fbpx
Selecteer een pagina

Scheur van de bicepspees

Een harde klap kan ervoor zorgen dat het AC ligament opgerekt wordt of zelfs kapot gaat. We spreken dan van een AC luxatie. Letsel aan het AC ligament komt voornamelijk voor bij jonge fanatieke sporters of ouderen na een val.

  • Tossy 1 (oprekking van het ligament)
  • Tossy 2 (schade aan het ligament)
  • Tossy 3 (schade aan ook andere ligamenten rondom het sleutelbeen).

Een Tossy 3 kan operatief behandeld worden maar dit is afhankelijk van meerdere factoren. De fysiotherapeuten van Fysiofitaal Tilburg kunnen schade of een blessure aan dit gewricht herkennen en zijn in staat u bij een conservatief beleid (fysiotherapie) te begeleiden!

Om de ernst van letsel aan het AC ligament inzichtelijk te maken wordt gebruik gemaakt van verschillende gradaties. Bij een graad 1 Tossy is het AC ligament slechts licht opgerekt (ook wel een distorsie genoemd) en zal voldoende rust zorgen voor het benodigde herstel. Bij een graad 2 Tossy is het AC ligament helemaal gescheurd waardoor het sleutelbeen (de clavicula) iets omhoog steekt. Gelukkig zit hier de clavicula nog wel vast aan twee andere ligamenten. Bij een graad 3 tossi is zowel het AC ligament als de coracoclaviculaire ligamenten ( trapeziod en coniod ligament) helemaal gescheurd en steekt het sleutelbeen duidelijk omhoog. Hier spreken we ook wel van een pianotoets fenomeen.

Symptomen bij verschillende gradaties:

Pijn bij het bewegen van de schouder. Er kan eventueel lichte zwelling te zien zijn rondom het gewricht.

Een serieuze pijn ter hoogte van het gewricht samen met zwelling. Ook staat het sleutelbeen wat hoger en wanneer je er op drukt is het bewegelijk.

Een continue pijn samen met zwelling en hoogstand van het sleutelbeen.

De diagnose AC-Tossy kan worden gesteld met behulp van het verhaal van de klant samen met het lichamelijk onderzoek. Meestal is er sprake van het pianotoetsfenomeen. De fysiotherapeuten van Fysiofitaal Tilburg zijn in staat een AC-Tossy te herkennen.

Operatie

Soms wordt er toch een keuze gemaakt om de klachten operatief te behandelen. Wanneer een eerdere behandeling niet heeft geholpen of wanneer de ernst van het letsel te groot is om natuurlijk te genezen. Bij de operatie wordt het sleutelbeen weer terug vastgemaakt op het oorspronkelijke deel van het schouderblad. Wanneer er sprake is van een terugkerende instabiliteit wordt dit nog extra vastgemaakt met de hamstringpees. De operatie wordt meestal uitgevoerd door middel van een kijkoperatie(arthroscopie). Met 3 of 4 gaatjes van een centimeter wordt er uitgebreid gekeken naar het letsel en wordt daarna het gewricht weer vastgezet.

Behandeling

Graad 1 Tossy: De behandeling bestaat uit voornamelijk rust met behulp van een sling/ mitella. Door rustig aan te doen samen met kleine oefeningen zal deze vorm van een tossi blessure vanzelf genezen.

Graad 2 Tossy: Het is belangrijk dat het sleutelbeen zoveel mogelijk op dezelfde hoogte blijft als het schouderblad. Dit omdat door littekenvorming dan het AC hersteld kan worden. Het is te adviseren hierbij gebruik te maken van een goede sling die de bewegingsmogelijkheid in de schouder beperkt.

Graad 3 Tossy: Doordat het sleutelbeen flink omhoog staat kan er geen herstel plaatsvinden met behulp van littekenvorming. De ligamenten die gescheurd zijn zullen met de tijd oplossen. Bij jonge sportieve mensen of mensen met fysiek zwaar werk wordt nogal eens gekozen voor een acute operatieve ingreep om de ligamenten te herstellen. Dit moet dan binnen drie weken te gebeuren. Bij ouderen of letsel dat al langer aanwezig is wordt gekozen voor een conservatief beleid (fysiotherapie). Wanneer dit gebeurd zie je dus altijd dat het sleutelbeen wat hoger staat dan het schouderblad.

Zowel bij een Tossy 1 als Tossy 2 is het gebruikelijk om voor twee weken gebruik te maken van een sling. Daarnaast kan fysiotherapie opgestart worden om de functie van de schouder weer te verbeteren. Pijnklachten kunnen hierbij nog wel een langere tijd aanhouden. De behandeling bestaat uit advies, mobilisaties van de gehele schoudergordel, actieve oefentherapie en niet te vergeten huiswerkoefeningen. Dit alles zal zorgen voor een goed herstel!

Onlangs gevallen en last van blijvende schouderklachten? Neem contact op via www.fysiofitaal.nl of maak direct telefonisch een afspraak!

Afspraak maken

Andere blogs in deze categorie

Bicepspees ruptuur

De spier aan de voorzijde van de bovenarm heet de biceps (ook wel musculus biceps brachii). Het is een spier die zijn verloop heeft van de schouder regio naar de onderarm regio en is verantwoordelijk voor het buigen van de elleboog (flexie), naar buiten draaien van de...

Deltoideus tendinopathie

Een deltoideus tendinopathie ontstaat door vermindering in kwaliteit van het peesweefsel. Dit kan ontstaan door over- of onderbelasting en komt voor bij zowel jongere mensen als ouderen. Vaak gaat een tendinopathie gepaard met stijfheid en pijn in de schouder....

Subacromiaal pijnsyndroom – SAPS

Klachten treden op bij het heffen of naar binnen/buiten draaien van de arm en het liggen op de schouder. Een subacromiaal pijnsyndroom kan tot wel zes maanden duren. Fysiotherapie kan de klachten verminderen door middel van gericht advies fysieke behandeling....

Schouderluxatie – uit de kom

Een schouderluxatie wordt meestal veroorzaakt door een harde val en gaat vaak gepaard met pijn en niet meer kunnen bewegen. De diagnose schouderluxatie kan worden gesteld met behulp van röntgenonderzoek. Wanneer de schouderkop uit de kom is, is het belangrijk dat deze...

Frozen shoulder – capsulitis adhesiva

Het kan 1 tot wel 3 jaar duren tot een frozen shoulder verdwijnt. In deze periode doorloopt de patiënt drie fases namelijk de freezing fase, frozen fase en thawing fase met alle drie eigen kenmerken. De fysiotherapeuten van Fysiofitaal Tilburg zijn in staat een frozen...

Schouderklachten – rotator cuff ruptuur

De diagnose van een rotator cuff ruptuur wordt gesteld door middel van vraaggesprek, onderzoek en eventueel echografisch onderzoek. Of de ruptuur operatief behandeld wordt is afhankelijk van verschillende factoren. Hoe dan ook een scheur in een van de rotatorcuff...