te maken.

De verschillende mogelijkheden operatief voor kraakbeen herstel

Auto-cart behandelt kraakbeendefecten door gebruik van het eigen kraakbeen van de patiënt. Hierbij worden kraakbeendeeltjes voorzichtig verwijderd, verzameld en met bloedplaatjesrijk plasma (PRP) gemengd. Deze mix wordt vervolgens terug in het defect aangebracht en gefixeerd met lichaamseigen trombine. Dit biedt een duurzame oplossing voor kleine kraakbeendefecten en wordt onder andere uitgevoerd bij Bergman Clinics.

Microfracturing is geschikt voor kleinere kraakbeendefecten. Hierbij worden minuscule gaatjes in het bot onder het kraakbeendefect geboord, wat stamcellen uit het beenmerg stimuleert om het defect te vullen. Patiënten hebben na de ingreep vaak zes weken hersteltijd met krukken of een brace nodig om het nieuwe weefsel te laten groeien.

Hydrogel injectie, ontwikkeld aan de Universiteit Twente, vult kraakbeendefecten met een speciale gel die na injectie het beschadigde oppervlak volledig bedekt. Deze techniek is nog in onderzoeksfase, maar belooft herstel van kraakbeen bij kleinere defecten zonder operatie. 

Autologe Chondrocyt-Implantatie, hier worden kraakbeencellen opgekweekt en teruggeplaatst om grotere defecten te herstellen. Na een eerste kijkoperatie worden de gekweekte cellen, in een tweede ingreep, als kleine bolletjes op het beschadigde gebied aangebracht. Dit biedt een blijvende oplossing voor uitgebreide schade en wordt regelmatig uitgevoerd in het ETZ Tilburg, een van de vier kraakbeencentra in Nederland.

Bij Fysio Fitaal in Tilburg ben je in goede handen voor de revalidatie na een kraakbeenoperatie. We kennen alle ins en outs van het revalidatieproces en weten hoeveel impact het heeft op je dagelijkse leven en sportieve doelen. Onze gespecialiseerde fysiotherapeuten maken het hersteltraject inzichtelijk en behapbaar. Dankzij onze ervaring met diverse operatietechnieken zoals de AutoCart-procedure, microfracture, hydrogel- en autologe chondrocyt-implantatie, zijn we volledig uitgerust om je in elke fase van het herstel te ondersteunen. Samen stellen we een behandelplan op dat zich richt op duurzaam resultaat en herstel van kracht, stabiliteit en mobiliteit. Lees meer op Kraakbeen revalidatie – FysioFitaal.

Duurzaam herstel van kraakbeenschade bij Fysio Fitaal in Tiburg

Een kraakbeenblessure heeft flink wat invloed op je dagelijks leven en sport. Lichte kraakbeen irritaties kunnen worden verholpen met fysiotherapie, maar vooral na operatief ingrijpen is het van belang dat je aan de slag gaat met specialistische sport fysiotherapie. Bij Fysio Fitaal in Tilburg zijn we gespecialiseerd in kraakbeen revalidatie en zijn op de hoogte van de verschillen in de huidige behandelprotocollen. Samen met jou kijken we waar de behoefte ligt en werken we stap voor stap naar volledig herstel en hopelijk een succesvolle terugkeer naar sport. Wil je meer van ons weten? Neem dan vandaag nog contact met ons op en ontdek de mogelijkheden bij Fysio Fitaal!

fysio fitaal fysiotherapie

Afspraak maken

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Ruben Luijkx

Eigenaar Fysio Fitaal
Fysiotherapeut, MSC. Manueletherapie

Met een stevige basis in wetenschappelijke kennis, combineert Ruben de nieuwste inzichten met zijn praktijkervaring om zo te zorgen voor het beste resultaat. Als eigenaar van Fysio Fitaal heeft Ruben een omgeving gecreëerd waar de patiënt centraal staat en waar gewerkt wordt met innovatieve technieken en een data-gedreven aanpak. Of je nu een topsporter bent die terug wil keren naar het veld of iemand die herstelt van een knie-operatie, Ruben zal je begeleiden naar een volledig herstel, met aandacht voor jouw individuele behoeften en doelen.