fbpx

Frozen shoulder – capsulitis adhesiva

Het kan 1 tot wel 3 jaar duren tot een frozen shoulder verdwijnt. In deze periode doorloopt de patiënt drie fases namelijk de freezing fase, frozen fase en thawing fase met alle drie eigen kenmerken. De fysiotherapeuten van Fysiofitaal Tilburg zijn in staat een frozen shoulder te herkennen, diagnosticeren en samen met u een doelgericht behandelplan op te stellen.

Oorzaken:

Bij een frozen shoulder is er sprake van een ontsteking in het schoudergewricht. Hierdoor verstijfd het kapsel dat om de schouder heen zit (gewrichtskapsel) wat zorgt voor pijn en verlies van beweeglijkheid. Een frozen shoulder komt het meest voor bij volwassenen tussen het 40e en 65e levensjaar en wordt vaker gezien bij vrouwen dan bij mannen. Een frozen shoulder kan ontstaan zonder een duidelijke oorzaak maar ook als gevolg van bijvoorbeeld langdurige immobilisatie, diabetes of een na een ongeluk(harde val).

Symptomen:

Symptomen passend bij een frozen shoulder zijn voornamelijk pijn en een toenemende bewegingsbeperkingen in de schouder in bijna alle bewegingsrichtingen van de schouder.

Beloop:

Mensen met een frozen shoulder ondervinden erg veel beperking van deze aandoening omdat deze gemiddeld 1 tot 3 jaar kan duren. Het beloop van een frozen shoulder gaat in drie fasen ook wel bekend als de freezing fase, frozen fase en thawing fase (bevriezen, bevroren, ontdooien). Een frozen shoulder start met de freezing fase waarin de pijn toe blijft nemen en de beweeglijkheid in de loop van de tijd steeds minder wordt. Deze fase duurt gemiddeld 1 tot 9 maanden. Gedurende de frozen fase heb je meestal weinig tot geen pijnklachten meer maar is alleen de bewegingsbeperking aanwezig. Deze fase duurt gemiddeld 4 tot 9 maanden. De thawing fase neemt gemiddeld 4 tot 12 maanden in beslag. Tijdens deze fase wordt de beweeglijkheid steeds groter en is er over het algemeen weinig pijn.

Diagnose:

Er wordt gesproken van een frozen shoulder als er minimaal drie maanden schouderklachten zijn waarbij het naar buiten draaien van de arm voor minimaal 50% beperkt is en twee andere bewegingsrichtingen tenminste 25% beperkt zijn. Als de bewegingsbeperking minder dan 50% van het bewegingsverloop is spreken we van een gedeeltelijke frozen shoulder. De fysiotherapeuten van Fysiofitaal Tilburg kunnen de diagnose frozen shoulder stellen en een effectief behandelplan voor u opstellen.

Behandelingen:

Tijdens de freezing fase kunnen ontstekingsremmende injecties een goede bijdrage leveren aan het verminderen van pijn en in sommige gevallen het verkorten van deze fase. In deze fase heeft de fysiotherapeut van Fysiofitaal voornamelijk een adviserende rol voor u. Tijdens de frozen fase en thawing fase kunnen onze fysiotherapeuten u goede hulp bieden door middel van advies en fysieke behandelingen. Uw zorgverzekeraar vergoed de behandeling voor een frozen shoulder bij uw fysiotherapeut vanaf de 21e behandeling voor in totaal 1 jaar.

Kunnen we iets voor je betekenen? Neem dan contact op via onze website www.fysiofitaal.nl of bel direct voor een afspraak.

 

Afspraak maken