Fysiotherapie &

Diagnose bij voorste kruisband letsel: De lachman test en de voorste schuiflade test.

Diagnostiek speelt een cruciale rol bij het vaststellen van een voorste kruisband (ACL) blessure. Een snelle en juiste diagnose is essentieel om een effectief behandel- en revalidatieplan op te stellen. Het proces begint meestal met een grondige anamnese, waarbij de fysiotherapeut de omstandigheden rond het ontstaan van de blessure bespreekt, zoals de aard van de beweging die de blessure veroorzaakt heeft. Ook is het belangrijk om de symptomen die de patiënt ervaart goed in kaart te brengen. Veelvoorkomende symptomen zijn een plotselinge, scherpe pijn in de knie, een gevoel van instabiliteit, en zwelling die binnen enkele uren na het trauma optreedt.

voetpijn fysiotherapie praktijk Fysio Fitaal in Tilburg

Vervolgens voert de fysiotherapeut een lichamelijk onderzoek uit. Hier worden specifieke tests zoals de Lachman-test, de voorste schuifladetest en de pivot shift-test gebruikt om de integriteit van de VKB te beoordelen. Deze tests helpen bij het waarnemen van abnormale bewegingen in de knie die kunnen wijzen op een gescheurde voorste kruisband.

Om de diagnose te bevestigen en de ernst van de blessure vast te stellen, wordt vaak beeldvormend onderzoek ingezet. Een MRI-scan (Magnetic Resonance Imaging) is hierbij de gouden standaard, omdat deze gedetailleerde beelden van de zachte weefsels in de knie kan leveren, waaronder de voorste kruisband. 

Het combineren van de anamnese, het fysieke onderzoek en de beeldvormende technieken stelt ons in staat om een nauwkeurige diagnose te stellen. Dit is van vitaal belang voor het bepalen van de meest geschikte behandelingsopties, of het nu gaat om conservatieve behandeling zoals fysiotherapie of een chirurgische reconstructie van de voorste kruisband.

voorste kruisband behandeling tilburg

Lichamelijke testen voor het diagnostisch onderzoek bij voorste kruisband blessures

Bij het diagnosticeren van een voorste kruisband letsel maken we vaak gebruik van specifieke klinische tests, zoals de Lachman test en de voorste schuiflade test. Deze tests helpen ons om de integriteit van de voorste kruisband te beoordelen en de ernst van de blessure vast te stellen.

De Lachman test: De Lachman test is een veelgebruikte en relatief goed betrouwbare methode om een ACL-beschadiging te diagnosticeren. Tijdens deze test ligt de patiënt op de rug met het geblesseerde been licht gebogen. De fysiotherapeut stabiliseert het bovenbeen met één hand en probeert met de andere hand het onderbeen naar voren te trekken. Een positieve Lachman test waarbij het cord fenomeen ontbreekt. Wanneer het onderbeen met een snuk naar voren wordt gehaald vindt er normaal gesproken remming plaats door de voorste kruisband. Er is dan sprake van het cord fenomeen. We kunnen eventueel ook een uitspraak doen over een vergrote voorwaartse beweging van het onderbeen ten opzichte van het bovenbeen. Dit in combinatie met het ontbreken van Cord, duidt op een mogelijke scheur van de voorste kruisband.

De Voorste schuiflade test: De Voorste schuiflade test is een andere belangrijke diagnostische tool voor ACL-beschadigingen. Bij deze test ligt de patiënt ook op de rug, maar het kniegewricht is in een hoek van 90 graden gebogen. De fysiotherapeut plaatst beide handen achter het onderbeen en trekt het onderbeen voorzichtig naar voren. Een positieve voorste schuiflade test wordt gekenmerkt door een vergrote voorwaartse verplaatsing van het onderbeen, wat wijst op een beschadiging van de voorste kruisband.

IKDC-Gradering voor Bandletsel

Bij Fysio Fitaal Tilburg maken we gebruik van het International Knee Documentation Committee (IKDC) om de ernst van bandletsels in de knie te evalueren. Het IKDC-systeem geeft een gedetailleerde en gestandaardiseerde methode om de mate van letsel aan de verschillende ligamenten in de knie in kaart te brengen. Hieronder lichten we de verschillende gradaties van bandletsel volgens het IKDC-systeem toe.

Gradaties van Bandletsel

De IKDC-gradaties voor bandletsel variëren van Graad A tot en met Graad D. Deze zijn gebaseerd op de mate van abnormale beweging of ook wel speling in de knie. Elke graad geeft een specifieke range van verplaatsing of rotatie aan, gemeten in millimeters (mm) of graden (°).

  1. Graad A: Minimale Verplaatsing
    • Voorste Kruisband (VKB) – Lachman Test: 0-2 mm verplaatsing
    • Achterste Kruisband (AKB) – Achterste Schuiflade Test in 70° Flexie: 0-2 mm verplaatsing
    • Superficiale Mediale Collaterale Ligament (sMCL) – Mediale Gewrichtsopening in 20° Flexie met Valgus: 0-2 mm verplaatsing
    • Laterale Collaterale Ligament (LCL) – Laterale Gewrichtsopening in 20° Flexie met Varus: 0-2 mm verplaatsing
    • Posterolaterale Hoek (PLC): < 5°
  2. Graad B: Matige Verplaatsing
    • VKB, AKB, sMCL of LCL: 3-5 mm verplaatsing
    • Posterolaterale Hoek: 6-10° rotatie
  3. Graad C: Substantiële Verplaatsing
    • VKB, AKB, sMCL of LCL: 6-10 mm verplaatsing
    • Posterolaterale Hoek: 11-19° rotatie
  4. Graad D: Ernstige Verplaatsing
    • VKB, AKB, sMCL of LCL: > 10 mm verplaatsing
    • Posterolaterale Hoek: > 20° rotatie
Betekenis van de Gradaties
  • Graad A (0-2 mm): Deze gradatie geeft minimale speling aan, wat erop wijst dat de ligamenten in de knie nog grotendeels intact zijn en de knie stabiel blijft. Vaak is er sprake van aanwezigheid van het cord fenomeen. Behandeling kan vaak conservatief zijn met fysiotherapie om de spieren rondom de knie te versterken. 
  • Graad B (3-5 mm): Matige verplaatsing suggereert enige mate van ligamentaire beschadiging. Er is een merkbare instabiliteit die zowel functioneel als symptomatisch kan zijn. Ook is er bij deze gradatie vaak nog sprake van Cord.  Een combinatie van fysiotherapie en mogelijk bracegebruik kan nodig zijn.
  • Graad C (6-10 mm): Substantiële verplaatsing wijst op significante ligamentaire schade. Er is een duidelijke instabiliteit die dagelijkse activiteiten en sportprestaties beïnvloedt. Hier is er meestal geen sprake meer van Cord. Dit kan vaak chirurgische interventie vereisen, gevolgd door een intensief revalidatieprogramma.
  • Graad D (>10 mm): Ernstige verplaatsing duidt op ernstige ligamentaire schade, vaak een volledige scheur met het ontbreken van Cord. De knie is zeer instabiel en chirurgie is meestal noodzakelijk om de stabiliteit te herstellen. Postoperatieve revalidatie is uitgebreid en langdurig.
De Rol van Beeldvormend Onderzoek bij VKB Blessures

Wanneer er een vermoeden is van forse schade van de Voorste kruisband zal beeldvormend onderzoek worden geadviseerd om de diagnose te bevestigen en de ernst van de blessure te laten beoordelen door een orthopedisch arts. In het geval van een voorste kruisband blessure is een MRI, ofwel magnetic resonance imaging de gouden standaard voor het diagnosticeren van een VKB blessure. De gouden standaard in de medische wereld verwijst naar de meest betrouwbare en algemeen geaccepteerde methode of test voor het diagnosticeren of behandelen van een ziekte of aandoening. Dit onderzoek levert een gedetailleerde beschrijving op van het kniegewricht en brengt de mate van schade goed in kaart. Ook eventuele bijkomende beschadigde structuren zoals de meniscus, kraakbeen en andere banden zijn vaak goed te zien op een MRI. 

fysio fitaal fysiotherapie

Röntgenfoto’s worden voornamelijk gebruikt om botstructuren te beoordelen. In het geval van knieblessures zijn ze nuttig om fracturen uit te sluiten die mogelijk optreden bij een acute knietrauma. Niet heel waarschijnlijk bij een voorste kruisband blessure, zeker wanneer er geen sprake is geweest van een fors contactmoment. Je moet hier denken aan krachten die vrijkomen bij bijvoorbeeld een auto-ongeluk of harde val van een fiets. 

Echografie kan nuttig zijn bij het beoordelen van de oppervlakkige structuren van de knie en bij acute letsels. Het is met name geschikt voor het evalueren van oppervlakkige ligamenten en pezen en minder geschikt voor diepere structuren zoals de VKB. Maar hier moet gezegd worden dat deze apparatuur ook steeds geavanceerder en beter wordt. Er zijn studies die voorzichtig een uitspraak beginnen te doen over het mogelijk kunnen diagnosticeren van voorste kruisband letsel door middel van echografie. Het zou mooi zijn om in de toekomst meer gebruik te kunnen maken van echografie voor VKB-diagnostiek. Echografie is een veel goedkoper en sneller alternatief wanneer je dit afzet tegen een MRI-scan. Wie weet wat er allemaal nog mogelijk zal zijn in de toekomst. 

De juiste diagnose is de eerste stap naar herstel

Het diagnosticeren van een voorste kruisband (ACL) blessure is een cruciaal onderdeel van het behandelproces. Een nauwkeurige en tijdige diagnose stelt artsen en fysiotherapeuten in staat om de meest geschikte behandelstrategieën te ontwikkelen, waardoor de kans op een succesvol herstel wordt vergroot. Door middel van een grondige anamnese, een gedetailleerd lichamelijk onderzoek en geavanceerde beeldvormende technieken zoals MRI, kunnen we een volledig en accuraat beeld krijgen van de aard en ernst van de blessure.

Bij Fysio Fitaal in Tilburg staan we klaar om je door elke stap van dit proces te begeleiden. Onze deskundige sportfysiotherapeuten hebben de kennis en ervaring om je niet alleen te helpen bij de diagnose, maar ook om je te ondersteunen tijdens het gehele revalidatieproces. We begrijpen hoe belangrijk het is om snel en veilig terug te keren naar je sport of dagelijkse activiteiten en werken samen met jou om dit doel te bereiken.

Heb je te maken met een mogelijke voorste kruisband blessure of heb je vragen over de diagnostiek bij een voorste kruisband blessure? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Bij Fysio Fitaal zijn we er om je te helpen je gezondheid en prestaties te optimaliseren. Samen zorgen we ervoor dat je sterker terugkomt dan ooit tevoren.

fysio fitaal fysiotherapie
Ruben Luijkx

Eigenaar Fysio Fitaal
Fysiotherapeut, MSC. Manueletherapie

Met een stevige basis in wetenschappelijke kennis, combineert Ruben de nieuwste inzichten met zijn praktijkervaring om zo te zorgen voor het beste resultaat. Als eigenaar van Fysio Fitaal heeft Ruben een omgeving gecreëerd waar de patiënt centraal staat en waar gewerkt wordt met innovatieve technieken en een data-gedreven aanpak. Of je nu een topsporter bent die terug wil keren naar het veld of iemand die herstelt van een knie-operatie, Ruben zal je begeleiden naar een volledig herstel, met aandacht voor jouw individuele behoeften en doelen.

Afspraak maken

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Ruben Luijkx

Eigenaar Fysio Fitaal
Fysiotherapeut, MSC. Manueletherapie

Met een stevige basis in wetenschappelijke kennis, combineert Ruben de nieuwste inzichten met zijn praktijkervaring om zo te zorgen voor het beste resultaat. Als eigenaar van Fysio Fitaal heeft Ruben een omgeving gecreëerd waar de patiënt centraal staat en waar gewerkt wordt met innovatieve technieken en een data-gedreven aanpak. Of je nu een topsporter bent die terug wil keren naar het veld of iemand die herstelt van een knie-operatie, Ruben zal je begeleiden naar een volledig herstel, met aandacht voor jouw individuele behoeften en doelen.