FOOSH trauma .
Foosh staat voor ‘fall onto outstretched hand’. Het is een trauma van hand/pols waarbij je dus valt op een uitgestrekte hand. Een foosh trauma wordt gelinkt aan wintersport omdat we onder de populatie wintersporters regelmatig dit soort trauma’s zien ontstaan. Een foosh trauma kan verschillende letsels met zich meebrengen. Zo kan bij een dergelijk trauma een scaphoideum fractuur, distale radiusfractuur, radiaal- of ulnair styloideus fractuur enz. ontstaan. Of letsel ontstaat en welk letsel is van veel factoren afhankelijk. Voorbeelden hiervan zijn je lichamelijke gesteldheid, de impact van de val, de richting van de impact en het type ondergrond waarop je valt.
Het scaphiodeum is een van de acht kleine botjes in de polsregio. Bij een Foosh trauma is en dit het meest voorkomende letsel. Het kenmerkt zich vooral door pijn aan de duimzijde mogelijk in combinatie met zwelling en/of blauwverkleuring. Soms wordt het over het hoofd gezien omdat dan gedacht wordt aan een kneuzing of verrekking. Het is namelijk een fractuur waarbij je over het algemeen weinig afwijkingen ziet van buitenaf.
Een distale radiusfractuur komt ook regelmatig voor. Hierbij ontstaat een breuk tussen een van de botten die de onderarm met de pols verbindt. Ook bij dit soort fracturen zie je vaak zwelling, pijn en soms verplaatsing van bot als symptomen. Als de breuk netjes bij elkaar staat kan gipsbehandeling ingezet worden. Bij ernstige of meer verplaatste fracturen is soms operatief ingrijpen nodig.
Ook kunnen botstukjes aan het eind van de radius of ulna breken. We noemen deze botstukken processus styloideus. Ook hierbij bestaat het klachtenbeeld vaak uit niet meer dan pijn. Het is belangrijk ook dit soort fracturen te herkennen en adequaat te behandelen.
Na trauma en bij het vermoeden op letsel zal verwijzing voor een röntgenfoto mogelijk aanbevolen worden. Dit geeft duidelijkheid over de situatie in de polsregio en zal eventuele fracturen aan het licht brengen. Mocht een fractuur aanwezig zijn na een foosh trauma, dan is het beleid afhankelijk van verschillende factoren. Fracturen waarbij weinig botfragmenten aanwezig zijn en welke goed bij elkaar staan kunnen vaak zonder operatie behandeld worden (in gips). Bij fracturen waarbij veel botfragmenten zijn ontstaan of wanneer de botdelen te ver uit elkaar staan zal wellicht operatief ingrijpen nodig zijn. De specialist beslist welk beleid er uitgevoerd zal worden.
Na het doormaken van een foosh trauma (met letsel) zal fysiotherapie onderdeel uitmaken van het herstel. Als je weer mag gaan bewegen zul je samen met de fysiotherapeut een behandelplan opstellen. Vaak bestaat dit uit;
- het verbeteren van beweeglijkheid
- het verminderen van pijnklachten
- het verbeteren van kracht
- het doen afnemen van eventuele zwelling
- het weer kunnen gebruiken van de arm in dagelijkse activiteiten en sport
Een dergelijke revalidatie wordt in verschillende fasen onderverdeeld waarbij je fysiotherapeut je zal kunnen adviseren in hoe om te gaan met iedere fase van deze revalidatie.
Afspraak maken
"*" geeft vereiste velden aan