Aspecifieke Nekklachten en Nekpijn

Deze vorm van nekpijn is gelukkig niet ernstig en neemt dan ook vaak binnen 6 weken af. Bij deze vorm van nekpijn kunnen er verschillende symptomen aanwezig zijn. Vaak zien we een combinatie van pijnklachten en stijfheid. Vaak bestaan de behandeling uit een combinatie van pijndemping en oefentherapie. De fysiotherapeut zal uitleggen welke behandeling er het beste bij jou past, deze samen met jou bespreken en persoonlijk afstellen op jouw hulpvraag.

Oorzaak

Aspecifieke nekklachten is het tegenovergestelde van specifieke nekpijn. Specifieke nekklachten zijn aandoeningen die te diagnosticeren zijn door middel van bijvoorbeeld beeldvormend onderzoek. Denk hierbij aan artrose of een hernia. Zolang we nekklachten niet kunnen onderverdelen in een van deze specifieke vormen van nekpijn noemen we de klachten aspecifiek. Deze vorm van nekpijn is niet ernstig en neemt dan ook vaak binnen 6 weken af. Vaak is het lastig om een duidelijke oorzaak aan te wijzen. Dit kunnen namelijk veel verschillende dingen zijn. Als je last hebt van nek klachten kan de fysiotherapeut je zeker verder helpen. Vaak wordt aangeraden om naar een manueeltherapeut te gaan omdat hij of zij gespecialiseerd is in klachten gerelateerd aan de wervelkolom.

Nek klachten

Symptomen

Bij deze vorm van nekpijn kunnen er verschillende symptomen aanwezig zijn. Vaak zien we een combinatie van pijnklachten en stijfheid. Ook komt het voor dat de nek minder soepel beweegt wat klachten kan geven bij bijvoorbeeld autorijden.

Diagnose

Om de diagnose aspecifieke nekpijn te stellen begint de fysiotherapeut de eerste behandeling met het stellen van een aantal vragen. Uit deze informatie kan de fysiotherapeut informatie over je nekpijn verzamelen, dit geeft de fysiotherapeut een idee waar de klachten vandaan kunnen komen. Vervolgens zal de fysiotherapeut en aantal testen doen en kijken of er bijvoorbeeld sprake is van minder beweeglijkheid. De fysiotherapeut zal je altijd informeren over waar de klachten vandaan komen en samen met jou bespreken hoe dit het beste behandeld kan worden.

 

Behandeling

De behandeling van deze vorm van nekklachten kan er verschillen. De behandeling is totaal afhankelijk van wat voor soort klachten er ervaren worden. Vaak bestaan de behandeling uit een combinatie van pijndemping en oefentherapie. De fysiotherapeut zal uitleggen welke behandeling er het beste bij jou past en dit samen met jou bespreken en persoonlijk met je afstemmen.

Heb jij last van nekklachten of andere klachten waar je al een tijdje mee loopt? Wacht niet langer en maak nu een afspraak bij een van onze fysiotherapeuten

Afspraak maken