Bicepspees ruptuur

De spier aan de voorzijde van de bovenarm heet de biceps (ook wel musculus biceps brachii). Het is een spier die zijn verloop heeft van de schouder regio naar de onderarm regio en is verantwoordelijk voor het buigen van de elleboog (flexie), naar buiten draaien van de onderarm (supinatie), naar voren heffen van de arm (anteflexie) en een licht ondersteunende functie in het zijwaarts bewegen van de arm (abductie). 

Het scheuren van de bicepspees gebeurt meestal terwijl de biceps een te grote plotselinge kracht te verwerken krijgen, vaak bij sporten met een maximale krachtsinspanning. Ook kan een scheur in de bicepspees ontstaan door geleidelijke overbelasting van de spier. Dit komt doordat herhaaldelijk gebruik de belastbaarheid van de spier kan verminderen. Bij deze vorm zien we vaker dat de aanhechting aan de onderkant betrokken is.

Het scheuren van de bicepspees wordt regelmatig gezien bij mannen met een leeftijd boven de 50 jaar. De oorzaak ligt hierbij over het algemeen grotendeels in een stukje veroudering van pezen. De bicepspees heeft in de schouder en wat minder gunstige ligging en is om die reden vatbaarder voor een blessure.

inversie trauma

Door de kleine ruimte tussen de schouderkop (waar de bicepspees overheen loopt) en het schouderdak is de biceps  onderhevig aan compressie met op lange termijn dus kleine beschadigingen als gevolg. Andere factoren die bijdragen aan het scheuren van de bicepspees zijn roken en het gebruik van corticosteroïden(onstekingsremmende medicatie).

Het scheuren van de bicepspees gaat vaak samen met een hoorbare knap en flinke scherpe pijn. Fysiek heeft het direct tot gevolg dat de buigkracht afneemt en dat, bij een gebogen elleboog, een duidelijke bolling van de bicep te zien is (het popeye fenomeen). Ook kan er zwelling aanwezig zijn en kan er blauw verkleuring te zien zijn. Het is een klachtenbeeld met een vrij typisch ontstaansmoment. Hierdoor zal de fysiotherapeut tijdens het intakegesprek en bijbehorend onderzoek goed in staat zijn de diagnose van een bicepspeesruptuur vast te stellen.

Een volledig gescheurde pees groeit niet vanzelf weer vast. Ondanks dat is de herstelverwachting van een bicepspeesruptuur gelukkig goed. Door middel van fysiotherapie ben je over het algemeen in relatief korte tijd in staat je dagelijkse activiteiten weer uit te voeren. Een klein kracht verschil tussen de linker- en rechterarm kan blijven bestaan. In andere gevallen wordt een operatie uitgevoerd. Dit wordt gedaan bij mensen die de arm dagelijks moeten belasten, bijvoorbeeld voor werk of (kracht)sport. Ook wordt een operatie uitgevoerd wanneer het onderste deel van de biceps (distaal) is afgescheurd. Als iemand in aanmerking komt is het doel de operatie zo snel mogelijk uit te voeren, het liefst binnen 2 tot maximaal 3 weken. Dit komt omdat de pees zich al vrij snel kan gaan terugtrekken en er littekenweefsel kan ontstaan. Deze factoren maken de operatie moeilijker.

De revalidatie na een operatie neemt tijd in beslag. Er wordt gestart met het dragen van een sling(mitella) in de eerste vier weken. Hieraan kan in de tijd een brace toegevoegd worden om te garanderen dat de bicepspees niet onder teveel spanning/rek komt te staan in de eerste weken van het genezingsproces. De revalidatie wordt langzaam opgebouwd waarbij aandacht is voor het vergroten van de beweeglijkheid en belastbaarheid. De meeste patiënten kunnen ongeveer 20 weken na de operatie alle normale activiteiten weer uitvoeren. Vrijwel iedereen die deze operatie ondergaat herwint volledige mobiliteit en belastbaarheid van de arm in de loop van de tijd. 

Afspraak maken