Cervicale radiculopathie nekpijn met uitstraling

Bij een cervicale radiculopathie is er druk op een zenuwwortel in de nek. Dit kan komen door een hernia of botwoekering ten gevolge van normale veroudering. Symptomen die op kunnen treden zijn onder andere uitstralende pijn in de nek en arm, tintelingen, verminderd gevoel en verminderde kracht. De diagnose cervicale radiculopathie kan vaak gesteld worden aan de hand van het vraaggesprek en onderzoek. De behandeling die volgt bestaat uit advies, pijndemping, mobiliseren. En daarnaast oefentherapie, met uiteindelijk als resultaat dan 90% van de mensen in vier tot zes maanden klachtenvrij is.

Oorzaak

Bij een cervicale radiculopathie bedoelen we eigenlijk niets meer dan dat er sprake is van druk op een zenuwwortel in de nek. Ditzelfde beeld zien we ook wel eens in de rug. Dit kan, net als in de rug, veroorzaakt worden door een hernia (uitstulpende discus). Een andere mogelijke oorzaak is bijvoorbeeld botwoekering (osteofytvorming). Een cervicale radiculopathie komt het meeste voor in de leeftijd van veertig tot zestig jaar. Een radiculopathie bevindt zich vaak ergens tussen de vijfde nekwervel (C5-C6) en de eerste thoracale wervel (C7-T1).
Nekpijn met uitstraling

Symptomen

Symptomen die op kunnen treden bij een cervicale radiculopathie zijn pijn in de nek met uitstraling in de arm (en hand). Dit zien we dan vaak in het verloop van een dermatoom (gebied dat de betreffende zenuw verzorgd). Verder kun je tintelingen, verminderd gevoel (sensibiliteit) en verminderde spierkracht ervaren. Ook kunnen reflexen minder sterk zijn en kan in sommige gevallen hoofdpijn tot de klachten behoren. Geen zorgen, dit wil natuurlijk niet zeggen dat je, wanneer je hoofdpijn hebt, er sprake is van een radiculopathie.

Diagnose

Een diagnose kan gesteld worden door de fysiotherapeuten van Fysiofitaal Tilburg. Aan de hand van het vraaggesprek en onderzoek kan worden vastgesteld of de bron van klachten een zenuw is. Daarnaast hebben we een goede testbatterij om vast te stellen óf en op welk wervelniveau een radiculopathie zich bevindt. Mocht blijken dat er sprake is van een cervicale radiculopathie zal een doelgerichte interventie opgesteld worden. Als geen duidelijke diagnose kan worden gesteld zou een MRI scan uitsluitsel kunnen geven, dit verzoek wordt dan neergelegd bij de huisarts.

Behandeling

De meeste mensen met een cervicale radiculopathie zijn in vier tot zes maanden klachtenvrij. 90% van de mensen hoeft ook geen operatie hoeft te ondergaan, dankzij het vermogen van het lichaam om zich te herstellen. Daarnaast zien we dat de klachten bij het gros van de patiënten in de eerste 4-6 weken dusdanig sterk afnemen dat het dagelijks leven bijna klachtenvrij opgepakt kan worden. Fysiotherapie is nodig om het herstel te coachen en door middel van mobilisatietechnieken, pijndemping en oefentherapie het herstel te bespoedigen. Eventueel kan manuele therapie gebruikt worden als onderdeel van de behandeling om pijn te dempen. Over het algemeen herstelt een cervicale radiculopathie sneller dan een lumbale radiculopathie.
Zijn deze klachten herkenbaar voor jou? of heb je last van andere nekklachten? maak nu een afspraak bij onze manueeltherapeut Ruben Luijkx.

Afspraak maken