Achillespeesklachten bij hardlopers.

Achillespeesklachten komen helaas veel voor bij o.a. hardlopers. De achillespees bevindt zich tussen de grote kuitspieren (m. gastrocnemius & m. soleus) tot het uiteinde van het hielbot (os calcaneus). Bij een grote hoeveelheid trekkrachten op de achillespees kan dit leiden tot negatieve uitkomsten voor de kwaliteit van ons peesweefsel. Een voorbeeld is peesbeschadiging (micro-trauma), minder mobiliteit  en overgevoeligheid van de achillespees regio m.b.t. het alledaagse leven. Zo kan het continue overbelasten van de achillespees leiden tot een achillespeesruptuur, veroorzaakt door een achillespeesblessure. In deze blog lezen we hoe we dit kunnen voorkomen en mogelijk (stap voor stap) kunnen genezen.

 Herstel bij liesklachten

De os subtalaris en de midtarsalia zijn de twee grootste aanhechtingspunten van de voet. Samen met de enkel (talocruralis) vormt dit de voetfunctie middels pronatie/supinatie bewegingen. Bewegingen in de voet kunnen beschreven in de volgende bewegingsassen; frontaal, sagittaal en transversaal. In de subtalaris vormen zich de volgende bewegingen; inversie, plantairflexie en adductie, de gezamenlijke benaming hiervoor is supinatie. Een andere groep bewegingen in de enkel, zijn eversie, dorsaalflexie en abductie, deze kent zijn totaal naam als pronatiebeweging. 

Symptomen bij achillespeesklachten. 

Achillespeesklachten starten vaak door pijn of stijfheid, boven het hielbeen tijdens opstart momenten, dit verdwijnt vaak snel. Soms kan de achillespees wat rood of verdikt zijn. Achillespees klachten kunnen vaak leiden tot scherpe pijn (meestal dichterbij de hiel). Andere klachten, zijn een verminderde mobiliteit (ROM), rode uitstraling (sensatie gevoel) en mogelijk met een verdikking als ontstekingsreactie.

In veel gevallen ontstaat de pijn tijdens de warming-up en na afloop van (bv.) het hardlopen. Soms keert deze pijn terug na een activiteit. Constante pijn (zeurend en of mogelijk stekend), kan soms leiden tijdens een activiteit en de eerste dagen er na. Als laatste geval van overbelasting is de pijn constant aanwezig tijdens het alledaagse leven.

Oorzaken en risico doelgroep. 

Verminderde kwaliteit van schoeisel, training oppervlak (verhard/onverhard), lichaamsgewicht en inactiviteit worden als veel voorkomende oorzaken gezien. Daarnaast kan het hebben van strakke kuitspieren, de kans op het verkrijgen van achillespeesklachten vergroten. Gemakkelijke oorzaken, voor het vermijden van achillespeesklachten als hardloper, is bijvoorbeeld door het wel rekken/stretchen n.a.v. een training. Waardoor bloedtoevoer gestimuleerd wordt. Naast de al op genoemde factoren kunnen versnellingen in trainingsprogramma’s ook leiden tot meer stress op de achillespees, en eerder achillespeesklachten kan veroorzaken onder de hardlopers. 

Naast overbelasting factoren heeft ons hardlooppatroon ook een grote impact op de achillespees. Zo hebben hardlopers, die meer overproneren een vergrote kans tot overgevoeligheid in de achillespees regio. Zo wordt er gesteld dat wanneer er pijn wordt ervaren in de achillespees regio, dat het verstandig is te verminderen in intensiteit of (tijdelijk) helemaal. 

Op tijd behandelen. 

Wanneer de geïrriteerde achillespees niet op tijd wordt behandeld, kan dit leiden tot een Achilles tendinose, wat een chronische inflammatatie kan worden. Over de tijd kan dit leiden in een achteruitgang van achillespees weefsel, wat weer kan leiden tot scheuren in dit weefsel, wat weer kan leiden tot een ruptuur (bron: J.Metzl, M.D.). 

Bij achillespeesklachten is het raadzaam om dit te laten onderzoeken/controleren door een fysiotherapeut en of huisarts. Sommige artsen zoals dhr. Metzl, suggereren, dat een ijsbad 15-20 minuten per dag zwelling in de achillespees regio kunnen verminderen. Soms kan medicatie, zoals ibuprofen of anti-ontstekings créme (tijdelijk) een verlichtend effect hebben. 

Ben jij op zoek naar professionele sportfysiotherapie? Stuur dan een mail naar info@fysiofitaal.nl of neem contact op middels en contact formulier.

fysio fitaal fysiotherapie
Fleur Prins

Bewegingsagoog, fysiotherapeut i.o.

Momenteel werk ik al als bewegingsagoog en heb ervaring binnen de fitness als fitnessinstructeur (vooropleiding: sport en bewegen). Ik werk naast mijn opleiding een aantal avonden bij Fysio Fitaal om mij verder te ontwikkelen. Verder ben ik enthousiast te krijgen over alles omtrent sport, met mijn eigen favoriet; hardlopen!

Afspraak maken

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Ruben Luijkx

Eigenaar Fysio Fitaal
Fysiotherapeut, MSC. Manueletherapie

Met een stevige basis in wetenschappelijke kennis, combineert Ruben de nieuwste inzichten met zijn praktijkervaring om zo te zorgen voor het beste resultaat. Als eigenaar van Fysio Fitaal heeft Ruben een omgeving gecreëerd waar de patiënt centraal staat en waar gewerkt wordt met innovatieve technieken en een data-gedreven aanpak. Of je nu een topsporter bent die terug wil keren naar het veld of iemand die herstelt van een knie-operatie, Ruben zal je begeleiden naar een volledig herstel, met aandacht voor jouw individuele behoeften en doelen.