Cubitaal tunnel syndroom

Bij een cubitaal tunnel syndroom is sprake van irritatie van de nervus ulnaris. De klachten kunnen ontstaan na een val maar ook door langdurig eenzijdige belasting. De klachten die ervaren worden zijn vergelijkbaar met het stoten van de elleboog (telefoonbotje), alleen houden ze nu aan in plaats van dat deze snel verdwijnen. De fysiotherapeuten van Fysiofitaal Tilburg kunnen de diagnose cubitaal tunnel syndroom stellen en zullen een behandeling inrichten voornamelijk gericht op (leef)adviezen.

Oorzaak

Bij een cubitaal tunnel syndroom is de nervus ulnaris (zenuw die aan de binnenkant van de elleboog loopt) geïrriteerd. De zenuw loopt door een tunnel aan de achterkant-binnenkant van de elleboog. Deze tunnel bestaat uit het bot van de elleboog en een gewrichtsband. Het cubitaal tunnel syndroom kan ontstaan na een val of ander ongeluk. Een andere oorzaak is het herhaaldelijk uitoefenen van druk op de elleboog door bijvoorbeeld leunen op een tafel. Ook wordt een cubitaal tunnel syndroom regelmatig gezien bij mensen die de elleboog veel buigen. Zoals bij mensen die een muziekinstrument bespelen, kantoorwerk doen of juist in de bouw werken.
Cubitaal tunnel syndroom

Symptomen

De klachten die ontstaan bij een cubitaal tunnel syndroom zijn vergelijkbaar met wanneer je je elleboog stoot. Je voelt een soort elektrische schok die naar de vingers gaat (het telefoonbotje). Er is dus sprake van tintelingen en pijn aan de binnenkant van de onderarm en de pink. Ook kan het gevoel in dat gebied veranderen en kan het volledig buigen van de elleboog de klachten verergeren.

Diagnose

De diagnose cubitaal tunnel syndroom kan gesteld worden door de fysiotherapeuten van Fysiofitaal Tilburg. Dit doen wij door een vraaggesprek (anamnese) te voeren, lichamelijk onderzoek uit te voeren en specifieke testen uit te voeren om de nervus ulnaris op rek te brengen. Hiermee kunnen wij bepalen of deze zenuw klachten geeft.

Behandeling

De behandeling van een cubitaal tunnel syndroom zal bij Fysiofitaal Tilburg vormgegeven worden door advies over de omgang met de klachten en hoe u zo goed mogelijk uw dagelijkse activiteiten uit kunt blijven voeren.
Zijn deze klachten herkenbaar voor jou of heb je last van andere elleboog of polsklachten?
Wacht niet langer en maak nu een afspraak bij een van onze fysiotherapeuten.

Afspraak maken