fbpx

Slaap & werkprestaties

Je hebt het vast wel eens meegemaakt. Van die dagen waar je twijfelt of je wel de dag door gaat komen na een slechte nacht. Slaaptekort heeft serieus invloed op de kwaliteit, effectiviteit en creativiteit van je werkzaamheden. En wanneer je leiding geeft kan het slaaptekort van je collega’s er voor zorgen dat er helemaal niets van je goedbedoelde ideeën terecht komt. Ook is het zo dat mensen die structureel een slaaptekort hebben moeilijker zijn aan te sturen. Het is dan lastig om betrokkenheid en focus te creëren.

Een werkdag vraagt veel energie van je lichaam en brein en een goede nachtrust is de enige manier om je van die energie te voorzien. Bedenk alleen al wat een gemiddelde werkdag van je vraagt:

 • Je moet focus kunnen houden, problemen oplossen, besluiten maken en belangrijke informatie onthouden.
 • Je moet samenwerken met collega’s en rekening houden met verschillende persoonlijkheden.
 • Je moet presteren bij klantgesprekken of vergaderingen.
 • Ook moet je soms fysiek kunnen presteren.

Voor al deze vaardigheden is slaap essentieel. Niet alleen in kwantiteit maar ook zeker de kwaliteit. Simpel gezegd hoe beter je slaapt hoe beter en gelukkiger je je werk kan uitvoeren.

Zelf merk je waarschijnlijk niet het verschil tussen 6 of 8 uur slaap maar je brein zeer zeker wel!

Slaaptekort onder de bevolking komt veel voor. Bijna ⅓ van de nederlandse bevolking slaapt niet voldoende voor zowel een optimale lichamelijke als fysieke gezondheid. Om deze reden is slaaptekort sinds een aantal jaren ook officieel bestempeld als een gezondheidsprobleem.

De definitie slapeloosheid wordt omschreven als: minstens driemaal per week slecht in- en/of doorslapen gepaard met slechter functioneren overdag.

De eerste stap om een probleem op te lossen is begrijpen waar je mee te maken hebt. Aan de hand van .. voorbeelden laten we je zien hoe slaap je werkdag beïnvloedt:

Fysio tilburg

Cognitieve vaardigheden

Cognitie is het vermogen om te plannen, leren, redeneren en problemen op te lossen. Elke keer dat je in een voor jou nieuwe situatie terecht komt gaat je cognitie voor je werken. Een van de meest gebruikte cognitieve vaardigheid is het vermogen om je aandacht ergens bij te kunnen houden. Wanneer je uitgerust bent merk je dat je focus vaak beter is dan wanneer je slecht geslapen hebt. Je aandacht gaat dan vaak alle kanten op en de focus op je werk blijkt erg moeilijk te zijn. Waarschijnlijk herken je dit wel en pak je sneller je telefoon tevoorschijn of dwalen simpelweg je gedachten vaker af. Tegenover je collega’s kan dit lijken of je niet geïnteresseerd bent of er niet bij bent met je hoofd. Terwijl dit juist niet je bedoeling is.

 

Probleem oplossend vermogen

Slaaptekort zorgt ervoor dat je rationele brein niet goed kan functioneren. De kans op slechte keuzes is hierdoor een stuk groter. Hierdoor kan het moeilijker zijn om realistische doelen te stellen, goed te plannen en mogelijke risico’s in te schatten. Wanneer je werkzaamheden complexer worden en wanneer je keuzes invloedt hebben op de werkzaamheden van je collega’s heeft is voldoende slaap noodzakelijk om met al deze factoren rekening te houden en de juiste keuzes te maken.

Tilburg Fysio

Creativiteit

Je REM slaap is de fase van slaap waar je brein het meest actief is en je bijvoorbeeld levendig kan dromen. Deze fase is blijkbaar essentieel voor je dagelijkse portie van creativiteit. Je kunt het bijna zo stellen dat mensen in hun slaap allerlei creatieve oplossingen bedenken voor hun dagelijkse problemen. Dus wil je overdag barsten van de nodige creativiteit, zorg in ieder geval voor voldoende slaap!

Humeur

Zonder de nodige slaap is je humeur vaak niet al te best. Mensen met een slaaptekort zijn vele malen gevoeliger voor schommelingen in hun humeur en zelf depressieve gevoelens. Dit kan op de lange termijn voor serieuze mentale problemen zorgen. Op je werk kan dit zich uiten in een snauw richting je collega of een woede uitbarsting over eigenlijk helemaal niets. Na een goede nachtrust ben je veel beter in staat om op een juiste manier te reageren op verschillende situaties. Waarschijnlijk geef je collega’s veel eerder het voordeel van de twijfel in plaats dat je over de rooie gaat. Dit is op de lange termijn veel beter voor de werksfeer.

Empathie

Slaaptekort beïnvloed je vermogen om te herkennen wat andere mensen mogelijk voelen of doormaken. Het maakt je dus minder empatisch. Emotionele geletterdheid is een belangrijke vaardigheid op je werk. Wanneer je vaker niet sociaal wenselijk gedrag blijft vertonen op de werkvloer zal dit niet ten goede komen van de onderlinge relaties met je collega’s en uiteindelijk ook niet voor je werkplezier. Ook wanneer je signalen van mensen om je heen niet snel genoeg herkent wordt het lastiger voor je om bijvoorbeeld een vergadering voor te zitten, je team aan te sturen of om een belangrijke deal te sluiten. Denk hierbij ook aan functioneringsgesprekken die totaal verkeerd kunnen aflopen wanneer je niet op tijd de juiste signalen herkent.

Fysieke invloed

Een slechte nachtrust heeft een behoorlijk impact op je lichaam, zeker na meerdere nachten achter elkaar. Je begint slaap te krijgen op momenten waar je eigenlijk volop met je werk bezig zou moeten zijn. Wanneer je bijvoorbeeld ook fysiek met zware machines moet werken moet je inschattingsvermogen en reactievermogen op en top zijn om ongelukken te voorkomen. Serieus slaaptekort heeft dezelfde invloed op ons lichaam als alcohol. Uit onderzoek blijkt dat wanneer mensen 17 uur niet geslapen hadden, reactie vermogen gelijk is aan een alcoholpercentage van 0,05% in het bloed. Na 24 uur is dit percentage zelfs 0,1% wat gelijk staat aan dronken zijn. Slaaptekort heeft dus op veel verschillende vlakken invloed op je prestaties gedurende de dag.

Hoe slaap je dan beter?

Nu je een beter inzicht hebt in hoe slaap je werkprestaties mogelijk kan beïnvloeden geven we wat tips in hoe je efficiënter kan slapen.


 • RESPECTEER je slaap. Het is meer dan even een paar uurtjes bijkomen. Het is een vitaal onderdeel van je gezondheid. Net zo belangrijk als voeding en lichamelijke beweging.
 • Creëer een ideale slaapomgeving. Een lekker bed, donkere kamer en koele kamer(18 graden celcius lijkt de ideale temperatuur) zorgen voor de juiste omstandigheden.
 • Maak een gewoonte van de tijden waarop je naar bed gaat en weer wakker wordt.
 • Kies voor het slapen gaan dan ook voor activiteiten die je brein kalmeren. Je telefoon, tv of laptop doet dat zeker niet. Lezen, douchen of in bad gaan doen dat wel. Ook kun je kiezen voor wat ontspanningsoefeningen of een korte wandeling buiten.
 • Alcohol heeft een negatief effect op je slaapkwaliteit. Ook dat ene glaasje per dag.
 • Stop op tijd met het drinken van koffie(cafeïne). Cafeïne heeft ongeveer 8 uur nodig om volledig uit te werken. Na 14.00 het liefste dus geen koffie meer.
 • Hou rekening met het aantal uur dat je wil slapen. Neem hierbij ook een kwartier in slaap tijd in acht. 7-9 uur wordt aanbevolen voor volwassen mensen. Sport je intensief dan zit je echt richting de 9 uur.
 • Wanneer je echt niet kan slapen ga dan juist even 15 minuten uit bed en ga iets anders doen. Wanneer je wakker in bed blijft liggen associeert het brein het bed niet met iets ontspannend wanneer dit maar vaak genoeg gebeurd zal het steeds moeilijker worden om ontspanning te vinden in je bed.

Beter slapen hoeft niet zo moeilijk te zijn. Kijk of je een paar van deze tips kan gaan toepassen en merk het verschil in energie! Echte slaapproblemen worden vaak niet goed herkent en blijven vaak om deze reden onbehandeld. Mocht je hier structureel last van hebben kan het geen kwaad om dit een keer te overleggen met bijvoorbeeld je huisarts. Slaapapneu wordt vaak toegeschreven aan overgewicht. Dit kan een rol spelen maar overgewicht is nooit de enige reden voor slaapproblemen. Naast een gevarieerde voeding en voldoende beweging is beter slapen ook belangrijk voor je gezondheid. Mensen moeten toch een keer naar bed. Ons advies is om dit dan ook zo goed mogelijk in te richten voor betere prestaties op je werk maar vooral ook voor je eigen gemoedstoestand!

Afspraak maken

Andere blogs in deze categorie

Omgaan met liespijn

Liespijn kan verschillende oorzaken hebben. Dit komt doordat verschillende structuren allemaal pijn in de lieskunnen veroorzaken. Sommige structuren zorgen voor een lokale pijn andere zijn het gevolg van eenuitstralingspijn vanuit een andere regio in het lichaam. Ook...

Trainen middels hyperextensies en dit integreren in jouw trainingsprogramma

Wat is hyperextensie en waarvoor pas je het toe?Wanneer je kracht of spiermassa wil opbouwen in je billen en hamstrings gaan mensen vaak voor een romanian deadlift of kabel oefening. De hyperextension is vaak niet de eerste keus. Zonde! Want een onderzoek uit 2021...

Allon Melchers 3 Tips om af te vallen

3 Tips voor afvallen Voeding is een moeilijk te begrijpen term. Het omvat veel verschillende factoren, die elk van invloed zijn op de manier hoe ons lichaam hierop reageert. Sommige mensen willen graag afvallen en hebben het gevoel er alles aan gedaan te hebben zonder...

Verstuikte enkel – inversie trauma

Verstuikte enkel ofwel een inversie trauma Bijna iedereen is wel eens een keer door zijn enkel gegaan. In de meeste gevallen klapt de enkel dan naar binnen toe. Deze beweging van de enkel wordt inversie genoemd. Vandaar de benaming inversie trauma. De klachten zitten...

Spierherstel bevorderen met je voeding

Door: Romy en Lieke - Fit female academy Binnen 30 minuten een eiwitshake drinken voor optimaal spierherstel en maximaal eiwitten eten? Volgens ons past dit echt onder het kopje ‘’Bro science’’. We leggen je dan ook graag uit wat jij wél kan doen om je spieren...

Behind the neck press, goed of fout?

De shoulder press achter de nek, ook wel behind the neck press is een oefening die als sinds de vroege jaren van bodybuilding gebruikt wordt in de sportschool. De laatste jaren echter is er een trend ontstaan rondom deze oefening waarin geclaimd wordt dat deze...

Draagkracht vs. draaglast

In onze vorige blog hebben we uitgelegd dat anatomische variatie zoals een beenlengteverschil, stand van je bekken of de holling van je rug in de meeste gevallen niet zoveel van invloed is als de meeste mensen(en therapeuten) denken. Bedenk eens dat meer dan 85% van...

Wervels die scheef staan? Beenlengte verschil? Een te holle of bolle rug?

Binnen de fysiotherapie zien we vaak dat je oorzaak van lage rugklachten verklaard wordt door vaak enerzijds slijtage en veroudering en aan de andere kant onze houding of de stand van de wervelkolom. Beenlengte verschil? Een van de meest bekende voorbeelden is een...

Hielspoor – fasciïtis plantaris

Een hielspoor is een ontsteking aan de peesplaat van de voet die vaak voorkomt bij mannen en vrouwen tussen de 40-60 jaar. Vaak zien we dat iemand met hielspoor klachten meer is gaan sporten (denk aan hardlopen) of andere schoenen is gaan dragen. Door de pijn kan het...

Dé 5 beste oefeningen bij stijfheid in de rug

Stijfheid is een vaak voorkomende klacht. Veel mensen hebben last van een stijf gevoel in de rug. Vaak ontstaat stijfheid in de rug doordat veelvuldig dezelfde houding aangenomen wordt en dit niet voldoende wordt afgewisseld met bewegen. Deze klachten zijn dan ook...
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang maandelijks onze laatste blogs!

Bedankt voor je inschrijving. Je ontvangt vanaf nu maandelijks onze nieuwsbrief.