De musculus pectoralis minor de kleine borstspier

Het veel vragen van grote kracht van de musculus pectoralis minor kan mogelijk leiden tot klachten. Dit zien we bij bijvoorbeeld krachtsporters of boksers. Symptomen die optreden bij klachten aan de musculus pectoralis minor zijn pijn in de borst en pijn ter hoogte van de voorkant van de schouder. Verder kun je moeite hebben met het heffen van de arm en kan verandering in houding optreden.

De fysiotherapeuten van Fysiofitaal Tilburg zijn in staat een probleem van de pectoralis minor vast te stellen. De behandeling is afhankelijk van de ernst. Als sprake is van schade wordt begonnen met relatieve rust gevolgd door oefentherapie. Overige problemen kunnen behandeld worden met een combinatie van pijndemping, spierverlenging, houdingsverandering en/of vergroten van de belastbaarheid.

Oorzaken

De musculus pectoralis minor heeft zijn oorsprong aan de 3e, 4e en 5e rib. De spier loopt vanaf daar naar het ravenbekuitsteeksel (processus coracoideus), wat onderdeel is van het schouderblad. Deze spier kan het schouderblad naar beneden trekken (depressie), naar voren trekken (protractie), naar binnen draaien (endorotatie) en kan meehelpen met de ademhaling. Zoals je ziet heeft deze spier voornamelijk functies die betrekking hebben op de schoudergordel. Hier heeft hij voornamelijk en stabiliserende werking.

Het herhaaldelijk vragen van grote kracht van deze spier kan zorgen voor klachten. Dit zien we bij bewegingen waarbij de arm van het lichaam af is en naar buiten gedraaid. Bij krachtsporters dus voornamelijk wanneer deze kracht gevraagd wordt bij bankdrukken of bij de shoulder press. Ook bij contactsporten zoals boksen komen dergelijke klachten voor. Daarnaast kunnen klachten aan de musculus pectoralis minor optreden door een gebrek aan afwisseling in houding.

fysio fitaal fysiotherapie

Symptomen

Symptomen die optreden bij deze klacht zijn pijn in de borst, pijn aan de voorkant van de schouder en pijn tussen de schouderbladen. Ook kan er sprake zijn van een andere stand van de schouder doordat de musculus pectoralis minor de schouder naar voren kan trekken (protractie). Ook kan de binnenzijde van het schouderblad omhoog getrokken worden (winging). Het komt regelmatig voor dat mensen met klachten aan de musculus pectoralis minor moeite hebben met het heffen van de arm.

Diagnose

Het herkennen van problematieken aan de musculus pectoralis minor kan moeilijk zijn. Dit komt omdat het vaak gezien wordt als een probleem aan de musculus pectoralis major. Door middel van het vraaggesprek en onderzoek is de fysiotherapeut in staat problemen aan de musculus pectoralis minor vast te stellen. Daarnaast kan een echo helpen bij het vaststellen van eventuele schade aan de pees.

Behandeling

Bij klachten deze klachten wordt fysiotherapie aangeraden. Als de klacht schade aan de peesaanhechting betreft zal geadviseerd worden relatieve rust te houden voor twee tot vier weken. Hierbij kan eventueel een sling gebruikt worden om meer steun te geven. De periode van relatieve rust wordt gevolgd door oefentherapie. De gemiddelde duur van de revalidatie is twaalf weken. Bij overige musculus pectoralis minor klachten kan de fysiotherapeut helpen door middel van het verlengen van de spieren (stretchen), het versterken van de spieren (oefeningen) en pijnverlichting met behulp van spiertechnieken.

Heb jij last Pectoralis minor klachten of pijnklachten tijdens het bankdrukken? Maak nu een afspraak bij een van onze therapeuten.

Ruben Luijkx

Eigenaar Fysio Fitaal
Fysiotherapeut, MSC. Manueletherapie

Met een stevige basis in wetenschappelijke kennis, combineert Ruben de nieuwste inzichten met zijn praktijkervaring om zo te zorgen voor het beste resultaat. Als eigenaar van Fysio Fitaal heeft Ruben een omgeving gecreëerd waar de patiënt centraal staat en waar gewerkt wordt met innovatieve technieken en een data-gedreven aanpak. Of je nu een topsporter bent die terug wil keren naar het veld of iemand die herstelt van een knie-operatie, Ruben zal je begeleiden naar een volledig herstel, met aandacht voor jouw individuele behoeften en doelen.